Kultūra

Fotografijose – kitoks miesto objektų matymas

Festivalis „Camera obscura“ kviečia į fotoperformanso „Benas ir Ukmergė“, įgyvendinto menininkų Arūno Kulikausko ir Beno Šarkos, fotografijų parodą. Joje – įprastos Ukmergės erdvių fotografijos atvers kitokį miesto objektų matymą.

A. Kulikauskas mokėsi J. Naujalio meno mokykloje. Vėliau Vilniaus dailės institute studijavo pramoninį dizainą. Po studijų profsąjungų rūmuose mokė vaikus fotografijos, pats intensyviai fotografavo ir kūrė. Subūrė neformalią, avangardinę penkių draugų, grupę, kvėpavusią bohemiškumu ir maištingumu.

A. Kulikauskas aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, o 1991 metais, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, išvyko į JAV, kur pasinėrė į Niujorko gyvenimą.

2012 metais A. Kulikauskas su šeima grįžo į Lietuvą. Jau gerą dešimtmetį gyvena Samantonių kaime, Ukmergės rajone.

2022 metų kamerinių teatrų ir performansų festivalio „Camera obscura“ metu A. Kulikausko sumanymu buvo pradėtas įgyvendinti fotoperformansas „Benas ir Ukmergė“, nusitęsęs ir į šiuos metus.

Fotoperformanso bendrakūrėju ukmergiškis pakvietė Klaipėdos menininką – aktorių, režisierių, performansų kūrėją Beną Šarką.

B. Šarka studijavo režisūrą Klaipėdos universitete. 1987 m. Klaipėdoje įkūrė privatų, nepriklausomą „Gliukų teatrą“, pastatė dešimtis spektaklių, dalyvavo festivaliuose ir tarptautiniuose projektuose.

2022 metais B. Šarkai už kūrybinę veiklą buvo suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas.

Ukmergėje A. Kulikausko ir B. Šarkos kuriamo fotoperformanso pagrindu tapo Ukmergės miesto objektų lankymas – provokuojantis, priverčiantis suklusti, atsigręžti ir pamatyti objektą, pro kurį praėjai šimtus kartų į jį nebekreipdamas dėmesio, iš naujo.

Fotoperformanso rezultatai pristatomi parodoje „Benas Šarka Ukmergėje“. Joje – per trisdešimt atrinktų fotografijų, kurios provokuoja ne mažiau nei pats fotoperformanso veiksmas.

Ukmergiškiams šios fotografijos leis savo miestą pamatyti naujai, o ne ukmergiškiams paroda leis atrasti Ukmergę, jos lankytinas vietas, erdves ir objektus. Taip pat pažinti šį miestą kaip galimą kūrybos lauką.

Paroda„Vilkamirgės“ galerijoje veiks tris dienas, gruodžio 6–8 dienomis.

Gruodžio 8-ąją, 17 valandą, uždarant parodą „Vilkamirgės“ galerijoje bus galima susitikt su fotoperformanso idėjos autoriumi fotomenininku A. Kulikausku.

Ukmergės meno draugijos informacija

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas