Į minėjimą susirinko būrys senjorų.

Kultūra

Minėjome Juozo Tumo-Vaižganto jubiliejų

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

2019-ieji paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Tai neabejotinai yra viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų. Tad šiais jubiliejiniais metais kultūrai ir istorijai neabejingi žmonės, kolektyvai stengiasi paminėti rašytojo, visuomenės veikėjo, kunigo darbus ir kūrybą taip įprasminant jo asmenybę.

Kraštotyros muziejuje Bočių sambūris „Prie židinio“ taip pat pagerbė Vaižganto jubiliejų, į renginį sukviesdamas visus, kuriems rūpi prisiminti ar daugiau sužinoti apie šį žmogų. Lygiai prieš dešimtmetį „Prie židinio“ jau minėjo Vaižganto 140-ąsias gimimo metines. Tada apie rašytojo gyvenimo kelią pasakojo profesorius emeritas Rimvydas Tumas – tolimas J. Tumo-Vaižganto giminaitis.

Šiemet, minint gražų 150 metų jubiliejų, renginyje buvo galima pajausti to meto dvasią, įsiklausant į „Prie židinio“ vadovės Zuzanos Stunžėnienės žodžius apie rašytojo, kunigo asmenybę, prisimenant jo gyvenimo faktus, žvelgiant į aktorių vaidybą. „Prie židinio“ kolektyvas pristatė Vaižgantą kaip neeilinę asmenybę, tačiau kartu ir žmogišką, paprastą, kuriam teko ir bausmių dėl savo veiklos patirti, ir įvairių juokingų nutikimų išgyventi. Atskleistas ir geras Vaižganto būdas – pas kunigą žmonės eidavo ir pinigų skolintis, rekomendacinių ar užtariančių laiškų prašyti ir visiems jis stengėsi padėti. Buvo perskaitytas J. Tumo-Vaižganto testamentas, kuriuo jis teigė neturįs užgyvenęs didelių vertybių, tačiau norįs, kad jo turtas nebūtų išblaškytas, liktų vienoje vietoje, kad būtų išsaugotas vienas didžiausių turtų – jo knygos…

Renginio metu skambėjo ir ansamblio „Sedula“, vadovaujamo Irenos Grigienės, dainos. Minėjimu džiaugėsi, rašytojo sąsajas su Ukmerge atskleidė buvusi Antano Smetonos gimnazijos direktorė Liucija Dzigienė, sveikino rajono Literatų draugijos pirmininkė Rita Gelūnienė, kiti svečiai.

Albino Kuliešio nuotraukos

Bočiai inscenizavo rašytojo kūrinių ištraukas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • nida :
    Turi senoliai veiklos... Šaunuoliai!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas