Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Ar saulės elektrinės atsipirks, jei sumažės elektros kaina?

Elektros kainoms pakilus, daugelis suskubo domėtis saulės elektrinės įrengimo galimybe. Vis dėlto kainų pasiutpolkei pasibaigus, susidomėjimas taip pat priblėso. Daugeliui kyla klausimas, ar verta investuoti į saulės elektrinės įrengimą, jei elektros kaina rinkoje yra santykinai nedidelė? Panagrinėkime šį klausimą išsamiau.

Saulės elektrinės atsiperkamumas

Saulės elektrinės įrengimo kaina priklauso nuo jos galingumo: kuo daugiau elektros norite pasigaminti, tuo daugiau reikės investuoti. Dėl to labai svarbu tinkamai įvertinti namų ūkio poreikius, o daugelis čia suklysta. Kalbant apie saulės elektrines nenaudinga pasikliauti nuomone, kad daugiau yra geriau. Reikėtų rinktis tokį galingumą, koks išties reikalingas, o ateityje, jei poreikiai pasikeis, saulės elektrinės galią galėsite padidinti.

Jei elektrinės galingumas pasirinktas tinkamai, skaičiuojamas vidutinis atsiperkamumo laikotarpis siekia apie penkerius metus. Žinoma, kuo labiau kils elektros kaina, tuo daugiau sutaupysite, o tai reiškia, jog greičiau atsipirks investicija į nuosavą saulės jėgainę. Visgi svarbiausia yra tai, kad elektrinė atsipirks ir vėliau galėsite reikalingos energijos pasigaminti nemokamai. Saulės moduliai nereikalauja daug priežiūros ir pasižymi itin ilgu tarnavimo laikotarpiu.

Galimybė pasinaudoti APVA parama

Visuomenė skatinama rinktis tvaresnius ir aplinkai draugiškesnius sprendimus, todėl saulės elektrinės įrengimui yra teikiama APVA parama. Ja pasinaudoję šalies gyventojai gali išties nemažai sutaupyti – paramos lubos siekia net kelis tūkstančius eurų, o tiksli suma priklauso nuo elektrinės galios.

Pasinaudoję parama ne tik sutaupysite, bet ir elektrinė atsipirks greičiau. Tai itin aktualu tiems, kurie skaičiuoja ir siekia kuo greičiau pajusti savo investicijos į saulės energetikos sprendimus naudą.

Ar verta įsirengti saulės elektrinę, jei elektra pigs?

Kaip jau minėjome, nuo elektros kainos rinkoje priklauso tik investicijos į saulės elektrinės įrengimą atsiperkamumo laikotarpis. Antra vertus, negalima vienareikšmiškai teigti, kad elektros kaina rinkoje mažės, ji taip pat gali ir augti. Taip pat nepamirškite papildomų išlaidų, pavyzdžiui, tinklų tiesimo iki sklypo ribos ar abonentinių mokesčių. Vertinant ilgalaikę perspektyvą, abejonių neturėtų kilti – saulės elektrinė yra puiki investicija, kuri leis nemažai sutaupyti.

Tvarus pasirinkimas švaresniam rytojui

Nesvarbu, kaip skaičiuosime ir kaip svyruos elektros kainos rinkoje, kalbant apie saulės energetiką svarbūs ne tik pinigai. Saulės elektrinės energiją gamina neteršdamos aplinkos, naudoja atsinaujinantį ir neišsenkantį šaltinį – saulę. Tai puikus būdas prisidėti prie švaresnio rytojaus ir geresnės visos žemės ateities.

Saulės elektrinės yra integrali namų dalis, nes turėdami galimybę gauti „nemokamos“ energijos, galite ją naudoti daug plačiau, pavyzdžiui, namams šildyti. Čia pasitarnauja šilumos siurbliai, kurie su saulės elektrine pasiekia itin aukštą efektyvumą, o svarbiausia, yra draugiškas aplinkai ir tvarus sprendimas.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas