Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Europos keliuose – prevencinė priemonė

Balandžio 1–7 dienomis Europos kelių policijos pareigūnai vykdo prevencinę priemonę, skirtą transporto priemonių leistino važiavimo greičio kontrolei užtikrinti, kurią inicijavo Europos kelių policijos tinklas TISPOL (angl. European Traffic Police Network). Šioje prevencinėje priemonėje dalyvauja daugiau nei 20-ties Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, kelių policijos pajėgos.

Balandžio 3-ąją, trečiadienį, organizuojama 24 valandų trukmės specialioji priemonė „Greičio maratonas“. Jos koncepcija – leistino važiavimo greičio viršijimo, neatsižvelgiant į kelio būklę, matomumą, oro sąlygas, kitas aplinkybes, problema.

TISPOL prezidentas, Italijos kelių policijos atstovas Paolo Cestra atkreipia dėmesį ir teigia: „Policijos darbas – prevencinis. Siekiame, kad vairuotojai galvotų apie pasirinktą greitį, būtent, leistiną ir saugų važiavimo greitį, atitinkantį važiavimo sąlygas. Įvertinęs tai, vairuotojas mažina galimą riziką ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams. Svarbiausia – vairuotojų sąmoningumas.“

„Greičio maratonas“ – viena iš TISPOL strateginių priemonių, skirtų mažinti eismo įvykių skaičių ir siekti, kad Europos keliai būti saugesni.

Pastarųjų dvejų metų Lietuvos avaringumo keliuose analizė rodo, kad pagrindinė eismo įvykių, kuriuose žuvo žmonės, priežastis – nepasirinktas saugus ar viršijamas leistinas važiavimo greitis, dėl to įvyko 25–30 proc. tokių įvykių.

Lietuvos policijos pareigūnai, vykdydami šią priemonę, dėmesį skirs prižiūrimos teritorijos avaringiausiems keliams ir gatvėms. Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai dirbs neteritoriniu principu šalies magistraliniuose keliuose. Kelių eismo taisyklių pažeidimams fiksuoti bus naudojamos turimos specialiosios techninės fiksavimo priemonės. Valstybinės reikšmės keliuose pažeidimus fiksuoja vidutinio greičio matavimo sistemos, miestų savivaldybių teritorijose – įrengtos stacionarios greičio matavimo sistemos.

Lietuvos kelių policijos tarnyba taip pat primena, kad nuo balandžio 1 dienos (iki spalio 31 d.) įsigalioja sezoniniai Kelių eismo taisyklių reikalavimai.

Padangos. Nuo balandžio 1 d. (iki spalio 31 d.) nebetaikomas draudimas eksploatuoti motorines transporto priemones ir jų priekabas, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios kelio dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Nuo balandžio 10 d. iki spalio 31 d. draudžiama eksploatuoti transporto priemones su dygliuotomis padangomis. Šiltuoju metų laiku rekomenduojamos vasarinės padangos.

Važiavimo greitis. Balandžio–spalio mėnesiais ne gyvenvietėse: lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausia leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 130 km/val. greičiu, greitkeliuose – ne didesniu kaip 120 km/val. greičiu.

Kartu primenama, kad vairuotojai ir keleiviai turi pasirūpinti savo saugumu:

► Važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti. Saugos diržas privalo būti užsegtas juosiant jį per petį ir per juosmenį arba kaip numatė transporto priemonės gamintojas.

► Žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis vaikų prisegimo sistemomis, t. y. naudojamos specialios sėdynės.

► Važiuodami mopedu, motociklu, triračiu, visų rūšių keturračiais, vairuotojas ir keleiviai privalo naudoti motociklininkų apsaugas (motociklininkų šalmus, akių apsaugos nuo sužeidimo priemones). Išskyrus atvejus, kai minėtos transporto priemonės turi kėbulą (kabiną) ar įmontuotus stogo saugos lankus, kurių paskirtis – apsaugoti vairuotoją, keleivį nuo smūgių, ir yra įrengti saugos diržai.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas