Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

4 stebinantys faktai apie nikotiną

Apie nikotiną tikrai yra tekę girdėti daugeliui, bet dažniausiai tik neigiamame kontekste. Nors ši veiklioji medžiaga dažniausiai yra minima kalbant apie rūkymą ir jo sukeliamą žalą, visgi nemažai faktų apie ją daugeliui lieka nežinomi.

Nikotino yra ne tik tabake

Vienas iš dažniausių įsitikinimų apie nikotiną yra susijęs su šios medžiagos paplitimu. Neretai manoma, kad nikotino yra tik tabako augalo lapuose, kuriuose ši medžiaga susidaro natūraliai. Ir nors tabake nikotino kiekiai yra didžiausi, tačiau tai ne vienintelis augalas, kuriame aptinkama ši veiklioji medžiaga. Nemaža tikimybė, kad ir šiuo metu savo namuose turite daržovių ir kitų produktų, kuriuose yra nikotino.

Tarp jų – baklažanai, pomidorai, bulvės, žiediniai kopūstai, žalieji pipirai ir juodoji ar žalioji arbata. Tik nikotino kiekiai šiuose produktuose yra gerokai mažesni nei cigaretėse. Pavyzdžiui, vienam gramui baklažano tenka apie 100 mikrogramų nikotino. Vieną žaliosios arbatos gramą gali sudaryti net 100-285 mikrogramai nikotino. O palyginimui, vienoje cigaretėje nikotino kiekis gali svyruoti nuo 11 miligramų iki 15 miligramų.

Pasirodo, kad rūkant į organizmą patenka ne visas cigaretėje esantis nikotinas, o tik apie 1-1,5 miligramo. Tačiau tai yra vis tiek gerokai daugiau, nei gaunama valgant bet kokias nikotino turinčias daržoves. Reikėtų suvalgyti apie 10 kg baklažanų, kad į organizmą patektų vienos cigaretės dozei prilygstantis nikotino kiekis. Tad nikotino priklausomybės valgant šias daržoves baimintis nereikėtų.

Didžiausią rūkymo žalą lemia ne nikotinas

Pažeisti ir užteršti plaučiai, vėžiniai susirgimai – tokios asociacijos dažnam kyla išgirdus žodį nikotinas. Visgi ši asociacija ne visai pagrįsta. Pavojingiausias su rūkymu susijusias ligas, pavyzdžiui, vėžį sukelia visai ne nikotinas. Didžiausia grėsmė sveikatai rūkant cigaretes kyla dėl kenksmingų cheminių medžiagų, kurios išsiskiria tabakui degant aukštoje temperatūroje. Tai dervos, anglies monoksidas ir netoli šimto kancerogenų, tokių kaip benzenas, formaldehidas, kadmis ir kiti. Nikotino kancerogenu nelaiko nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei Nacionalinis vėžio institutas Lietuvoje.

Tiesa, nikotinas siejamas su padidėjusia koronarinės širdies ligos rizika, tad nereiškia, kad nikotinas yra visiškai nekaltas. Be to, visiems gerai žinoma, kad nikotinas sukelia rūkymo priklausomybę. Taip yra dėl to, kad nikotinas yra stimuliuojanti psichoaktyvi medžiaga, žmogaus nervų sistemoje lemianti endorfinų ir dopamino išskyrimą. Šie mediatoriai yra atsakingi už malonumo ir atsipalaidavimo pojūtį, o kartu vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant atpildo ir motyvacinę sistemą. Todėl nepaisant to, kad žmogus rūko paprastai dėl nikotino – jis gauna puokštę chemikalų, apie kuriuos dažnas net nenutuokia.

Nikotinas padeda įveikti priklausomybę

Paradoksalu, bet nikotinas ne tik sukelia rūkymo priklausomybę, bet yra ir vienas iš būdų jai įveikti. Tą padaryti padeda vis didesnio dėmesio sulaukianti pakaitinė nikotino terapija. Tai yra įvairūs purškalai, inhaliatoriai, pleistrai, kuriuose yra nikotino. Pakaitinės nikotino terapijos esmė – rūkantysis gauna nikotino, tačiau išvengia visų kenksmingų chemikalų, kurie susidaro tabakui degant. Naudojant pakaitinę nikotino terapiją, nikotino kiekis palaipsniui yra mažinamas, kol galiausiai visiškai atsisveikinama su šia priklausomybe.

Įdomu tai, kad šiuo metu kalbama, jog rūkoriai, kurie visgi nenori mesti rūkyti, gali gauti nikotino ir mažiau kenksmingu būdu. Jau yra mokslinių duomenų, kad tabako, nikotino gaminiai, kuriuose nevyksta degimo procesas ir kurie neišskiria cigaretei būdingų dūmų, gali būti mažiau kenksmingi nei degančios cigaretės. Mat juose nėra chemikalų, kurie susidaro degimo metu.

Teigiama ir neigiama nikotino pusės

Nepaisant to, kad nikotinas paprastai turi neigiamą reputaciją, ši veiklioji medžiaga turi net teigiamų savybių. Nikotinas trumpam padidina budrumą, pagerina koncentraciją ir atmintį, leidžia sumažinti nerimą. Be abejo, tokį pageidaujamą poveikį gali lydėti įvairūs šalutiniai poveikiai, įskaitant padidėjusį širdies ritmą ar kraujospūdį, galvos svaigimą pykinimą ar miego sutrikimus.

Svarbu nepamiršti, kad ilgainiui nikotinui išsivysto tolerancija, todėl tiems patiems maloniems pojūčiams patirti ima reikėti vis didesnio jo kiekio. Po kurio laiko, išsivysčius priklausomybei, nikotinas gali nebesuteikti malonumo, tačiau jo dozės gali tapti būtinos vien normaliai žmogaus savijautai palaikyti.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas