Pirmasis chanukijoje žvakę uždegė rabinas Š. Ber Krinskis.

Kultūra, Naujausi

Ukmergėje pirmą kartą įžiebta menora

Sekmadienio pavakarę aikštėje priešais Kultūros centrą pirmą kartą per trisdešimt Lietuvos nepriklausomybės metų Ukmergėje uždegta didžioji menora. Jos įžiebimą švenčiant žydų Chanuką organizavo žydų religinė bendruomenė „Chassidie Chabad Lubavitch“.

Lietuvoje Chanuka, kuri dar vadinama „šviesos švente“ arba „ugnies švente“, švenčiama jau 25 metus. Tai antroji pagal svarbą visų pasaulio žydų šventė – šviesos. Ji minima pradedant 25-ąja žiemos mėnesio kislevo diena aštuonias dienas. Šiemet visame pasaulyje ji prasidėjo gruodžio 3-ąją. Chanukos ritualai pabrėžia Dievui ištikimos tautos pergalės aspektą. Kasdieną specialioje aštuonių žvakių žvakidėje – chanukijoje yra uždegama po žvakę: pirmą dieną – viena, antrą – dvi, kol aštuntą dieną įžiebiamos visos. Šis ritualas yra vadinamas „stebuklo žinios paskelbimu“.

Chanukos simbolis menora simbolizuoja šviesos pergalę prieš tamsą, gėrio – prieš blogį. Šios žvakidės statomos miestų centrinėse aikštėse visame pasaulyje ir atspindi visos žmonijos religinės laisvės idėją.

Menoros uždegimo šventėje dalyvavęs pagrindinis Lietuvos žydų rabinas Šalomas Ber Krinskis pasveikino susirinkusius ukmergiškius ir trumpai priminė chanukos reikšmę ir prasmę. Jis pasidžiaugė, jog ceremonijoje dalyvauja ne tik Ukmergės žydų bendruomenės nariai, kiti ukmergiškiai, bet ir rajono valdžios atstovai – savivaldybės meras Rolandas Janickas ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė. Taip pat buvo atvykę svečių iš Kauno, kitų miestų žydų bendruomenių.

Menorą kartu su rabinu uždegė rajono meras R. Janickas bei Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas. Susirinkusieji į šventę pagal seną tradiciją buvo vaišinami karštu gėrimu.

Po to renginys tęsėsi Meno mokyklos Muzikos skyriuje. Ukmergiškius į vieno veiksmo muzikinį pasakojimą „Perkusininko kostiumas“ pakvietė Lietuvoje bei užsienyje žinomas džiazo ir perkusijos meistras Arkadijus Gotesmanas. Ne pirmą kartą Ukmergėje viešintis atlikėjas savo solo performanse muzikos garsais pasakojo apie dizainerių kūrybą. Atėjusieji į koncertą galėjo pasivaišinti tradicinių žydų Chanukos patiekalų – spurgų, sklindžių, kurie pagaminti aliejuje.

Autorės nuotraukos

Susirinkusieji į šventę buvo vaišinami karštu gėrimu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas