Naujausi, Nuomonių telefonas

Mokesčių inspekcijoje gautos pajamos padidėjo

Genovaitė KAZIELIENĖ

Į laikraščio redakciją kreipėsi Siesikų seniūnijos Daugailių kaime gyvenantis 75-erių vyras. Jis pasakojo, jog iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sulaukė laiško, kuriame jis įspėjamas dėl nedeklaruotų pajamų ir už tai gresiančios nuobaudos. Liepos 29-ąją ukmergiškis nuvyko į Vilniaus apskrities VMI Ukmergės skyrių ir norėjo pasiaiškinti situaciją, sužinoti, kodėl jis turi deklaruoti pajamas, kurių, kaip pats sakė, 2018 metais neturėjo. Vyras negalėjo pasakyti, kokia specialistė jį priėmė, tik neva ji buvo grubi ir nemandagi. Pensininko teigimu, skyriaus atstovė, kompiuteryje patikrinusi duomenis, pareiškė, kad jis pernai už 300 eurų pardavė automobilį, todėl ir turi deklaruoti pajamas. Daugailių kaimo gyventojas nenorėjo su tuo sutikti ir paaiškino, jog išties į metalo supirktuvę pridavė nenaudojamą „VW Golf“ automobilį, kurį kažkada buvo pirkęs už 300 eurų. Metalo supirkėjai už nevažiuojančią transporto priemonę jam sumokėjo 150 eurų. Mokesčių inspekcijos atstovė neva vyrui liepė atnešti tai patvirtinantį dokumentą. Kai kitą dieną jis atvyko su atšviesta automobilio pridavimo į metalo supirktuvę pardavimo sutartimi, ta pati mokesčių inspekcijos darbuotoja tik numojo ranka. Atseit, nereikia jai šio dokumento, nes kompiuteryje aiškiai parašyta, jog jis gavo 300 eurų pajamų. „Taip ir išėjau suglumęs, nes niekas nieko man nepaaiškino, tik apšaukė. Sakė, kad tai mano problema. O juk ir mokesčių inspekcijos duomenyse galėjo įsivelti klaida? Nežinau, ką dabar turiu daryti, kur ieškoti teisybės, ar laukti baudos?..” – nusivylimo neslėpė vyras.

Vilniaus apskrities VMI Komunikacijos specialistė Evelina Španje-Štrimaitė padėkojo redakcijai už informaciją apie šią situaciją. Ji patikino, kad VMI darbuotojai jau susisiekė su mokesčių mokėtoju ir susitarė dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Sulaukėme ir Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovės Virginijos Ginevičienės komentaro: „Tokiu atveju, kai nuo transporto priemonės įsigijimo iki pardavimo praeina mažiau nei 3 metai, tai pelningas jos pardavimas apmokestinamas 15 proc. pajamų mokesčiu, t. y. apmokestinamas skirtumas, susidaręs tarp automobilio pardavimo ir jo įsigijimo kainų. VMI informaciją apie automobilio įsigijimą ir jo pardavimą gauna tiesiogiai iš valstybės įmonės „Regitra“ ir remiantis šiais duomenimis gyventojui suformuoja preliminariąją deklaraciją. Jei asmuo turi mokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), nes pardavė automobilį brangiau nei jį įsigijo jo neišlaikęs 3 metus, tačiau sumokėti laiku pamiršo, VMI visuomet apie tai informuoja laišku. Jei gyventojas nesutinka su informacija, kurią VMI gavo iš VĮ „Regitra“, ir pateikia automobilio pardavimo dokumentus, įrodančius kitaip, VMI, įsitikinusi pateiktų duomenų teisingumu, atleidžia žmogų nuo GPM

Šiuo atveju VMI taip pat informavo ir VĮ „Regitra“ atstovus, kad būtų patikslinti duomenų bazėje esantys duomenys apie automobilio pardavimo sandorį. Gyventojui mokėti GPM nuo automobilio pardavimo pajamų nereikia, kadangi jis jį pardavė už mažesnę kainą nei jį įsigijo.

Vilniaus AVMI, susisiekusi su Ukmergės rajono gyventoju, atsiprašė dėl nemandagaus bei netinkamo aptarnavimo ir suteikė visą reikalingą informaciją. Suprantame, koks svarbus yra kokybiškas aptarnavimas ir dėmesys kiekvienam mokesčių mokėtojui, todėl turime galiojantį mokesčių mokėtojų aptarnavimo standartą, kuriuo vadovaujamės ir kurį kasmet primename savo darbuotojams. Nemalonu, kai tam tikromis situacijomis darbuotojai pažeidžia šį standartą, apgailestaujame dėl to.“

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas