Stovyklaudami visi tapo draugais.

„Ukmergės krašto atradimai“

Ketvirtoji „Šventupiukų“ stovyklėlė

Genė VAITKŪNIENĖ
Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Šiek tiek vėluodama, vasarai jau slenkant į antrąją pusę, „Šventupiukų“ stovyklėlė, organizuojama Šventupės bibliotekos, Šventupės ir Vidiškių kultūros darbuotojų, jau ketvirtus metus pakvietė vaikus susiburti kūrybinėms veikloms ir įvairioms pramogoms. O susirinko vėl gausus būrys stovyklautojų.
Pirmąją dieną, kaip ir dera – susipažinome vieni su kitais (naujokais), sukūrėme stovyklos taisykles, skanavome iš pievų pačių surinktą „Draugystės“ arbatą. Privalomą stovyklos atributo dalį – skareles, šįkart patys dekoravome gėlių, uogų, kitų gamtinių medžiagų „dažais“.
Didžioji dalis veiklų šių metų stovykloje buvo skirtos Etninės kultūros globos programos projektui „Atverkime tautinio kostiumo skrynelę“. Į svečius atvykusios UKC Deltuvos skyriaus darbuotojos padovanojo vaikams edukacinę pamokėlę – gaminome skudurinę lėlytę. Peržiūrėjome viešnių parengtas skaidres „Tautinis kostiumas – nesenstanti mada“, susipažinome su visų regionų tautinio kostiumo savitumais. Dovanų gavome labai gražius rinkinukus „Aprenk lėlytę aukštaitišku tautiniu kostiumu“. Piešėme piešinius tautiniais motyvais, rengėme spalvinimo knygelę „Iš kraičių skrynelės“. Mergaitės gamino delmonus – vadinamąsias delnines prie tautinio kostiumo, pasipuošė savo gamybos karūnomis. Iš vilnos vėlėme berniuko tautinio kostiumo atributą – skrybėlę, mergaitėms siuvome prijuostėlę. Surengėme tautinio kostiumo fotosesiją.
Buvo ir daugiau rankdarbių dirbtuvėlių. Vaikai vilna apvėlė muiliukus, iš frotinių rankšluostukų gamino mielus šuniukus, naujoviška technika gamino suvenyrus – pynė apyrankes, lankstė suvenyrines dėžutes. Šventupietė Elena Gasperskienė mokė mergaites gaminti kilimėlius – austi iš siūlų, pinti iš audinio juostelių.
Viena „Šventupiukų“ diena buvo skirta išvykai ir geriems darbams. Keliavome į Baidarkiemio sodybą. Kaip visada žygiuose vaikų darbas buvo surinkti pakelėje besimėtančias šiukšles. Ir šįkart jų pririnkome pilną maišą.
Sodyboje žaidėme stalo žaidimus, šeimininkė Valdutė puošė mergaičių veidukus gėlyčių žiedais, drugeliais, katytėmis. Išvyką nutraukė prapliupęs lietus…
Laisvu nuo edukacijų metu žaidėme stalo ir judriuosius žaidimus, dalyvavome stovyklautojos Gabrielės Kahoot programėle parengtoje viktorinoje, piešėme, kūrėme pasaką apie draugystę, dainavome, šokome, improvizavome. Mokėmės pernai sukurtą stovyklėlės „Šventupiukai“ himną.
Paskutinioji stovyklos diena praėjo labai žaismingai ir turiningai – sulaukėme svečio. Aktorius Balys Ivanauskas padovanojo stovyklautojams Stalo teatro spektaklį-pasaką „Apie vieną žmogų, saulę, mėnulį ir vėją“. Po vaidinimo patys iš servetėlių kūrėme pasakų personažus.
Stovyklėlės veiklose dalyvavo 27 vaikai. Aštuoni – šventupiečiai, penki – vidiškiečiai, du – ukmergiškiai, devyni – vilniečiai ir trys – kauniečiai. Devyni stovyklautojai – „veteranai“, jiems tai buvo jau ketvirtoji „Šventupiukų“ stovykla. Turėjome ir 13 naujokų.
Stovyklaudami visi tapo draugais, jiems bus smagu praleisti likusias vasaros atostogų dienas kartu pramogaujant, žaidžiant.
Janės GIEDRAITIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas