Įvairūs

KOKIUS KULTŪROS IR GAMTOS PAVELDO OBJEKTUS VERTĖTŲ PAMATYTI LIETUVOJE?

Turint šiek tiek laisvo laiko verta aplankyti bent žymiausius Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektus. Jei negalite leistis į kelionę po visą šalį, galite aplankyti bent tas šios srities įžymybes, kurios yra arčiausiai jūsų, nes nerasi Lietuvoje savivaldybės, kuri savo teritorijoje neturėtų nė vieno tokio objekto.

Ką būtinai reikėtų aplankyti atsidūrus Kuršių marių apylinkėse?

Jei atkeliavote į Nidą, būtinai aplankykite jos žymiausią statinį – Nidos švyturį, nuo kurio atsiveria įspūdingi Kuršių marių ir nerijos vaizdai į visas keturias pasaulio šalis. Dėmesio verta dar viena pamario įžymybė – Nemuno upės žiotys. Tai vienintelė vieta, kurioje galima pamatyti didelius apsemiamų lapuočių miškų masyvus.

Šios didžiausios Lietuvos upės deltą galima apžvelgti nuo Ventės ir Uostadvario švyturių aikštelių. Šalimais galima aplankyti Mingės kaimą, kuriame pagrindinę gatvę atstoja Minijos upė. Yra į ką pasižiūrėti ir Nemuno deltos saloje įsikūrusiame Rusnės miestelyje. Įsimintinai atrodo ir Skirvytėlės kaimo tautinės architektūros statinių ansamblis.

Kuo gali pradžiuginti  kelionė palei Nemuną?

Jei atvyksite į Prienų rajoną, būtinai aplankykite geologinį gamtos paminklą – Balbieriškio atodangą, nuo kurios atsiveria kerintis vaizdas į Nemuno upės vingį bei jį apglėbusį slėnį su pievų lomomis ir šilų kupetomis. Jei važiuosite panemune, galėsite specialiai tam padarytais mediniais laipteliais užkopti ant Palemono kalno, kurį vietiniai vadina Seredžiaus piliakalniu. Jo aukštis siekia trisdešimt metrų, o nuo viršūnės atsiveria stulbinančio grožio peizažai.

Kokie yra žinomiausi Lietuvos gamtos paminklai?

Lietuvoje už gamtos paminklų kategorijos atsiradimą reikia padėkoti profesoriui Tadui Ivanauskui, kuris daugiau nei prieš šimtą metų pradėjo rašyti pastabas apie garbaus amžiaus sulaukusius medžius, kuriuos siūlė paskelbti gamtos paminklais. Vienas žinomiausių gamtos paminklų visoje Europoje – tai Zarasų rajone Stelmužėje augantis ąžuolas, kurio amžius jau viršija pusantro tūkstančio metų.

Prie gamtos paminklų priskiriama Šilutės rajone iš daugelio kamienų auganti Raganų eglė, o storiausia Lietuvoje pušis puikuojasi Rumšiškėse, aukščiausia mūsų krašto eglė auga Alytaus rajone. Jei norite daugiau sužinoti apie Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektus, apsilankykite internetiniame portale Picvibe.lt.

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas