Tarp didžiausių energijos iš saulės gamintojų – Ukmergės savivaldybė

Aktualijos, Naujausi

Tarp didžiausių energijos iš saulės gamintojų – Ukmergės savivaldybė

Ukmergėje, Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje, surengtame Lietuvos energetikos agentūros seminare diskutuota apie žaliosios energetikos ateitį ir atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą Vilniaus apskrityje. Renginys buvo skirtas pristatyti šalies energetinių rodiklių informacinę sistemą EnerGIS ir valstybės teikiamą finansavimą investuojantiems į atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.

Kaip teigė Lietuvos energetikos agentūros komunikacijos vadovė Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, vyksta energetikos sistemos transformacija ir sparti atsinaujinančius išteklius naudojančios energijos gamybos plėtra. Lietuva siekia kuo anksčiau tapti visiškai elektros energija apsirūpinančia valstybe ir pasiekti, kad 100 proc. suvartojamos elektros energijos šalyje būtų pagaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Per 2023 metus saulės ir vėjo elektrinės iš viso pagamino 25 proc. šalyje suvartotos elektros.

Vertinant elektros generaciją iš saulės energijos, Vilniaus apskrityje pagal gamintojų įrengtąją galią lyderė pernai buvo Elektrėnų savivaldybė, kurioje įrengtosios galios buvo 17,7 MW – tai tris kartus daugiau nei vidutiniškai Vilniaus apskrityje (5,3 MW) ir tiek pat kartų daugiau nei vidutiniškai Lietuvoje (šalies savivaldybių vidurkis – 5,4 MW).

Elektrėnuose veikiančio didžiausio Vilniaus apskrityje saulės energijos parko įrengtoji galia siekia 7 MW ir tai sudaro daugiau kaip trečdalį arba 39 proc. visos saulės elektrinių įrengtosios galios šioje apskrityje.

Kitas didelės galios elektros energijos gamintojas, naudojantis saulės energiją, veikia Šemetiškių kaime, Ukmergės rajono savivaldybėje – tai 3,9 MW galios saulės elektrinių parkas.

Tarp didesnių saulės parkų Vilniaus apskrityje galima paminėti dar vieną Elektrėnų savivaldybėje, Ausieniškių kaime veikiantį 2,9 MW įrengtosios galios saulės parką.

Elektros energijos gamyba, naudojant vėjo energiją, Vilniaus apskrityje nėra išvystyta. Iš viso šioje administracinėje teritorijoje yra tik trys pavienės vėjo elektrinės, kurių kiekvienos įrengtoji galia siekia 0,25 MW. Dvi tokios vėjo elektrinės veikia Trakų rajono savivaldybės Jukniškių kaime ir viena – Elektrėnų savivaldybės Belezų kaime.

Vėjo energetikos plėtrą Vilniaus apskrities teritorijoje stabdo objektyvios priežastys. Kaip žinoma, dalį Lietuvos teritorijos dengia ir vėjo elektrinių plėtrą riboja radarų apsaugos zonos, kuriose tokio tipo elektrinių statyba negalima arba galima tik suderinus su kariuomene.

Į tokią zoną patenka ir didelė Vilniaus apskrities dalis. Taip pat Vilniaus apskrityje yra nemažai saugomų gamtos ir kultūros teritorijų bei objektų, kurių zonose taikomi papildomi ribojamai vėjo energetikos plėtrai. Įvairūs ribojimai vėjo energijos elektrinių plėtrai taikomi Šalčininkų, Švenčionių, Elektrėnų, Trakų ir Vilniaus rajono savivaldybėse bei iš dalies – Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje.

Artėjant elektromobilumo erai, aktyviausiai elektromobilius įsigyja ir elektromobilių įkrovimo privačias prieigas įsirengia didžiųjų miestų gyventojai bei darbovietės. Vilniaus regione registruoti 10 286 elektromobiliai sudaro apie 84 proc. visų Lietuvoje registruotų elektra varomų automobilių. Vilniaus apskrityje šis transportas pasiskirstęs nevienodai. Vilniaus mieste registruoti 8 574 arba 83 proc. Vilniaus regiono elektra varomų automobilių (t. y. 70 proc. visų Lietuvoje registruotų elektromobilių). Vilniaus rajono savivaldybėje registruota 1 118 elektromobilių, arba 11 proc. visų Vilniaus regiono elektra varomų automobilių. Ukmergės rajone registruoti 86, Trakų rajone – 253, Elektrėnų savivaldybėje – 114 elektromobilių.

Vilniaus regione iš viso prašoma investicinės paramos įsirengti 2 692 elektromobilių įkrovimo privačias prieigas.

Ukmergėje surengto seminaro dalyviams, pakviestiems iš visos Vilniaus apskrities, taip pat pateikta informacija apie šiuo metu Lietuvos energetikos agentūros paskelbtus galiojančius kvietimus teikti paraiškas paramai gauti bei apie planuojamus skelbti kvietimus.

Seminare pristatyta interaktyvi energetikos duomenų platforma EnerGIS (Energijos geografinė informacinė sistema), kuri skirta kaupti, apdoroti ir vizualizuoti informaciją apie energijos gamybą, vartojimą bei pastatų energetinę būklę. Interaktyviame žemėlapyje galima įvairiais pjūviais analizuoti apskričių, savivaldybių ir gyvenviečių energetinius rodiklius, rasti informaciją apie atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginių pasiskirstymą Lietuvos savivaldybėse bei analizuoti kiekvienai savivaldybei aktualius energetinius duomenis konkrečioje teritorijoje pagal naudojamas kuro rūšis, šilumos, elektros, dujų, biokuro poreikį, atliekinės šilumos šaltinius ir kitą svarbią informaciją. Vienoje vietoje kaupiama informacija suteikia galimybes savivaldai ir verslui priimti svarbius sprendimus dėl plėtros ir planuoti investicijas.

„G. ž.“ inform.

Į Ukmergėje surengtą seminarą dalyviai buvo pakviesti iš visos Vilniaus apskrities.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ? :
    Ukmergės savivaldybė ir tarp didžiausių vagių! Visus metus sąžiningai rūšiavau šiukšles,mišrių atliekų per metus tesusidarė 2 maži 120 litrų konteineriai. Už 2 mažų konteinerių išvežimą atsiuntė sąskaitą beveik 100€. Taip išeina,kad ir rūšiuojamas šiukšles veža į bendrą sąvartyną o vėliau sąskaitas pateikia. Atliekų rūšiavimas tėra tik dar viena valdžios afera! Sąskaitos turi būti už faktinius konteinerių ištuštinimus o ne paimtos nuo lempos. Kodėl rūšiuojantys privalo apmokėti nerūšiuojančių šiukšles? Kavinėje juk užsisakęs pigiausių blynelių neprivalai apmokėti prie gretimo stalo sėdinčio kepsnio ir konjako??? Kodėl su šiukšlėmis yra taip,kad moka ne tas kuris šiukšlina - bet tas,kuris rūšiuoja???
  • Isvada :
    Viskas brangs!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas