Nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Ligoninėje plečiamos paslaugos vyresnio amžiaus pacientams

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Visuomenei senstant sveikatos apsaugos sistema turi persiorientuoti į paslaugas, kurios tenkina pagyvenusių žmonių poreikius. Viena tokių priemonių – geriatrijos paslaugų plėtra. Dėl to nuo balandžio 15 dienos VšĮ Ukmergės ligoninėje pradedamos teikti geriatrijos dienos stacionaro ir ambulatorinės geriatrijos paslaugos vyresniems nei 60 metų pacientams, turintiems po keletą lėtinių ir ūmių ligų.

„Gimtosios žemės“ kalbintas Ukmergės ligoninės direktorius Rimvydas Civilka informavo, kad ambulatorinės paslaugos (gydytojo geriatro konsultacijos) bus teikiamos Konsultacijų poliklinikoje, o geriatrijos dienos stacionaro paslaugos – naujai įrengtame Geriatrijos dienos stacionaro skyriuje, kuris yra įsikūręs ligoninės antrame aukšte.

Pasak gydymo įstaigos vadovo, atlikus kapitalinį patalpų remontą, sukurtos puikios sąlygos tiek pacientams, tiek personalui: „Skyriuje įrengtos keturios palatos su 8 lovomis, procedūriniai kabinetai, pagalbinės ir kitos patalpos. Jos skirtos tik geriatrijos paslaugų teikimui ir yra pritaikytos geriatriniams pacientams bei neįgaliųjų poreikiams – įrengti aukštesni porankiai, specialūs WC kambariai, dušai ir pan. Skyrius yra aprūpintas reikiama medicinine įranga, jame dirbs kvalifikuota, specialiai apmokyta specialistų komanda, susidedanti iš gydytojo, bendrosios praktikos slaugytojos, kineziterapeuto, ergoterapeuto, psichologo, socialinio darbuotojo“.

Naujai atidaromame Geriatrijos dienos stacionaro skyriuje bus gydomi vyresni nei 60 metų ligoniai, sergantys keliomis lėtinėmis ar ūminėmis ligomis, kuriems pablogėjo funkcinė būklė. Pagrindinis gydymo tikslas – pagerinti paciento biopsichosocialines funkcijas, grąžinti jį į bendruomenę.

Atvykstantys pacientai registruojami Geriatrijos dienos stacionaro skyriaus poste.

Gydytojas, įvertinęs žmogaus fizinę sveikatą, funkcinį savarankiškumą, protinę veiklą ir emocinę būseną, padės spręsti paciento problemas, kilusias dėl daugybinės patologijos, negalios, socialinių ir psichologinių veiksnių, sudarys tyrimo, gydymo, priežiūros, maitinimosi, reabilitacijos ir slaugos planą.

Pasak ligoninės direktoriaus R. Civilkos, pacientai į Geriatrijos dienos stacionarą bus siunčiami gydytojo geriatro, šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto, esant geriatriniams sindromams, mitybos sutrikimams, polipatologijai (kai žmonės serga keletu lėtinių ligų, kurių gydymas gali net prieštarauti tarpusavyje, pvz., arterinė hipertenzija ir inkstų nepakankamumas ar cukrinis diabetas), polipragmazijai (kai reikia vartoti kelis skirtingus vaistus vienu metu), kai reikia pacientą ištirti prieš numatytą planinę operaciją. Taip pat siuntimą į dienos stacionarą galės gauti, jei pacientas per pastaruosius 6 mėnesius buvo kelis kartus nugriuvęs bei du ar daugiau kartų hospitalizuotas neplanine tvarka.

Geriatrijos dienos stacionaro paslaugos neteikiamos, jei asmuo serga ūmia infekcine liga, jei yra ženklūs fizinės ar psichikos būklės sutrikimai, dėl kurių neįmanoma taikyti gydomųjų procedūrų, kai nustatytas nuolatinės slaugos ar paliatyviosios medicinos pagalbos poreikis.

R. Civilka paaiškino, jog šio stacionaro paslaugos iki 15 dienų per metus bus apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Gydymas skyriuje truks iki 4 val. per dieną, o esant būtinybei pacientas dienos stacionare galės praleisti ir 8 valandas.

Įrengtos palatos laukia pacientų.

„Skyriuje pacientams bus teikiami išsamūs geriatriniai tyrimai: pažinimo funkcijų, emocinės būklės ir depresiškumo, mitybos, mobilumo bei pusiausvyros, eisenos ir raumenų jėgos įvertinimas, kasdienės veiklos, funkcinio savarankiškumo ir gyvenamosios aplinkos, socialinės būklės ir aplinkos vertinimas. Pacientai gaus ir gydomąsias kineziterapijos, ergoterapijos, fizioterapijos paslaugas, stiprinančias asmens judėjimo funkciją, atmintį ir koordinaciją, mažinančias skausmą, stresą ir gerinančias emocinę būklę. Lankantiems stacionarą bus leidžiami vaistai į veną (lašinės infuzijos), jie bus stebimi specialistų. Taip pat parengiamos rekomendacijos ir paciento šeimos nariams dėl tolesnio gydymo“, – pasakojo ligoninės direktorius.

Ambulatorines geriatrijos paslaugas galės gauti vyresnio amžiaus asmenys, turintys šeimos gydytojo arba gydytojo specialisto siuntimą gydytojo geriatro konsultacijai. Ukmergės ligoninėje šias konsultacijas teiks gydytojas Valdemaras Macionis. Į jį reikėtų kreiptis esant polipatologijai ir polipragmazijai, kasdienės veiklos ar pažinimo funkcijų sutrikimams, kai įtariamas, naujai diagnozuotas, paūmėjęs geriatrinis sindromas ar būklė, kai reikalingas ilgalaikės socialinės globos (institucionalizavimo) poreikio įvertinimas. Gydytojas geriatras pagal poreikį pacientą gali siųsti kitų gydytojų specialistų konsultacijoms.

Registracija gydytojo geriatro konsultacijai vykdoma VšĮ Ukmergės registratūroje arba internetu https://ipr.esveikata.lt/.

VšĮ Ukmergės ligoninė nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • xa xa xa :
    Putinas kaltas! 😂
  • Rimas :
    Akušerija mažiausiai reikalinga rajonui, tegu tik kt skyriai lieka. Joniškyje vidaus skyrių uždarė, nes nebėra kam dirbti. Čia tai problema. Ir čia tik pradžia, Anykščiuose chirurgų operuojančių neliko,vidaus daktarų budintis nebėra, viskas ritasi velniopn Lt
  • Tai jo :
    Padarom per visą ligoninę tik slaugą!! Nieko daugiau nereikia… sensta Ukmergė,gimdo 1 iš 10…
  • **** :
    Gerove pazadeta! Laisvi ...
  • ok :
    viskas tikrai gerai ir į temą 👍
  • Pacientas :
    Skyrius uždarinėja ministerija o ne vietinė valdžia.Kt metais ir vaikų sk.uždarys, toks ministerijos sprendimas numatytas kiek girdėjau
  • Apie krikstaponi :
    //youtu.be/X-4rYqQl7eU?si=vJZQDHu9VnhIZx2x
  • RŪTA :
    Teisingai padarė kad panaikino, jei gimdymų nėra, visoje Lt mažėja tūkstančiais tai kam laikyti tuščią skyrių, reikia realiai žiūrėti, deja visuomenė sensta, ypač Ukmergė, statistiką pažiūrėkit
  • Vladas :
    Šaunuoliai gimimo skyrių panaikino ,o kitus kurią!
  • Vietinis :
    Šaunuoliai, gerai varo, neseniai chirurgijos skyrius gražus atidarytas, dabar geriatrija, džiugu kad ligoninė nenyksta kaip gretimuose rajonuose

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas