G. Tušienė 2021 m. Ukmergės miesto šventėje.

„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra, Naujausi

Gražvyda Tušienė: „Ukmergė yra kino miestas, o mūsų kino salė atitinka „FORUM CINEMAS“ standartus“

Emilija BALCERYTĖ

Vilniaus universiteto studentė

 

Kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė, ,,KINAS+“ programos kūrėja, visuomenininkė G. Tušienė teigia, jog kinas yra bene svarbiausia Ukmergės kultūrinės raidos dalis, ne tik kelianti bendrą miesto įvaizdį, bet ir išlaisvinanti, šviečianti jaunuosius kūrėjus, paprastus gyventojus, prasklaidanti įprastinio gyvenimo dinamiką.

Pasak G. Tušienės kino raida Ukmergėje užsimezgė kiek daugiau nei prieš 20 metų, tačiau jos vystymosi greitis galėtų būti pavyzdžiu ir kitiems Lietuvos miestams bei miesteliams.

,,Mūsų kino kultūros istorija prasidėjo, deja, ne taip ir seniai, 1999 metais Ukmergės kultūros centre, kuomet nusprendėme imtis iniciatyvos ir pradėti rodyti repertuarinius bei planinius kino filmus. Jokios kitos kino salės prieš tai neturėjome, o šiuo metu ji atitinka aukščiausius standartus ir nenusileidžia didžiųjų miestų kino salėms. Pradėjus rodyti kiną Kultūros centre, pati įgarsindavau animacinius filmukus. Didžiausia nuostaba man buvo, kai atėjęs į seansą berniukas netikėtai mamai pasakė: ,,Žiūrėk, koks didelis televizorius!” Tai man sukėlė ir vidinį užsidegimą supažindinti Ukmergės gyventojus su kino kultūra“, – dalinasi atsiminimais Gražvyda.

Šiuo metu atnaujintoje Kultūros centro didžiojoje salėje telpa net 500 žiūrovų. Modernios įrangos dėka galima mėgautis ne tik naujausiais kino filmais, jų premjeromis, bet ir matyti 3D kiną. Taip pat Ukmergėje rodomas ne vien komercinis kinas – miestiečiai ir miesto svečiai kasmet yra kviečiami žiūrėti didžiųjų Lietuvos kino festivalių: „Kino pavasaris“, „Šeršėliafam“, „Scanorama“ ir kt., filmus. Be didžiųjų Lietuvos miestų panašiomis kino salėmis gali didžiuotis nedaugelis. Pagal oficialius duomenis, modernias kino sales turi tik Gargždai (salė talpina 167 žmones), Anykščiai (50 žmonių), Varėna (44 žmones).

Tačiau moderni kino salė – ne vienintelis išsivysčiusios kino kultūros bruožas. Ukmergėje nuo 2007 m. yra rengiamas moksleivių kino festivalis ,,2blis“, vykstantis kas dvejus metus ir kiekvienąkart sulaukiantis dalyvių iš įvairių Lietuvos miestų, kovojančių dėl laureato prizo skirtingose vertinimo kategorijose.

,,Festivalio metu susilaukiame iki 100 skirtingų darbų. Tai puikus rodiklis, reiškiantis, jog kinas žavi jaunimą ir padeda jiems išlaisvinti savo kūrybiškumą. Laureatų sukurtus darbus rodome nuolat, įtraukiame į skirtingas programas, tad jų pastangos atsiperka ir džiugina ne tik mus ar kino mėgėjų bendruomenę, bet ir žiūrovus. Ateities dalyviams to ir norėčiau palinkėti – nebijokite eksperimentuoti, išlaisvinti savo mintis“, – teigia renginio iniciatorė G. Tušienė.

Šią vasarą ukmergiškiai taip pat kviečiami stebėti kiną po atviru dangumi.

,,Nuo birželio 17-osios pradėjome renginių ciklą ,,Po skambančiu ąžuolu“, kurio metu kviečiame susipažinti su lietuviško kino klasika. Tai puikus būdas atitrūkti nuo rutinos ir praleisti laiką gryname ore kitaip, nei įprasta. O tiems, kuriuos traukia vakarietiškoji kultūra, kviečiame kas antrą ketvirtadienį susiburti prie Kultūros centro ir mėgautis Europos bei pasaulio kinu“, – ragina Gražvyda.

AUTORĖS nuotrauka

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Simonas :
    Garso negailėkite, o visą kitą super! Ačiū, kad esate!
  • Jurgita :
    Labai šaunu!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas