Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Sveikata

Ukmergėje įgyvendinamas šeimų lankymo paslaugų projektas

Nijolė ČEPULIONYTĖ

 

VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras įgyvendina 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo finansuojamą projektą „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės rajone“ (Projekto Nr. LT03-2-SAM-K03-006). Projektas įgyvendinamas pagal programą „Sveikata“, kurią finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

Praėjusį mėnesį Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) organizuotas šio projekto viešinimo ir dalyvių susitikimas, kurio metu projekto administratorė Vaida Baltaduonienė ir šeimų lankymo specialistė Jolanta Brazdžionienė pristatė veiklas.

Lanko daugiau kaip 25 šeimas

„Užsienio šalyse populiari paslauga, kai specialistai namuose lanko besilaukiančias, ką tik pagimdžiusias ir auginančias vaikus iki dvejų metų šeimas, jau teikiama ir Ukmergėje, – kalbėjo V. Baltaduonienė. – Taip siekiama padėti šeimoms įgyti kūdikių priežiūros, tinkamo elgesio su vaikais įgūdžių, taip pat padėti mamoms greičiau įsitvirtinti darbo rinkoje, atpažinti pogimdyminę depresiją, užkirsti kelią smurtui artimoje aplinkoje.“

Pasak administratorės, keletą metų trukęs projektas šį mėnesį jau baigiamas. Jo vykdymo laikotarpiu teikiamos ankstyvosios intervencijos paslaugos, padedančios mamoms priimti žiniomis paremtus sprendimus dėl jų vaikų priežiūros, siekiant užtikrinti mamų, kūdikių bei vaikų iki 2 metų gerovę. Didžiausias dėmesys skiriamas socialinės rizikos šeimoms. Šios paslaugos teikiamos pirmą kartą gimdančioms, jauno amžiaus, iki 21 metų, ir vyresnėms, per 40 metų moterims, taip pat šeimoms, gyvenančioms kaimiškose vietovėse.

Numatytų paslaugų teikimui Ukmergės PSPC skirtas 1 etatas – įdarbinta šeimų lankymo specialistė, kuri lanko daugiau kaip 25 šeimas.

Susilaukus naujagimio prireikia ir žinių

„Laikotarpis, kada susilaukiama naujagimio, yra didelė dovana kiekvienai mamai ir tėčiui, bet neišvengiamai pareikalauja specifinių žinių, ypač jeigu tai yra pirmas vaikas šeimoje. Specialistų palaikymas šiuo momentu yra labai reikalingas. Svarbu tai, kad mums rūpi ne tik kūdikio priežiūra, bet ir pačių tėvų fizinė ir psichinė savijauta“, – sakė V. Baltaduonienė.

Pagrindinė misija, projekto vadovės teigimu, yra padėti mamoms sumažinti galimas rizikas arba jų visai išvengti bei išmokyti jas saugiai pasirūpinti savo vaiku.

Šeimų lankymo specialistė vizito šeimose metu vertina tris sritis: priežiūros teikimą, į kurį įeina mamos ir vaiko sveikata; rūpinimosi vaiku sprendimų priėmimą ir palaikymą; socialinius ir bendruomenės išteklius, kuriuos sudaro namai, šeima ir draugai.

Projektas jau baigiasi, bet veikla bus tęsiama

„Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės PSPC” projektas rajono pirminės sveikatos priežiūros centre pradėtas įgyvendinti 2021 metų gruodžio mėnesį.

„Per praėjusį laiką pavyko nemažai nuveikti, buvo daug emocijų, naujų minčių, tikslų, darbuotojų ir projekto dalyvių klausimų, jų sprendimų, žinoma, ir didelių pasiekimų, – projekto sėkme džiaugėsi V. Baltaduonienė. – Didžioji dalis projekte dalyvaujančių vaikučių jam prasidėjus dar nebuvo gimę, o dabar jau ir bėgioja. Ukmergės PSPC šeimų lankymo specialistė J. Brazdžionienė visus naujagimius aplankė. Tad pirmieji rūpesčiai ir džiaugsmai nepastebimai pralėkė, vaikai perkopė kūdikystės laikotarpį, mamos apsiprato, baimių mažiau, tačiau su kiekvienu augimo laikotarpiu atsiranda naujų iššūkių, klausimų“.

Šeimų lankymo specialistė J. Brazdžionienė ir toliau dirba, vizituoja šeimas, konsultuojasi su projekto kolegomis, nes šeimų lankymas numatomas iki kol vaikams sueis dveji metai.

Pasak J. Brazdžionienės, pradžia buvo sudėtingiausia, nes kūdikio, ypač pirmojo, gimimas yra labai jautrus gyvenimo įvykis.

„Mamoms trūksta įgūdžių, viskas nauja, nepatirta, baugu, kyla daug klausimų net dėl paprasčiausių dalykų, tokių kaip vaiko maudymas, migdymas, žindymas ir pan. Ką jau kalbėti apie emocinius sunkumus. Projekto pradžioje didelę reikšmę turėjo tai, kaip tėvai priims šeimų lankymo specialistę. Ypač, jei tai socialinėje rizikoje esanti šeima. Ne paslaptis, kad ne visi nori į šeimą įsileisti svetimą žmogų“, – patirtimi dalijosi šeimų lankymo specialistė.

Tėvelių pasitikėjimą ji pelnė gana greitai, padėjo jiems priprasti prie naujų pareigų, mokytis tinkamai rūpintis vaikučiais bei savimi, nebijoti skambinti, klausti, kad ir kokia problema tai būtų: „Džiaugiuosi, kad tarpusavio ryšys atsirado, jis išlieka ir pavyksta sparčiai augti kartu“.

Šiuo metu specialistė kone daugiausiai dėmesio skiria vaikų saugumui. Pasak J. Brazdžionienės, mažyliai auga, stojasi ant kojų, vis daugiau vaikšto, krenta, čiumpa, tyrinėja, todėl tėvams būtina atkreipti dėmesį į kiekvieną aštrų kampą, ne vietoje patiktą daiktą, slidžias grindis, laidus, elektros jungiklius ir panašiai.

Žinoma, šeimose kyla ir individualių problemų. Dėl to specialistė nemažai dėmesio skiria ne tik vaikui, bet ir mamai, jos emocinei būsenai.

„Kartais užtenka išklausyti, kartais reikia ir nukreipti pas specialistus, tam tikra prasme dirbti psichologinį darbą, kad mamos pasijustų esančios svarbios“, – projekto viešinimo ir jo dalyvių susitikime kalbėjo J. Brazdžionienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas