Projekto vizualizacijoje – po rekonstrukcijos Krikštėnuose iškilsiantys svečių namai.

Aktualijos, Naujausi

Taryba seserų karmeličių prašymą išgirdo, bet tenkinti neskubėjo

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Sausio 27-ąją vykusiame eiliniame Savivaldybės tarybos posėdyje daugiausia diskutuota pristačius sprendimo projektą „Dėl atleidimo nuo savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos mokėjimo“. Į savivaldybės administraciją kreipėsi Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresės Seserų Karmeličių kongregacija su prašymu atleisti šią religinę bendruomenę nuo savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos, kuri siekia 3 934,53 Eur, mokėjimo. Klausimas buvo svarstytas visuose komitetuose, sprendimo projektui pritarta. Biudžeto ir ekonominės plėtros komitete siūlyta atidėti sprendimo projekto svarstymą.

Į Tarybos narius kreipėsi prie nuotoliniu būdu vykusio posėdžio prisijungusi Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresės Seserų Karmeličių kongregacijos vyresnioji, sesuo Brigita Ambraziūnaitė. Ji teigė, kad ši religinė bendruomenė Krikštėnų kaime veikia nuo 1996 metų. Seserys karmelitės vykdo socialinius projektus vaikams ir suaugusiesiems, organizuoja vietines ir tarptautines stovyklas, seminarus, rekolekcijas, keliones ir pan. Ypatingas dėmesys skiriamas Ukmergės rajono vaikams ir senjorams, žmonėms su negalia. Vienuolės lėšų projektams pritraukia iš Lietuvos ir užsienio fondų, taip pat jų veiklą remia privatūs aukotojai.

Sesuo B. Ambraziūnaitė papasakojo apie naujausią bendruomenės projektą. Parengtas projektas esamam vienuolyno ūkiniam pastatui rekonstruoti į dviejų aukštų gyvenamosios paskirties pastatą – svečių namus. Pagal projektą, esamose rūsio patalpose numatytos ūkinės patalpos. Pirmame pastato aukšte projektuojamas holas, žmonėms su negalia pritaikytos patalpos, su sale sujungtas valgomasis, virtuvė. Antrame aukšte projektuojami 6 gyvenamieji blokai, kurių kiekvieną sudaro WC, dušo patalpa ir 2 gyvenamieji kambariai. Bendras rekonstruojamo pastato su rūsiu plotas – 408,62 kv. m. Svečių namuose vienu metu būtų galima priimti 25 žmones.

Religinės bendruomenės atstovė taip pat teigė, kad pastato rekonstrukcijos sąmata viršija 900 tūkst. eurų. Dalį reikalingų lėšų seserys jau yra sukaupusios, dėl projekto finansavimo taip pat jos kreipėsi į įvairius užsienio fondus – Vokietijoje, JAV.

Pasak sesers Brigitos, užsienio fondai ragina ieškoti partnerių ir savo šalyje. Posėdžio viešnia neslėpė, jog į savivaldybę su prašymu paremti Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresėlės Seserų Karmeličių kongregacijos veiklą kreipiasi pirmą kartą ir tikisi būti išgirsta: „Mes būtume dėkingos už bet kokį prisidėjimą. Mums svarbu įrodyti, kad esame patikimas partneris“.

Lietuvos Respublikos savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymo 15 straipsnio 4 dalis numato, kad savivaldybės taryba savo sprendimu, vadovaudamasi savo nustatyta tvarka ir pagal savo patvirtintus kriterijus, gali nustatyti kitus negu įstatyme numatytus atvejus, kai savivaldybės infrastruktūros plėtros įmoka nemokama. Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2021 m. kovo 25 d. sprendimo Nr. 7-51 „Dėl kriterijų, pagal kuriuos nustatoma, kada savivaldybės infrastruktūros plėt-ros įmoka nemokama arba mokama dalimis, ir savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos mokėjimo ir atleidimo nuo jos mokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ 1.2. papunktis numato, kad savivaldybės infrastruktūros plėtros įmoka ar jos dalis gali būti nemokama, kai įmokos mokėtojas numatomame vystyti pastate ir (ar) statinyje prisidės prie Ukmergės rajono savivaldybei svarbių viešųjų paslaugų teikimo-savivaldybės funkcijų įgyvendinimo.

Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresėlės Seserų Karmeličių kongregacija infrastruktūros plėtros įmoką turėtų sumokėti už ūkinio pastato, esančio Krikštėnų kaime, Pivonijos seniūnijoje, rekonstravimo projektą, keičiant pagalbinio ūkio paskirtį į gyvenamąją – vienuolyno. Įmokos mokėtoją atleidus nuo įmokos mokėjimo, infrastruktūra turėtų būti įrengiama savivaldybės biudžeto lėšomis. Šiuo atveju savivaldybė savo lėšomis turėtų įrengti apie 75 m vandentiekio tinklą ir apie 87 m mišrių nuotekų tinklą. Šie darbai kainuotų apie 30 tūkst. eurų.

Posėdžio dalyviai, išklausę sesers Brigitos išsakytas mintis, sutiko, kad vienuolynui reikėtų suteikti paramą, tačiau įsipareigoti neskubėjo.

Prie posėdžio prisijungusi sesuo B. Ambraziūnaitė sakė, kad vienuolės bus dėkingos už bet kokį savivaldybės prisidėjimą.

Biudžeto ir ekonominės plėtros komiteto pirmininkas Kęstutis Zinkevičius patikino, jog Taryba nori ir gali prisidėti prie projekto, tačiau siūlė sprendimo projekto tvirtinimą mėnesiui atidėti, kad būtų galima klausimą išdiskutuoti iki galo, viską išsiaiškinti. Kad nereikėtų skubėti pritarė ir Kęstutis Jurkevičius, pasak jo, paramos lėšos turi būti numatytos biudžete. Valdas Kersnauskas teigė, kad Taryba, priimdama sprendimą, turi turėti aiškius atsakymus į visus klausimus. Kadangi ne viską spėta išsiaiškinti, siūlė klausimo svarstymą mėnesiui atidėti. Arvydo Pėšinos manymu, diskusijos esmė – ne beveik 4 tūkst. eurų siekianti infrastruktūros plėtros įmokos suma, bet principinis klausimas: ar Savivaldybės taryba sutinka bendradarbiauti. Panašų klausimą kolegoms uždavė ir Valdas Mikalajūnas: „Ar norime būti partneriais, ar ne? Jei prisidedame, parodykime, kad esame stiprūs…“ Į diskusiją įsijungęs Valdas Petronis klausė, ar savivaldybės prisidėjimas apsiribos tik vandentiekio ir nuotekų tinklų atvedimu bei atleidimu nuo mokesčio.

Tarybos nariams išsakius savo mintis ir siūlymus, sulaukus atsakymų į klausimus, pirmiausia buvo balsuojama, kad sprendimo priėmimas būtų atidėtas. Siūlymas nesulaukė daugumos ir atidėjimas nebuvo priimtas.

13 Tarybos narių balsavus už, 9 susilaikius buvo priimtas sprendimas atleisti Aušros Vartų Marijos ir Šv. Teresėlės Seserų Karmeličių kongregaciją nuo 3 934,53 Eur dydžio savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos mokėjimo.

Patvirtino paramos teikimo jaunoms šeimoms sąlygas ir tvarką

Savivaldybės tarybos nariai nusprendė patvirtinti Ukmergės rajono savivaldybės finansinės paramos teikimo pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms sąlygas ir tvarką.

Savivaldybės finansinė parama bus teikiama kartu su valstybės finansine paskata pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms. Finansinė parama jaunai šeimai sieks 10 procentų būsto kredito pirmajam būstui įsigyti sumos, bet ne daugiau kaip 5 tūkstančius eurų.

Teisę pasinaudoti šia parama turės jaunos šeimos: kurios Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje įsigijo pirmąjį būstą pasinaudodamos finansine paskata pagal Lietuvos Respublikos finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą; kurios kreipimosi dėl savivaldybės finansinės paramos metu neturi kito būsto; kurios kreipiasi į savivaldybės administraciją ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo kredito sutarties sudarymo dienos arba nuo būsto statybos užbaigimo dienos.

Savivaldybės finansinę paramą gavusi jauna šeima įsipareigos pirmuosius 10 metų nuo nuosavybės teisės į būstą įregistravimo Nekilnojamojo turto registre dienos deklaruoti gyvenamąją vietą Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje.

Tikimasi, kad papildomos finansinės paramos būstui įsigyti teikimas padės ne tik sustabdyti rajono gyventojų skaičiaus mažėjimą, bet jį stabilizuos ir prisidės prie jo augimo.

Bus renovuojami dar keturi daugiabučiai

Rajono Savivaldybės taryba nusprendė papildyti Ukmergės rajono daugiabučių gyvenamųjų namų, numatomų modernizuoti pagal valstybinę daugiabučių namų atnaujinimo programą, sąrašą, išdėstytą Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2016 m. kovo 31 d. sprendime Nr. 7-82 „Dėl daugiabučių namų modernizavimo III etapo namų sąrašo“ (su vėlesniais pakeitimais), 103–106 punktais.

Rajono daugiabučių gyvenamųjų namų, numatomų modernizuoti pagal valstybinę daugiabučių namų atnaujinimo programą, sąrašą papildys keturi daugiabučiai: 2 aukštų, 8 butų, 395,08 kv. m ploto mūrinis 1965 m. statybos daugiabutis, esantis Gojelio g. 7, Siesikų miestelyje; 5 aukštų, 40 butų, 3 300,80 kv. m ploto mūrinis 1971 m. statybos daugiabutis, esantis Klaipėdos g. 7, Ukmergėje; 5 aukštų, 45 butų, 3 040,63 kv. m ploto mūrinis 1971 m. statybos daugiabutis, esantis Maironio g. 48, Ukmergėje; 5 aukštų, 59 butų, 2 894,67 kv. m ploto mūrinis 1972 m. statybos daugiabutis, esantis Vilniaus g. 100B, Ukmergėje.

Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo ) projekto įgyvendinimo procesai Ukmergėje pradėti 2013 metais.

Per septynerius metus pilnai renovuoti 63 daugiabučiai namai, iš jų: 58 Ukmergės mieste (17,52 proc. visų mieste esančių daugiabučių namų) ir 5 Ukmergės rajone (2,08 proc. visų rajone esančių daugiabučių namų).

Pagal UAB „Ukmergės butų ūkis“ pateiktą informaciją, šiuo metu 18-oje Ukmergės mieste esančių daugiabučių vyksta atnaujinimo darbai; 10-čiai daugiabučių namų vykdomos techninio darbo projekto parengimo ir derinimo procedūros; 10-čiai namų pakartotinai skelbiami rangos darbų konkursai; 13-ai daugiabučių Ukmergės mieste savivaldybės užsakymu jau yra parengti investiciniai planai, gautas gyventojų pritarimas ir laukiama Aplinkos projektų valdymo agentūros suderinimo.

Pasak UAB „Ukmergės butų ūkis“ atstovų, įvertinę statybinių medžiagų ženkliai išaugusias kainas, žmogiškųjų išteklių trūkumą dėl COVID-19 ligos situacijos Lietuvoje, rangovai pasiūlymų neteikia, kadangi sumos rangos darbams investiciniuose planuose numatytos per mažos.

Ukmergės socialinių paslaugų centre padaugėjo etatų

Savivaldybės taryba patvirtino Ukmergės socialinių paslaugų centro didžiausią leistiną pareigybių (etatų) skaičių – 114. Šis sprendimas įsigaliojo 2022 m. vasario 1 d.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad iki šiol Ukmergės socialinių paslaugų centre (USPC) didžiausias leistinas pareigybių (etatų) skaičius buvo 110, jis patvirtintas Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2021 m. rugpjūčio 26 d. sprendimu Nr. 7-188 „Dėl Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro didžiausio leistino pareigybių (etatų) skaičiaus patvirtinimo“.`

Siekiant stiprinti šeimų gebėjimus rūpintis vaikais iki 12 mėnesių amžiaus ar vaikais su negalia iki 36 mėnesių amžiaus bei užtikrinti jų tinkamą priežiūrą numatoma USPC įsteigti 4 individualios priežiūros darbuotojų pareigybes darbui su sunkumų patiriančiomis šeimomis. Individualios priežiūros darbuotojų pareigybių skaičius nustatytas vadovaujantis metodika, pagal socialinę priežiūrą gaunančių šeimų, kuriose yra vaikų iki 12 mėnesių arba vaikų su negalia iki 36 mėnesių amžiaus, skaičių, šeimų gebėjimus rūpintis mažamečiais vaikais ir užtikrinti tinkamą jų priežiūrą. Vienai individualios priežiūros darbuotojo pareigybei turėtų tekti ne daugiau nei 4-5 šeimos. Šiuo metu rajone socialinę priežiūrą gaunančiose šeimose auga 18 vaikų iki 12 mėnesių amžiaus, vaikų su negalia iki 36 mėnesių amžiaus minėtose šeimose nėra.

Individualios priežiūros darbuotojams numatomas minimalus pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientas – 6,5 pareiginės algos bazinio dydžio, supervizijoms ir profesinės kompetencijos tobulinimui finansuoti – 2,5 proc. ir 25 proc. pareiginės algos pastoviajai daliai skiriamų lėšų dydžio suma pareiginės algos kintamajai daliai, priemokoms, premijoms bei užmokesčiui už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą, budėjimą mokėti. Šiems darbuotojams planuojami mokymai, suteikiant jiems numatomoms funkcijoms atlikti reikalingų žinių (pvz., apie vaikų ankstyvąją raidą, negalią ir pan.) ir tam būtų naudojamos valstybės dotacijų lėšos.

Vadovaujantis metodika, lėšų poreikis socialinei priežiūrai šeimoms teikti apskaičiuojamas pagal atvejo vadybininkų ir socialinių darbuotojų, dirbančių su šeimomis, teikiančių socialinę priežiūrą šeimoms (toliau kartu – socialiniai darbuotojai), socialinių darbuotojų padėjėjų, lankomosios priežiūros darbuotojų (toliau kartu – individualios priežiūros darbuotojai) pareigybių skaičių. Socialiniai darbuotojai ir individualios priežiūros darbuotojai turėtų dirbti kartu, tik individualios priežiūros darbuotojų darbas orientuotas į papildomą pagalbą šeimoms, kurioms teikiama socialinė priežiūra.

Šiuo metu rajone su šeimomis dirba ir socialinę priežiūrą šeimoms teikia 8 atvejo vadybininkai ir 22 socialiniai darbuotojai. Užtikrinama 212 šeimų socialinė priežiūra.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Nu tikrai :
    Nu tikrai jau vienuoles neturi pinigu pries keleta metu nauja VW is salono nusipirko
  • Del vienuoliu :
    I Vatikana butina rasyt. Istirs. 🤭
  • Kriksteniskis :
    Tas vienuolynas - tikra parodija, yra nuslepiama daug blogu dalyku. Kodel niekas neuzsimena kaip viena vienuole pastojo ir su kunigu apsizenijo, kaip kita vienuole nuo vietinio kaimiecio 2 vaikus uzturejo, aisku tu vienuoliu nebera tam vienuolyne, bet yra kitas dalykas vienuolems buvo padovanotas didziulis zemes sklypas kuriame yra 2 grazus pastatai puiki teritorija ir didziulis ukinis pastatas, toj teritorijoj vyko ir vaiku stovyklos ir seminarai ir kas tik norit, taip pat apgyvendinimo vietu buvo sociai. Visa sita turta padovanojo viena mociute tai yra pardave uz 1 lita. 2021 metais ivyko niekam nesuprantamas dalykas vienuoles eme ir viska pardave, tik neaisku kur dingo tie pinigai kad ju joms truksta? Beje tos mociutes artimiesiems yra labai keista ir graudu kodel tas turtas buvo parduotas? Ir as kaip krikstenu kaimo gyventojas visiskai nesuprantu tokio vienuoliu kreipimosi tai kur tada yra pinigai uz jusu parduota turta?
  • O.k. :
    Vat jei paknys paprasytu, nes nuostolingai dirba... tai tikrai duotu, kiek be prasytu!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas