Jaunimas

Mokyklos tualetuose – dūmų ir garų detektoriai

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Užupio pagrindinė mokykla imasi konkrečių veiksmų, nukreiptų prieš rūkalius. Mokykloje netrukus bus sumontuoti elektroninių cigarečių garų, kaitinamojo tabako ir cigarečių dūmų detekcijos sistemos įrenginiai. Tikimasi, kad sukūrus nepalankią aplinką, mokiniai atsisakys žalingų įpročių, be to, bus lengviau identifikuoti rūkančius asmenis.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Užupio pagrindinės mokyklos direktorė Miglė Kavaliauskė, garų bei dūmų atpažinimo įrenginiai atsiras aštuoniuose tualetuose, esančiuose 2 ir 3 aukštuose. Pasak direktorės, pernai mokykloje nemažai teko kovoti su tualetuose pertraukų metu įprastas bei elektronines cigaretes rūkančiais arba kaip dabar vadinama garinančiais mokiniais.

„Išaiškinti „veipintojus“ bei rūkalius nebuvo paprasta, nes išsikvietus pokalbiui, jie cigarečių jau neturėdavo ir viską neigdavo, neprisipažindavo. Todėl negalėdavome tokiems mokiniams padėti. Ėmėme svarstyti, kokiais būdais galime tam užkirsti kelią, kaip turintiems žalingų įpročių sukurti nepalankią aplinką“, – kalbėjo M. Kavaliauskė.

Direktorės teigimu, ši situacija paskatino mokyklos vadovybę susidomėti įranga, kuri padėtų nustatyti rūkančiuosius, ieškoti tinkamų pasiūlymų. Beje, apie tai buvo informuoti ir mokinių tėvai.

„Vienas iš pirmųjų mūsų tikslų buvo įsigyti vaizdo stebėjimo kameras, – pokalbį tęsė įstaigos vadovė. – Jos buvo sumontuotos praėjusių metų gruodžio pabaigoje. Dabar vyksta antras etapas – dūmų bei garų detekcijos sistemos montavimas. Ši sistema, pajutusi, kad patalpoje yra sveikatai nepalankių dūmų ar garų, siųs garsinį signalą, o vaizdo kameros padės identifikuoti vadinamuosius pažeidėjus. Juos nustačius bus sprendžiama, kokių priemonių imtis, kaip vaikui bei jo šeimai padėti, kad tai nesikartotų. Tikimės, jog ateityje rūkalių mokykloje visai neliks.“

Anot direktorės, Užupio pagrindinė mokykla – pirmoji rajone švietimo įstaiga, kurioje bus sumontuota ši elektroninių cigarečių garų, kaitinamojo tabako ir cigarečių dūmų detekcijos sistema. Lėšų jai įsigyti – 6,8 tūkst. eurų – savivaldybės mero potvarkiu buvo skirta iš biudžete patvirtintos Žinių visuomenės plėtros programos.

„Mūsų mokykla išbandys šią sistemą ir jei šis sumanymas pasitvirtins, pasidalinsime patirtimi, kaip tai veikia, su kitomis mokyklomis“, – sakė M. Kavaliauskė.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas