Susitikimo rajono savivaldybėje metu.

Aktualijos, Naujausi

Aptarė slaugos ir paliatyvių paslaugų didesnį prieinamumą

Vasario 3-ąją rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai – ilgalaikės priežiūros koordinavimo ir įgyvendinimo ministerijos patarėjas Marius Čiurlionis, Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus vedėja Ilona Šakienė, patarėjas Artūras Šimkus bei ministro pirmininko patarėja sveikatos apsaugos ir neįgaliųjų klausimais Živilė Gudlevičienė.

Susitikime taip pat dalyvavo rajono savivaldybės vadovai ir darbuotojai, Vilniaus apskrities savivaldybių ambulatorinės slaugos paslaugas namuose (ASPN) teikiančių įstaigų administracijų atstovai, asmenys, atsakingi už šių paslaugų organizavimą, savivaldybių gydytojai.

Susitikimo tikslas buvo supažindinti susirinkusiuosius su iššūkiais ir galimybėmis plėtojant ASPN bei išgirsti paslaugų tiekėjų nuomonę, kokiomis priemonėmis galima būtų didinti šių paslaugų kokybę ir prieinamumą.

„Augantį poreikį gauti slaugos paslaugas namuose patvirtina turimi duomenys – Lietuvoje ambulatorines slaugos paslaugas namuose gauna jau 43 tūkst. asmenų. Tai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės mieliau renkasi gydytis savoje aplinkoje, tad jei situacija nesikeis – ateityje turėsime dar didesnius skaičius“, – sakė M. Čiurlionis.

Susitikimo metu aptartos slaugos paslaugų teikimo visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 20 valandos, įskaitant ir savaitgalius bei švenčių dienas, galimybės.

Taip pat pristatytas naujasis Paliatyviosios pagalbos (PP) įsakymo projektas, kurį įgyvendinus PP taps prieinama didesniam pacientų ratui. PP namuose teikiančias komandas jau papildė kineziterapeutai ir ergoterapeutai.

Kadangi auga paliatyvių paslaugų poreikis ir vis didesnė dalis asmenų, sergančių sunkia ar nepagydoma liga, renkasi palikti šį pasaulį namuose, aptarta galimybė minėtas paslaugas užtikrinti visą parą, septynias dienas per savaitę.

Po susitikimo SAM atstovai ir ministro pirmininko patarėja lankėsi VšĮ Ukmergės ligoninėje, kur apžiūrėjo atnaujintus Palaikomojo gydymo ir slaugos, Vaikų ligų, Ortopedijos-traumatologijos, Vidaus ligų bei Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius.

Ukmergės ligoninės vyr. gydytojas Rimvydas Civilka svečius supažindino su atnaujintais įstaigos skyriais.

„Sutikome daug jaunų medikų, džiugu, jog jie savo ateitį sieja būtent su šia sveikatos priežiūros įstaiga. Ukmergės ligoninė taip pat yra ir rezidentų ruošimo bazė. Tai puikus pavyzdys, kaip regioninė ligoninė gali lyderiauti organizuojant ir teikiant sveikatos priežiūros paslaugas“, – pasidžiaugė M. Čiurlionis.

Ministerijos atstovai bei ministro pirmininko patarėja atkreipė dėmesį į puikų ligoninės dizainą, aplinką, kurie medikus motyvuoja dirbti ir tobulėti, o pacientams padeda orientuotis.

Gyventojai, kuriems reikalingos asmens priežiūros paslaugų namuose paslaugos, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Šios paslaugos teikiamos nemokamai, jos finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Daugiau informacijos – https://manoslauga.lt/

„G. ž.“ inform.

Chrisijos KVIETKAUSKIENĖS ir M. ČIURLIONIO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas