Deltuvos senelių globos namuose koronavirusu nesirgo nė vienas gyventojas. Loretos EŽERSKYTĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Globos įstaigos neskubės įsileisti lankytojų

Nijolė STUNDŽIENĖ

Po truputį laisvėjant karantino sąlygoms, laikantis saugumo reikalavimų nuo balandžio 22-osios leidžiama aplankyti savo artimuosius, gyvenančius socialinės globos įstaigose, grupinio gyvenimo namuose – senjorus ir žmones su negalia. Artimųjų sulauks ir mūsų rajono globos įstaigose – Jasiuliškyje, Želvoje bei Deltuvoje – gyvenantys senoliai. Tačiau dar svarstoma, ar svečiai bus įleidžiami į vidų.

 

Įleidžiami tik pasiskiepijusieji ir persirgę

Kaip skelbiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintame pranešime, aplankyti savo artimuosius galės tie šalies gyventojai, kurie yra pasiskiepiję arba nuo jų persirgimo koronavirusu yra praėję ne daugiau kaip 180 dienų.

 Socialinių paslaugų priežiūros departamento duomenimis, imunitetą koronavirusui jau turi virš 90 proc. šalies globos įstaigų gyventojų ir apie 83 proc. darbuotojų.

Lankantis socialinės globos įstaigoje, svarbu užtikrinti lankytojų srautus, saugų atstumą, būtinos higienos ir visuomenės sveikatos saugos reikalavimus, naudotis būtinosiomis apsaugos priemonėmis. Be kaukių gali būti tik žmonės su negalia, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėtis negali arba jų dėvėjimas gali pakenkti sveikatai. Šiuo atveju apsaugai rekomenduojamas veido skydelis.

Prieš įeinant į įstaigą, privalu pasitikrinti temperatūrą, būti su kauke, dezinfekuoti rankas ir kitais būdais kiek įmanoma sumažinti galimybes gyventojams ir darbuotojams užsikrėsti koronavirusu. Turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų ar kitų užkrečiamųjų ligų požymių, t. y. karščiuojantys, sloguojantys, kosintys, šiose įstaigose lankytis negalės.

Koronavirusu persirgo 240 globotinių

Mūsų rajone esančiuose Jasiuliškių socialinės globos namuose šiuo metu yra 265 gyventojai. Pasak įstaigos direktoriaus Viliaus Petrausko, globotinių lankymas ilgą laiką buvo uždraustas, pasimatyti su atvykusiais artimaisiais jie galėdavo lauke.

„Į vidų pašalinių neįleisdavome, bet kieme, laikantis saugių atstumų, dėvint kaukes, galėdavo vieni su kitais pabendrauti“, – „Gimtajai žemei“ pasakojo V. Petrauskas. Ir pridūrė, jog šį ketvirtadienį taip pat matė šeimą, atvažiavusią pasimatyti su Jasiuliškyje gyvenančiu giminaičiu.

Pasak direktoriaus, įstaigos personalas griežto karantino laikotarpiu informaciją artimiesiems teikė telefonu. Taip pat socialiniai darbuotojai padėdavo tiems, kurie pageidaudavo vieni su kitais pabendrauti telefonu ar vaizdo skambučiu.

Kaip žinia, COVID-19 liga neaplenkė šių globos namų. Koronavirusas jasiuliškiečiams smogė praėjusių metų lapkritį. Šia infekcija persirgo 240 įstaigos gyventojų ir 60 darbuotojų, 12 globotinių dėl šios ligos mirė.

Kadangi daugeliui sirgusiųjų po infekcijos dar nepraėjo 180 dienų ir jie turi antikūnų, skiepytis kol kas nereikia. Šiuo metu vakcinuoti 27 gyventojai ir 70 darbuotojų.

„Yra ir pas mus tokių, kurie nenori skiepytis, – situaciją komentavo direktorius. – Vienas globotinis, kuris nebuvo susirgęs, atsisako skiepytis, nes mano, jog koronavirusas neegzistuoja… Vakcinuotis nepanoro ir 10 darbuotojų, bet dauguma jų sutinka kas savaitę testuotis.“

Mirčių pavyko išvengti

Koronavirusu persirgo ir visi Želvos parapijos katalikiškų senelių namų gyventojai bei kai kurie darbuotojai. COVID-19 liga želviškiams smogė sausio mėnesį.

Apie tai pasakodama įstaigos direktorė Janina Driukienė pasidžiaugė, kad pasireiškę negalavimai nebuvo labai sunkūs ir mirčių pavyko išvengti: „Net į ligoninę gultis niekam neprireikė. Turime puikų ambulatorijos gydytoją Rimgaudą Nekrošių ir nuostabią slaugytoją Janiną Meilūnienę, kurie mūsų gyventojais labai rūpinasi, padeda ištikus bėdai. Aš juos vadinu šventais žmonėmis.“

Koronavirusu persirgo visi Želvos parapijos katalikiškų senelių namų gyventojai bei kai kurie darbuotojai. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kadangi seneliai dabar turi imunitetą, juos ketinama skiepyti vėliau, o darbuotojai jau vakcinuoti.

Pasak J. Driukienės, ketvirtadienį ji pasirašė įsakymą dėl gyventojų lankymo. „Atvykti galės tik pasiskiepijusieji arba persirgę artimieji“, – apribojimus vardijo direktorė ir pridūrė, jog anksčiau, iki karantino, senukus lankydavo jų giminės, bet ne taip dažnai. Kai kurių artimieji gyvena pakankamai toli, todėl jie dažniau susisiekia telefonu.

„Buvo keli kartai ir dabar, kai giminės atvažiavo. Į vidų įeiti jie negalėjo, bet senukus išleidome į balkoną, ir taip, per atstumą, jie galėjo pabendrauti, pasimatyti. Lauknešėlių nepriimdavome, nes visko, ko reikia globotiniams, nuperkame patys“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Šiuo metu Želvos parapijos katalikiškuose senelių namuose gyvena 22 žmonės, kurių vyriausiam – 104 metai, o jauniausiai – 62-eji.

Deltuviškius apsaugojo Dievulis

O štai viešojoje įstaigoje Deltuvos senelių globos namuose kol kas nesisirgo nė vienas gyventojas. Anot šios įstaigos vadovo Sauliaus Venskausko, deltuviškius apsaugojo Dievulis. Koronavirusu šeimoje užsikrėtusi buvo viena darbuotoja, bet ji infekcijos nepernešė.

Šiuo metu globos namuose gyvena 31 senolis, daugumai jų – apie 80 metų, vyriausiai gyventojai – 101-eri.

„Jau pasiskiepijo 19 globotinių, kiti bijo dėl ligų, yra ir nusistačiusių prieš skiepus. Vyriausioji mūsų gyventoja sako, kad ir be vakcinos gyvens tiek, kiek Dievulis skyrė“, – pasakojo S. Venskauskas.

Deltuvos senelių namų gyventojais rūpinasi 20 darbuotojų, kurių dauguma taip pat jau pasiskiepiję. Įstaigos vadovas neneigė, kad keli nesutiko vakcinuotis.

Prakalbus apie lankytojus, S. Venskauskas sakė neskubėsiantis jų įsileisti. Pašnekovo nuomone, pabendrauti su artimaisiais galima ir per duris, kompiuterio pagalba, susitikti saugiau atstumu lauke.

„Lauknešėlius priimame, o atvykstančiųjų bijome, kad neatneštų užkrato, juk dabar visokių naujų atmainų, net skiepams atsparių, atsiranda. Todėl reikia saugotis“, – įsitikinęs vadovas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas