Atgimimo metais iš Kęstučio aikštės perkeltas paminklas vertinamas prieštaringai ir pastarąjį dešimtmetį kelia aistras.

Aktualijos, Naujausi

Desovietizacijos komisija „Vėliavnešius“ rekomendavo nukelti

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Balandžio 3 dieną Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso salėje vyko Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinės komisijos posėdis. Jo darbotvarkėje buvo įrašyta 10 klausimų. Tarp jų vadinamoji Desovietizacijos komisija svarstė ir Politinės partijos Nacionalinis susivienijimas kreipimąsi dėl „Vėliavnešių“ skulptūros Ukmergėje.

Laikraštyje jau esame rašę, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui pateiktame Nacionalinio susivienijimo kreipimesi teigiama, jog „skulptūra „Vėliavnešiai“, pastatyta Sovietų Sąjungos 60-mečio proga, simbolizuoja sovietinę okupaciją. Dauguma Ukmergės rajono gyventojų, dalyvavusių savivaldybės surengtoje apklausoje, pasisakė už šios skulptūros nukėlimą, tačiau Ukmergės valdžia visais būdais siekia ją išsaugoti.“

Pasak kreipimosi autorių, „pastačius paminklą, to meto vietinė spauda rašė, kad skulptūros autorius joje „įkūnijo revoliucinės minties nemirtingumą ir sukūrė paminklą garsiems mūsų krašto sūnums, į Lietuvą atnešusiems sovietinę santvarką“. „Vėliavnešių“ skulptūra Ukmergėje turėjo simbolizuoti „revoliucinę“ šio krašto praeitį ir tai, kad Lietuva nebuvo okupuota, o savo noru įsijungė į Sovietų Sąjungą ir laisva valia, iš apačios kylančio judėjimo dėka ėmėsi kurti komunistinę santvarką.

Be to, tai, kad meninėje paminklo raiškoje galima rasti lietuviškojo modernizmo bruožų (kaip nurodyta ant paminklo pritvirtintoje lentelėje), kaip tik tarnavo pagrindinei ideologinei paminklo žinutei – kad komunistinė ideologija kilo iš pačios lietuvių liaudies valios. Paminklo meninė forma turėjo pasitarnauti tam, kad komunistinė ideologija būtų pavaizduota kaip „sava“ lietuviams ir neva neprimesta.

Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinė komisija, kuriai vadovauja Vitas Karčiauskas, atlikusi vertinimą pateikė tokią išvadą: „skulptūra „Vėliavnešiai“, esanti Ukmergėje, atitinka (pažeidžia) Lietuvos Respublikos draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo 3 straipsnyje nustatytą draudimą propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas viešuose objektuose, todėl turėtų būti pašalinta, perkeliant į muziejų arba kitaip išsaugant. Išvadą pagrindžiantys motyvai: monumentas atidengtas 1982 m., minint Sovietų Sąjungos 60-metį ir vertintas kaip vienas iš okupacinės valdžios ideologijos įtvirtinimo įrankių.“

Balandžio 5-ąją „Gimtajai žemei“ pasiteiravus rajono mero Dariaus Varno, ar ši Desovietizacijos komisijos išvada paskatins rajono valdžią dėl prieštaringai vertinamos skulptūros priimti greitesnį sprendimą, pašnekovas atsakė, jog jis išvados dar nėra gavęs, todėl situacijos plačiau pakomentuoti kol kas negali.

„Galiu tik pakartoti, ką jau minėjau ne vieną kartą. Esame numatę remontuoti Deltuvos gatvę, taip pat mūsų planuose – sutvarkyti Kauno ir Deltuvos gatvių sankirtoje įrengtą skverą, kur ir stovi „Vėliavnešiai“. Dabar ruošiama skvero sutvarkymo vizualizacija. Laukiame projektuotojų pasiūlymų, tada priimsime sprendimus ir dėl „Vėliavnešių“. O jų gali būti įvairių – paminklą perduoti „Miško broliams“, skelbti aukcioną ir t. t.“, – kalbėjo meras.

D. Varnas pridūrė, jog jis vis tik mano, kad rajone šiuo metu yra žymiai svarbesnių ir reikalaujančių skubesnių sprendimų darbų, nei užsiimti paminklų nukėlimu.

Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymą, sudarantį prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus, Seimas priėmė 2022 metų gruodį. Praėjusių metų gegužės 1 d. įsigaliojo totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas ir nauja viešųjų objektų, pažeidžiančių šį draudimą, pripažinimo, pašalinimo ar pakeitimo tvarka.

Minėtasis įstatymas numato, kad viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, atlieka Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras ir savivaldybių institucijos.

Prieš tai savo vertinimą turi pateikti Seimo sudaryta tarpinstitucinė, vadinamoji Desovietizacijos komisija, sudaryta iš įvairių institucijų ir organizacijų deleguotų 9 narių. Beje, komisija numatytais atvejais turi gauti Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Teisingumo ministerijų, Kultūros paveldo departamento nuomonę.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro generalinis direktorius, gavęs Desovietizacijos komisijos išvadą, sprendimą dėl viešojo objekto turi priimti ne vėliau kaip 5 darbo dienas. Sprendimas pašalinti tokį objektą turi būti įvykdytas ne vėliau kaip per tris mėnesius. Centro generalinio direktoriaus sprendimas dėl viešojo objekto pašalinimo arba pakeitimo gali būti skundžiamas administraciniam teismui.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kam to reikia :
    Nudažyti vėliavas trijų Baltijos valstybių spalvomis ir bus viskas ok ) nereiks griauti tada
  • Nu jo :
    Ot partkomas, senas KGB istai nerimsta ... Pastatis. Paminkla valdovui!
  • Tai svarbu: :
    Matyt, tuo metu gyvenantys ukmergiškiai ir svečiai, turėjo rimtą intenciją įamžinti Jiems svarbų įvykį ir nusprendė statyti pamiklą ir palikti įstoriją ateities kartoms. . Šiuo metu esantys asmenys, turėtų gerbti paliktą atminimą ir nekelti klausimo, dėl paminklo nukėjimo. Iniciatoriai, jeigu turi noro nugriauti. turėtų . kažką pasistatyti, kad turėtų ką griauti. Net . minties negali būti dėl pamiklo nukėlimo..
  • //// :
    FOTO SESIJOS- intelektualus, sunkus darbas!
  • Svarbesni darbai :
    Jiems amžinai yra "svarbesnių darbų". O tikrai gabūs valdantieji sugebėtų spręsti visus - ir itin svarbius, ir mažiau svarbius darbus. Taip dėl visko gali pasiteisinti ir pasislėpti - dabar "yra svarbesnių darbų".
  • 6 palata :
    Matot rinkejai dar merui butina vizualizacija paruosti is biudzeto pinigu .... kaip gi tas skveras atrodis be paminklo....🤔🤔🤔
  • **** :
    "D. Varnas pridūrė, jog jis vis tik mano, kad rajone šiuo metu yra žymiai svarbesnių ir reikalaujančių skubesnių sprendimų darbų, nei užsiimti paminklų nukėlimu."- plauti biudzeto pinigus ir reikalauti prisideti ( grynais) prie visu darbu ( asfalto, vandentekio, saligatviu klojimo, auto.aiksteliu irengimo, greideriavimo ir t.t. - valstybineje zemeje), nes biudzetas perteklinis + 4 mil.eur virsaus!!! Ai, dar Antakalnio g. (vel) bankrutavo rangovas su visais savivaldybes pinigais( viso projekto pinigais, kurie buvo pervesti iskart, galimai) ...amzina statyba. Ta pati sxema visur pinifams plauti ...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas