Jaunimas, Naujausi

Nepilnamečių darbas vasarą: trūksta ir paklausos, ir motyvacijos

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Per vasaros atostogas nemažai moksleivių pageidauja padirbėti ir užsidirbti. Nors darbdaviai ne itin žavisi nepilnamečiais darbuotojais, vis tik atsiranda norinčių pasinaudoti jų paslaugomis. Tam, kad moksleiviai sėkmingai įsitrauktų į darbo rinką, jiems padeda prie Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro veikiantys Regioniniai karjeros centrai.

„Gimtosios žemės“ kalbinta Ukmergės regioninio karjeros centro karjeros konsultantė Živilė Baušienė pasidžiaugė, jog rajone šią vasarą jau įsidarbino 13 nepilnamečių. Surasti moksleiviams darbą padėjo ne tik ji, bet ir rajono savivaldybė, kuri antrus metus vykdo Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programą.

„Šia programa siekiama sudaryti sąlygas moksleivių užimtumui vasaros laikotarpiu, didinti galimybes jauniems žmonėms įgyti praktinių įgūdžių, skatinti darbdavius įdarbinti juos, pasinaudojant darbo vietos išlaikymo kompensacija.

Programoje galėjo dalyvauti Ukmergės rajono savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravęs jaunimas nuo 14 iki 19 metų, besimokantis rajono bendrojo ugdymo įstaigose, įskaitant abiturientus, baigusius bendrojo ugdymo įstaigą iki rugpjūčio 31 d. Darbo vietos išlaikymo kompensacija galėjo pasinaudoti visų teisinių formų darbdaviai, registruoti savivaldybės teritorijoje ar joje veikiantys“, – pasakojo karjeros konsultantė Ž. Baušienė.

Pasak pašnekovės, Ukmergėje veikiantis karjeros centras aktyviai bendradarbiauja su rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatoriumi bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriumi.

„Man teko užsiimti šios programos viešinimu, būsimų darbdavių informavimu, motyvuotų mokinių paieška ir konsultavimu apie pirmąjį jų gyvenime tikrą darbą“, – kalbėjo Ž. Baušienė.

Bendrų pastangų dėka 15–17 metų moksleivius padirbėti priėmė lopšeliai-darželiai „Žiogelis“ ir „Nykštukas“, UAB „Ukmergės vandenys“, UAB „Narbutas International“ gamykla, taip pat viena verslo įmonė, vykdanti projektą Kaune.

Karjeros konsultantė atviravo, jog pati apėjo, apvažiavo daugelį įmonių ir įstaigų teiraudamasi, kas galėtų vasarai priimti į darbą nepilnamečius. Deja, kaip įsitikino Ž. Baušienė, darbdaviai nenoriai įdarbina moksleivius, nes juos trikdo nepilnamečių darbo teisinis reglamentavimas, apribojimai.

„Kai kurie darbdaviai atvirai sako, jog jiems neapsimoka į laikiną darbuotoją investuoti, jį mokyti“, – teigė pašnekovė.

Pagal Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programą Ukmergės savivaldybė yra numačiusi finansinę paramą darbdaviams, priimantiems nepilnamečius.

Ž. Baušienė kol kas negalėjo pasakyti, kas iš darbdavių pasinaudos šia kompensacija, nes paraiškos buvo priimamos iki liepos vidurio, todėl tik mėnesio pabaigoje paaiškės, kiek bus pasirašyta sutarčių. Kai kurie moksleiviai patys susirado darbus ir darbdavius.

Nors vasarą padirbėti norinčių moksleivių yra tikrai nemažai, tačiau apie tai, pasak karjeros specialistės, jie susimąsto per vėlai. Tie, kurie žino, ką veiks per atostogas, įsidarbina greičiausiai.

Ž. Baušienė taip pat pastebėjo, jog jaunimui trūksta žinių, sąmoningumo ir motyvacijos, o darbdaviams – informacijos apie jaunuolių įdarbinimą. „Būtent tuo mes ir užsiimame“, – pridūrė pašnekovė.

Karjeros specialistė neneigė, jog kai kurie vaikai yra išlepinti, per daug savimi pasitikintys, daug reikalaujantys: „Būna, kad suradus moksleiviui darbą, sutarus dėl susitikimo su darbdaviu, jis neatsiliepia į skambutį, neateina į pokalbį, nusprendžia, kad siūlomas darbas per sunkus, neatitinka jo lūkesčių ir pan.“

Vis tik Ž. Baušienė įsitikinusi, jog motyvuoti vaikai visada suranda, kuo užsiimti vasaros metu.

Norinčius padirbėti karjeros konsultantė mielai kviečia pokalbiui ir pasirengusi jiems padėti. Su Ž. Baušiene galima susisiekti tel. +370 650 99 085.

karjeratau.lt nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas