Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Rūkymo žalos pusė, apie kurią ne kiekvienas pagalvoja

Nors rūkyti cigaretes šalia mažamečių, besilaukiančių moterų ar senyvo amžiau žmonių daugeliui yra tabu, didelė dalis rūkorių savo artimiesiems kenkia visai to net nežinodami. Kenksmingus chemikalus, įsigėrusius į plaukus, rūbus, odą, tėvai gali perduoti savo atžaloms apkabinimo metu net praėjus valandai ar dviem po paskutinės surūkytos cigaretės. Kas sukelia pavojų?

Norint suprasti, kodėl net kontaktas su parūkiusiu žmogumi yra pavojingas, reikia atidžiau pažvelgti į cigarečių dūmų sudėtį. Tabakui degant aukštoje temperatūroje išsiskiria dūmai, kuriuose yra gausybė toksiškų ir kancerogeninių medžiagų. Tarp jų yra dervos, anglies monoksidas, tokie kancerogenai kaip benzenas, aldehidai, etileno oksidas ir daugelis kitų.

Degimo metu išsiskiriantys teršalai, patekę į rūkančiojo ar šalia jo esančio žmogaus organizmą, daro didelę žalą ir gali sukelti širdies bei kraujagyslių sistemos, kvėpavimo takų ligas, įvairių organų vėžį, pakenkti įvairiems audiniams ar nervų sistemai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, rūkymas kasmet pasaulyje pražudo apie 8 mln. žmonių. Tai yra beveik aštuonis kartus daugiau nei eismo nelaimės ir dvigubai daugiau nei kvėpavimo takų infekcijos.

Kainą už kitų žalingą įprotį dažnai moka ir nerūkantieji

Iš visų su cigarečių rūkymu susijusių mirčių maždaug 1,3 mln. siejama su pasyviu, kuris dar kartais vadinamas antriniu rūkymu. Rūkant cigaretę, be abejo, didelę dalį dūmų su chemikalais įtraukia pats rūkantysis. Tačiau dūmuose esančios pavojingos medžiagos į organizmą patenka ne tik tiesiogiai rūkant cigaretę,  bet ir kvėpuojant prirūkytų patalpų oru ar stovint šalia rūkančiojo. Mat rūkant ne visi dūmai įtraukiami į plaučius – dalis jų cigaretei degant pasklinda aplinkoje.

Dėl to būnant patalpoje, kurioje rūkoma, galima prisikvėpuoti tų pačių nuodų, kokius į savo plaučius įtraukia ir rūkantieji. Nėra saugios ribos, kurios neperžengus antrinis rūkymas pavojaus nekeltų. Būti ten, kur rūkoma – visuomet nesaugu. Ypač didelis pavojus dėl kitų asmenų žalingo įpročio kyla vaikams ir nėščiosioms, kurių organizmai yra jautresni cigarečių dūmuose esančių medžiagų poveikiui.

Nuodingos medžiagos nedingsta net ir nustojus rūkyti

Maža to, pavojus aplinkiniams išlieka net ir užgesinus cigaretę. Cigarečių dūmuose esančios pavojingos medžiagos nusėda ant įvairių paviršių, įsigeria į baldų apmušalus, užuolaidas, kilimus, tapetus ir išlieka ne vienerius metus. Be to, chemikalai nusėda ant rūkančiojo drabužių, plaukų, odos. Jei parūkęs žmogus liečia kūdikio žaislus – kenksmingos cheminės medžiagos nusėda ant jų ir tokių būdu yra pernešamos vaikui. Toks poveikis vadinamas tretiniu rūkymu. Jungtinių valstijų tretinio rūkymo tyrimo centras nustatė, kad net po 5 metų namai, kuriuose kadaise buvo rūkoma, lieka užteršti, nepaisant to, jog jie buvo išvalyti ir nuolat vėdinami.

Kuo daugiau patalpose rūkoma, tuo didesnis kiekis pavojingų medžiagų jose susikaupia. Šios medžiagos ypač pavojingos mažiems vaikams, į kurių organizmus nuodai gali patekti žaidžiant, liečiant įvairius paviršius, dedant daiktus į burną. Kenksmingos medžiagos taip pat gali pasklisti patalpų ore sujudinus užuolaidas ar kaskart prisėdus ant toksinų prisigėrusių minkštų baldų. Be to, tretinio rūkymo tarša lengvai nepasišalina, nepaisant pastangų patalpas vėdinti ir valyti. 

Svarbu namuose nerūkyti

Nepaisant grėsmių, į pasyvaus rūkymo keliamą pavojų dažnai nežiūrima rimtai. Pavyzdžiui, manoma, kad jei namuose rūkoma atsidarius langus, tuomet grėsmė namiškiams nesukeliama. Ir nors vėdinant patalpas dalis dūmų ir juose esančių pavojingų medžiagų pasišalina, tačiau toli gražu ne visos.

Vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo antrinio ir tretinio rūkymo keliamos grėsmės yra nerūkyti šalia nerūkančiųjų, taip pat užtikrinti, kad patalpose ar automobilyje nebūtų rūkoma. O jei namuose buvo rūkoma anksčiau, svarbu juos kuo geriau išvėdinti ir atlikti kruopštų valymą. Visgi dažnu atveju vien to nepakanka – cigarečių dūmų taršai pašalinti gali prireikti keisti baldus ar net tapetus ir grindis. O pačiam rūkančiajam svarbu dažnai plauti rankas, keisti rūbus, kad nuodingos medžiagos nebūtų pernešamos aplinkiniams.

Rūkymo priklausomybė nėra neįveikiama

Norint išvengti cigarečių daromos žalos, rekomenduojama išvis atsisakyti šio žalingo įpročio. Tokiu būdu nekenksite sau ir aplinkiniams. Tačiau didelė dalis rūkančiųjų turi stiprią priklausomybę nikotinui. Nors nikotinas nėra pagrindinė su rūkymu susijusių ligų priežastis – onkologines ir kitas su rūkymu susijusias grėsmingiausias ligas sukelia degimo metu susidarantys chemikalai – visgi tai yra stiprią priklausomybę sukelianti medžiaga.

Dėl to šios priklausomybės atsikratyti gali būti išties sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma. Tą padaryti gali padėti pakaitinė nikotino terapija, kuri leidžia rūkoriui gauti nikotino, bet apsaugo nuo cigarečių dūmuose esančių pavojingų medžiagų, kurios susidaro tabako degimo metu. Rūkymo riziką gali padėti sumažinti ir bedūmės alternatyvos įprastoms cigaretėms, kuriose nikotinas išskiriamas be degimo, todėl ir be daugelio kenksmingų medžiagų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas