Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

5 didžiausi moters sveikatos priešai

Moterys dažnai yra taip susitelkusios į rūpinimąsi vaikais, šeimos nariais ir kitais artimaisiais, kad neretai nepaiso savo sveikatos ir poreikių. Tačiau ne veltui sakoma, jog norint tinkamai pasirūpinti kitais, pirmiausia reikia pasirūpinti savimi. Tad kokie 5 didžiausi moters sveikatos priešai ir kaip jų išvengti?  

Grožis vertas ne visų aukų

Sakoma, kad grožis reikalauja aukų. Visgi dėl jo tikrai nereikėtų aukoti sveikatos. Tačiau naudojant nekokybišką kosmetiką, noras būti gražiomis neretai atsiliepia neigiamu poveikiu sveikatai. Tam tikros kosmetikos sudėtyje esančios medžiagos gali ne tik pakenkti sveikatai, sukelti alergijas, bet ir lemti vėžinius susirgimus. Dėl to visuomet reikėtų analizuoti etiketes ir rinktis kuo natūralesnę kosmetiką.

Patartina vengti kosmetikos ir kūno priežiūros gaminių, kurių sudėtyje yra tokių medžiagų kaip aliuminio druska. Ji kaupiasi kauluose ir sukelia vėžį. Raudoną šviesą reikėtų uždegti ir kosmetikai, kurios sudėtyje yra ftalatų. Jų aptinkama lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonėse, nagų lakuose ir kituose produktuose. Ftalatai kenkia kepenims, silpnina imuninę sistemą, trikdo medžiagų apykaitą ir yra ypač pavojingi nėščiosioms.

Parabenai ir natrio laurilsulfatas – medžiagos, kurias taip pat vertėtų įsidėmėti. Parabenai naudojami plaukų bei odos priežiūros produktuose, o natrio laurilsulfatas – šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse. Šios medžiagos gali dirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją, astmą ar net pažeisti kepenis, inkstus, plaučius, nervų ir imuninę sistemą.

Rūkymas – didžiausias priešas

Cigaretė kadaise buvo laikoma moters išsilaisvinimo bei kovos už savo teises simboliu. Šiandien – tai tiek vyrų, tiek moterų sveikatos rykštė. Visi gerai žino, kokį pavojų kelia rūkymas, tačiau cigaretės nevengiančios moters organizmas susiduria su išskirtiniais iššūkiais.

Pridegtoje cigaretėje tabakas pasiekia aukštą temperatūrą ir ima degti. Degimo metu išsiskiria dūmai, kuriuose tūkstančiai chemikalų. Apie šimtas – itin kenksmingi sveikatai. Tarp jų – dervos, anglies monoksidas, įvairūs kancerogenai. Nors nikotinas sukelia priklausomybę, visgi tai nėra pagrindinė su rūkymu susijusių ligų priežastis.

Tabako dūmai ypač pavojingi nėščiosioms, nes gali lemti persileidimą, sutrikusį vaisiaus vystymąsi ir naujagimio apsigimimus. Tuo tarpu rūkančioms moterys gali susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis. Joms – didesnė tikimybė susirgti krūties vėžiu, galimi ovuliacijos sutrikimai, reprodukcinių organų pažeidimai, priešlaikinė menopauzė. Be minėtų problemų, rūkančias moteris gali kamuoti skausmingos ir nereguliarios mėnesinės, o dėl mažėjančio estrogenų kiekio organizme –svyruoti nuotaika, atsirasti nuovargis, išsausėti makštis.

Netinkama mityba – tiksinti sveikatos problemų bomba

Subalansuota mityba yra geros sveikatos ir savijautos pagrindas. Visgi šiandienis gyvenimo būdas, visuomenės primetami grožio standartai moterims dažnai lemia netinkamus mitybos pasirinkimus. Dėl laiko stokos ar noro sulieknėti dažnai valgomas nepilnavertis maistas. Drastiškais būdais siekiant mesti svorį, susiduriama su sveikatai pavojingu kūno masės sumažėjimu. Dėl to silpnėja kaulai, sutrinka hormonų pusiausvyra.

Negana to, ekstremalios dietos gali privesti prie mitybos sutrikimų, tokių kaip anoreksija. Toks sutrikimas gali lemti ne tik rimtas sveikatos problemas, bet ir depresiją, didelį nerimą. Net ir be anoreksijos nepakankamas su maistu gaunamų maistinių medžiagų ir energijos kiekis gali reikšmingai pabloginti moters gyvenimo kokybę. Laikantis nepilnaverčių dietų, gali trūkti energijos, kankinti prasta nuotaika, o dėl to pablogėti ir asmeniniai santykiai, kilti problemų darbe.

Nesaikingos saulės vonios – žaidimas su likimu

Atšilus orams ir vis labiau lepinant saulei, neretai norima kuo greičiau įgauti gražų rudą įdegį. Nors saulė yra svarbiausias vitamino D šaltinis, piktnaudžiavimas saulės voniomis didina riziką susirgti odos vėžiu, o taip pat skatina odos senėjimą. Odos ląsteles ultravioletiniai spinduliai gali pažeisti ir pernelyg dažnai lankantis soliariumuose.

Ypač po žiemos, kai oda dar yra itin jautri ultravioletiniams spinduliams, degintis saulėje ar soliariume reikėtų atsargiai. Priklausomai nuo žmogaus odos tipo, pirmieji pasimėgavimai saule be papildomos apsaugos turėtų trukti ne ilgiau nei 10-30 minučių. Ultravioletiniai spinduliai ypač pavojingi šviesią odą turintiems ir greitai nudegantiems žmonėms. Ilgesnį laiką būnant saulėje, reikėtų naudoti apsauginius kremus. Jei būnant saulėje oda parausta, ją net ir nestipriai ima perštėti ar skaudėti, tai reiškia – laikas ieškoti pavėsio ar naudoti daugiau apsauginio kremo.

Alkoholis – prastas palydovas

Kokteilis susitikus su drauge ar taurė vyno savaitgalį pietų metu atrodo nekalta. Visgi dažnas alkoholio vartojimas, be abejo, turi neigiamų pasekmių kiekvienam, tačiau apie alkoholio poveikį būtent moters sveikatai žino ne kiekvienas. Piktnaudžiaujant alkoholiu, didėja krūties ar kiaušidžių vėžio rizika, gali sutrikti menstruacijų ciklas ir kilti vaisingumo problemų. Alkoholį vartojant nėštumo metu, išauga persileidimo ir priešlaikinio gimdymo tikimybė. Svarbu atminti, kad alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia vaiko apsigimimų, raidos ir elgesio sutrikimų priežastis.

Alkoholis kenkia ir moters grožiui. Dėl alkoholio poveikio oda praranda standumą, o plaukai žvilgesį ir gali imti lūžinėti. Nesaikingai vartojant alkoholį, taip pat greičiau senstama. Tad prieš keliant vyno taurę ar stipriojo gėrimo taurelę, reikėtų gerai pagalvoti. Svarbu, kad alkoholis netaptų nuolatiniu palydovu. Juk atsipalaiduoti ar gerai praleisti laiką tikrai galima ir be jo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas