Kultūra, Naujausi

Rojus kūnui ir sielai, kurį sukūrė vienuoliai

Palėvenės kaimui Kupiškio rajone XVII amžius paliko dovaną – vėlyvojo baroko stiliaus Šv. Domininko bažnyčios ir dominikonų vienuolyno ansamblį. Šiandien į jį traukia turistai iš visos Lietuvos norėdami išgirsti pasakojimus apie vienuolių kasdienybę, paragauti maisto, pagaminto pagal senąsias receptūras arba tiesiog pasigėrėti nepaprasto grožio architektūriniu ansambliu.

 

Staigiai populiarėja

Kvepiantys ir dūzgiantys srūvančio Lėvens šlaitai, liepų alėjos ir senove alsuojantis barokinis vienuolynas… Šią turisto pasaką rasite Palėvenės kaime, Kupiškio rajone. Tiesa, prieš kurį laiką vienuolių palikta dovana – neabejotiną architektūrinę vertę turintis pastatų ansamblis buvo apleistas. Dabar Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų dėka yra tvarkomas, renovuotame svirne vyksta įvairios veiklos. Čia apsilankę galėsite mėgautis turiningais įspūdžiais, gurmaniškais patiekalais ir stebėti, kaip iš ardančių laiko gniaužtų vaduojasi fantastiškas XVII amžiaus barokas.

Galbūt nustebsite sužinoję, kad Vilniaus katedros architektas – Laurynas Stuoka-Gucevičius mokėsi Palėvenės vienuolyno mokykloje. Vienuoliai buvo veiklūs ir išsilavinę – rengė žodynus, rašė pamokslų rinkinius, iš Vilniaus čia buvo atkeltos net tokios studijos kaip teologija, retorika ar filosofija.

Jei panorėsite įsijausti į to meto kultūrą, atvykę į Palėvenės vienuolyną galėsite žąsies plunksna suraityti lotynišką tekstą svirne įrengtame skriptoriume – taip vadinta erdvė, skirta rašymui. Tikėtina, kad jus aplankys ir dominikonų „vienuolis“, su kuriuo galėsite drauge nusifotografuoti.

Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lidija Vasiliauskienė pasakoja, kad prasidėjus vienuolyno komplekso rekonstrukcijai, nuspręsta čia atkelti turizmo ir verslo informacijos centro padalinį.

„Palėvenės vienuolynas – šviežias lankytinas objektas, bet labai įdomus ir patrauklus. Mūsų užduotis buvo jį išpopuliarinti. Tai darėme visus praeitus metus. Džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių atranda šią vietą, susidomėjimą rodo didėjantys turistų srautai“, – apie išgarsėjusią Palėvenę pasakojo L. Vasiliauskienė ir pridūrė, kad prie vystomų veiklų svariai prisideda aktyvi vietos bendruomenė. Išmanios jos gaspadinės stengiasi pamaloninti svečių gomurį vienuoliškais patiekalais, kuriems šie nelieka abejingi ir sugrįžta čia paminėti asmenines šventes, atvyksta su darbo kolektyvais.

„Nebuvo labai asketiškas tas vienuolynas“, – šypteli L. Vasiliauskienė.

Istoriniai šaltiniai rodo, kad dominikonų vienuoliams žemiški malonumai ir verslai buvo tikrai nesvetimi. Jie Palėvenėje laikė bites, ūkininkavo, turėjo daug žemių. Pirmieji pradėjo mėgautis kava, turėjo vaistinę ir augino prieskonines, vaistines žoleles. Šiandien jų gyvenimo būdas ir virtuvė atgimsta įvairiose edukacijose.

Dominikonų skanumynai

Pasidomėję istoriniais šaltiniais vietiniai palėveniškiai sumanė įvairias pramogas, pasakojimus apie vienuolyną derindami su skrandžio malonumais. Pats prabangiausias siūlomas patiekalas – mėsos ir daržovių troškinys su užkepimu. Abejingų nepalieka naminės baronkos su arbata, o Palėvenės hitu tapo pagrindinis vienuolių patiekalas – žuvienė.

Ji gaminama iš įvairių rūšių žuvies su daržovėmis, pagardinama prieskoniais ir žalumynais, patiekiama su namine bandele. Palėvenėje gyvenę vienuoliai iš savo dubenėlių dažnai siurbčiodavo šią kvapnią sriubą, mat buvo išsikasę ir įžuvinę du tvenkinius. Geidaujantys kiek asketiškesnės virtuvės gali paragauti virtienio – senovinio lietuvių liaudies patiekalo iš miltų su silkės ir burokėlių įdaru. Patiekiamas su padažu virtienis puikus pasninko valgis, tinkamas Kūčioms.

Mažiesiems lankytojams bus smagu svirno virtuvėje išsikepti baronką ir kartu susipažinti su vienuolyno istorija. Kol baronkos keps, vaikų lauks įdomi staigmena. Riestainiais jie gardžiuosis arbatos kampelyje atsigaivindami sodo gėrybių kompotu.

L. Vasiliauskienė atskleidė, kad be proto populiari edukacija „Un Palavanas stolo“. Jos metu žymus Kupiškio krašto aludaris Jonas Goštautas supažindina su alaus gaminimo tradicijomis ir papročiais Kupiškio krašte, su užkandžiais siūlo padegustuoti sertifikuoto kupiškėnų alaus. Jo galima ir parvežti lauktuvėms. Palėvenės edukacijų sąrašą papildys ir dar viena nauja veikla: tautodailininkė mokys velti vilną, rišti sodus.

Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Rita Pukenienė pasakoja, kad Palėvenę labai pamėgo Panevėžio gyventojai. Vienuolynas yra gana arti, kelionė atsieina nebrangiai, trunka neilgai, bet kartu tai puiki proga prasiblaškyti toliau nuo namų.

„Tie kaimynai, kurie dar nespėjo pas mus paviešėti, labai kviečiamai atvykti. O kurie buvo – viešnagę pakartoti“, – kvietė R. Pukenienė.

Kaip planuoti viešnagę?

Palėvenės vienuolynas turistams duris atveria nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, todėl norint atvykti kitomis dienomis, reikėtų tartis atskirai.

„Taip pat iš anksto pasiskambinti prašome tuos, kurie nori užsisakyti edukacijas, degustacijas. Geriau tai daryti bent prieš savaitę, o jei yra galimybė – ir anksčiau, kad netektų nusivilti, jei laikas būtų užimtas“, – pasakojo R. Pukenienė.

Maitinimo paslaugos Palėvenėje teikiamos grupėms nuo dešimties žmonių, tačiau svečių priimti galima ir daugiau – apie septyniasdešimt. Pavieniai turistai visuomet gali pasivaišinti kava, arbata, rankų darbo ledais.

Palėvenėje pagrindinių patiekalų kainos svyruoja nuo 11 eurų (žuvienė) iki 18 eurų (mėsos troškinys su pyrago dangčiu).

„Visas mūsų maistas pagamintas šviežiai, tai valandai, kuriai yra užsakytas. Patiekalai tikrai sotūs – iš Palėvenės niekas neišvyksta alkani“, – šypsojosi R. Pukenienė.

Netoli vienuolyno ansamblio yra ir kur apsinakvoti, galima paplaukioti baidarėmis greta tekančiu Lėveniu, pakeliauti pėstute – tam specialiai sudėliotas maršrutas žemėlapiuose, kuriuos galima gauti turizmo informacijos centre.

„Yra ir trumpesnis maršrutas, tačiau pilna trasa – apie dešimt kilometrų. Ji veda per netoliese esančias vaizdingas vietoves, dvarus ir kitus lankytinus objektus“, – pasakojo turizmo vadybininkė.

Daugiau apie veiklas, edukacijas, renginius galima sužinoti feisbuko paskyrose „Palėvenės dominikonų vienuolyno ansamblis“, „Kaimo bendruomenė „Palėvenys“ ir svetainėje https://www.infokupiskis.lt

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo veiksmų prog-ramos prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ lėšomis.

Užs. Nr. 0020279

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas