Aplinkos ministerijos nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje vietų pasiklausyti elnių „dainų“ jau neliko

VĮ Valstybinių miškų urėdija ir Aplinkos ministerija antrus metus gamtos mylėtojus kviečia atvykti į girininkijas pasiklausyti įspūdingo tauriųjų elnių riaumojimo. Valstybinių miškų urėdija 14-oje regioninių padalinių, tarp jų – ir Ukmergės, organizuoja nemokamas išvykas į miškus, kurioms vadovaus patyrę miškininkai-medžiotojai.

Ukmergės regioninio padalinio miško apsaugos inžinierius Evaldas Aštrauskas, kuris atsakingas už šias išvykas, „Gimtajai žemei“ papasakojo, kad jau suformuotos grupės ir nauji norintieji pasiklausyti nepakartojamo gamtos spektaklio garsų neregistruojami.

Jei leis oro sąlygos – nelis ir nebus stipraus vėjo, esame numatę rugsėjo 18 ir 19-osios vakarais vykti į Balelių, Taujėnų ir Šešuolių-Širvintų girininkijų miškus, kuriuose yra mums priklausantys profesionaliosios medžioklės plotai. Grupelėje gali būti daugiausia dešimt klausytojų“, – pasakojo E. Aštrauskas.

Beje, miškininkas pridūrė, jog ir esant tinkamoms sąlygoms negalima garantuoti, kad išvykos metu tikrai pavyks išgirsti elnių riaumojimą. Jo teigimu, miškas nėra zoologijos sodas…

Pasak miško apsaugos inžinieriaus, elnių tuoktuvių „dainos“ miškus drebina nuo rugpjūčio iki lapkričio, tačiau intensyviausias rujos metas paprastai būna rugsėjo mėnesį. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai tauriųjų elnių pasiruošimo ženklus rujai jau stebi nuo rugpjūčio ir prognozuoja, kad ruja piką pasieks antroje rugsėjo pusėje. Prieš rują šių Lietuvos miškų gyvūnų, paprastai gyvenančių nedideliais būriais pagal lytį, elgesys labai pasikeičia – stipriausieji patinai išsirenka teritoriją, kurią ima žymėti ragų karūnomis laužydami medelius ir šakas, palikdami stiprų kvapą, kūną stingdančiu riaumojimu grasindami konkurentams ir viliodami pateles.

Aplinkosaugininkai teigia, kad kreiptis į patyrusius miškininkus ir jų vedamiems organizuotai vykti į mišką yra kur kas saugiau nei savarankiškai, nes Lietuvos miškuose netrukus prasidės medžioklės sezonas, todėl reikėtų būti itin budriems ir atsargiems. Be to, dauguma miškininkų turi ilgametę patirtį, taip pat rūpinasi profesionaliosios medžioklės plotais, todėl puikiai išmano žvėrių elgseną, gali pasidalinti įdomiomis istorijomis apie gyvąją gamtą ir net pamėgdžioti elnio siunčiamus signalus.

E. Aštrauskas sakė, kad praėjusiais metais ši savotiška pramoga taip pat sulaukė nemažo ukmergiškių dėmesio. Kartu su miškininkais pasiklausyti elnių daugiausia vyko jauni žmonės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas