Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kodėl svarbu ne tik vaikams gerti stiklinę pieno per dieną

Karvės pienas – tai ypatingas maisto produktas, nuo senų laikų buvęs vienu pagrindinių prasimaitinimo šaltinių. Šio produkto svarba atsiskleidžia kultūriniame palikime: jis minimas religinėje simbolikoje, mitologijoje, literatūroje ir net garsiuose meno kūriniuose.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad ir šiais laikais laktozę toleruojantys žmonės gali savo organizmą praturtinti gausiu kiekiu kalcio – užteks tik vieno puodelio karvės pieno.

 

Karvės pienas išsiskiria maistingumu

Pienas yra plačiai vartojamas ir labai maistingas produktas, kurį galima įsigyti įvairių formų, įskaitant karvės, ožkos pieną ir augalinės kilmės alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar kokosų gėrimus. Vis dėlto, karvės pienas išsiskiria savo maistingumu: anot gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, jame gausu svarbiausių medžiagų, be kurių organizmas negalėtų vykdyti pagrindinių savo funkcijų.

„Makroelementų požiūriu puodelyje karvės pieno paprastai būna apie 150–160 kalorijų, nors šis skaičius gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo riebalų kiekio. Pavyzdžiui, viename puodelyje nenugriebto pieno yra apie 8 g riebalų, o mažesnio riebumo versijos, pavyzdžiui, 2 ir 1 proc. pieno, turi mažiau kalorijų ir riebalų. Pienas taip pat yra puikus baltymų šaltinis, jo viename puodelyje yra apie 8 g, todėl jis yra vertingas subalansuotos mitybos komponentas. Be to, piene yra apie 12–13 g angliavandenių, daugiausia laktozės – natūralaus cukraus, esančio pieno produktuose, pavidalu“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Padeda kompensuoti vitamino D trūkumą

Mitybos specialistė priduria, kad karvės pienas išskirtinis savo kalcio kiekiu ir vitaminų gausa: šiame produkte randami vitaminai A, D ir B grupės, be kurių nebūtų įmanoma gera savijauta, ypač – tamsiųjų sezonų metu.

„Piene ypač daug kalcio – viename puodelyje yra apie 300–350 mg. Jis labai svarbus stipriems kaulams ir dantims išlaikyti. Taip pat randama ir kito mineralo – kalio – kuris pasitarnauja reguliuodamas kraujospūdį ir skysčių pusiausvyrą organizme. Be to, karvės pienas praturtintas vitaminu D, kuris gerina kalcio pasisavinimą. Taip pat yra įrodymų, kad vitaminas D gali turėti įtakos nuotaikos reguliavimui, tad tinkamas jo kiekio palaikymas organizme tamsiaisiais sezonais yra puikus būdas palaikyti ne tik stiprią fizinę, bet ir emocinę sveikatą. Karvės pienas yra geras ir vitamino A šaltinis, kuris būtinas regėjimui, imuninei sistemai bei odos sveikatai. O jame esantys įvairūs B grupės vitaminai, pavyzdžiui, riboflavinas (B2) ir vitaminas B12 prisideda prie bendros sveikatos palaikymo“, – pasakoja gydytoja dietologė.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas