Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Aminorūgščių vartojimas sportui – ką reikia žinoti?

Aminorūgštys yra baltymų sudedamosios dalys, kurias organizmas naudoja kaip baltymų statybinius „blokelius“. Baltymai yra esminiai organizmo komponentai, atliekantys įvairias funkcijas, tokias kaip ląstelių struktūros palaikymas, raumeninio audinio atstatymas, fermentų veikla, imuninės sistemos funkcijos ir daugelis kitų svarbių procesų.

Aminorūgščių molekulės sudarytos iš azoto, anglies, vandens ir vandenilio atomų, ir jos skiriasi pagal jų cheminę struktūrą. Šiuo metu žinoma 20 aminorūgščių, kurių funkcijos skirtingos.

Štai keli atvejai, kada galite apsvarstyti aminorūgščių preparatų vartojimą:

  • Po intensyvių treniruočių. Po intensyvių fizinių pratimų gali sumažėti aminorūgščių atsargos organizme. Aminorūgščių papildai, ypač BCAA, gali padėti greičiau atkurti ir palaikyti raumenų masę, sumažinti raumenų pažeidimus ir pagerinti atsistatymą po sporto. Plačiau apie tai rasite: https://sportuojantys.lt/bcaa/ .
  • Siekiant didinti raumenų masę. Tiems, kurie siekia didinti raumenų masę ir stiprumą, papildų su aminorūgštimis vartojimas gali būti naudingas. Argininas ir citrulinas taip pat gali būti naudingi pagerinant kraujotaką ir kraujo tekėjimą į raumenis, padedant palaikyti efektyvesnį krūvį treniruotėse.
  • Kai organizmas negauna pakankamai baltymų iš maisto. Kai kurie mitybos rėžimai, pvz. veganizmas, gali sukelti problemą dėl pakankamo baltymų suvartojimo. Tokiais atvejais aminorūgščių produktai gali padėti užtikrinti, kad organizmas gaus pakankamai reikalingų medžiagų.
  • Palaikant svorį ar deginant riebalus. Kai kurie aminorūgščių preparatai, ypač BCAA, gali būti naudingi žmonėms, siekiantiems palaikyti raumenų masę ir deginti riebalus. Tai gali būti svarbu, ypač jei laikotės kalorijų deficito, siekdami numesti svorio.

Dažniausiai būna šių pavidalų produktų: milteliai, kapsules, skystos. Dauguma aminorūgščių papildų, kuriuos galima įsigyti rinkoje, savo sudėtyje turi šakotosios grandinės aminorūgštis (dar vadinamas „BCAA“), t. y.:

  • Leuciną. Tai yra nepakeičiama aminorūgštis, kuri yra ypač svarbi raumenų atstatymui po sporto. Ji taip pat gali padėti reguliuoti baltymų metabolizmą organizme.
  • Izoleuciną. Taip pat kaip ir leucinas, yra esminė, kuri svarbi raumenų regeneracijai po krūvio ir yra dalyvauja energijos gamyboje organizme.
  • Valiną. Dar viena nepakeičiama aminorūgštis, kuri padeda atstatyti raumenis ir reguliuoti azoto pusiausvyrą organizme.

Papildų, kuriuose yra aminorūgščių, galima rasti internetu, pvz. maisto papildų parduotuvėje „Sportuojantys.lt“. Prieš vartojant bet kokius preparatus, svarbu pasitarti su specialistu, kad išsiaiškinti, ar apskritai yra poreikis, dozavimas būtent jūsų individualiu atveju. Svarbu nepamiršti, kad tokios prekės neturėtų būti pirmasis pasirinkimas norint patenkinti šios medžiagos poreikius, nes dar yra ir natūralus būdas gauti šių medžiagų, t. y. maisto šaltiniai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas