Fotografas R. Požerskis skaitė paskaitą apie reportažinę fotografiją. N. PAŠKAUSKIENĖS nuotrauka

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Fotoobjektyve – jubiliejinė Deltuva

Erika MIKUČIONIENĖ,

Simona ZVICEVIČIŪTĖ

Birželio 29–liepos 4 dienomis Ukmergės rajone vyko tarptautinis fotografijos pleneras „Fokuso taškas – Deltuva“, organizuojamas Naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ (vadovė – Nijolė Paškauskienė). Idėją rengti plenerą, dedikuotą Deltuvos miesteliui ir jo žmonėms, pirmiausia inspiravo istorinė data: kitais, 2019 metais, bus minimas 800-asis Deltuvos vardo paminėjimo jubiliejus. Be to, būtent Deltuvoje prieš 800 metų (t. y. 1219 m.) tarp Haličo-Voluinės kunigaikštystės (dab. Ukrainos šiaurės vakarai) ir lietuvių žemių sąjungos buvo pasirašyta taikos sutartis. Tad neatsitiktinai, įprasminant bendros istorinės praeities momentus, plenere dalyvavo ne tik fotografai iš Lietuvos, bet ir svečiai iš Ukrainos (Kijevo, Ukmergės miesto partnerio Podolės Kameneco bei Odesos), taip pat Lenkijos. Kai kurie ukrainiečių – praėjusiais metais vykusio plenero „Fotoodė grafui S. K. Kosakovskiui“ dalyviai. Abiejų plenerų organizatoriai itin džiaugiasi užsimezgusiais draugiškais santykiais su ukrainiečių ir lenkų fotografais, sėkmingai įvykusiais kultūriniais mainais ir jau brėžia ateities bendradarbiavimo gaires.

Pleneras „Fokuso taškas – Deltuva“ išskirtinis tuo, kad jame dalyvavo ir pirmuosius žingsnius fotografijos srityje žengiantys jaunuoliai – rajono moksleiviai, kurių dalis gyvena socialinės rizikos šeimose, Ukmergės vaikų globos namuose ar turi specialiųjų poreikių, ribotas galimybes dalyvauti kultūrinėje veikloje. Deltuvą ir jos žmones jaunieji plenero dalyviai daugiausia fiksavo mobiliaisiais telefonais, jų fotografijos taip pat buvo peržiūrimos ir aptariamos. Pasakytina, kad fotografijos naujokai sklandžiai įsiliejo į kūrybinių dirbtuvių veiklą, tik apgailestavo, kad pleneras besąs toks trumpas… Kai kuriems jaunuoliams pleneras netgi suteikė įkvėpimo įsilieti ir į klubo „Pozityvas“ veiklą.

Didelę šių metų plenero dalį taip pat sudarė paskaitos fotografijos tema. Kijevo fotografijos klubo „9×12“ pirmininkas Andrejus Čekanovskis paskaitoje apie ukrainiečių fotografiją neslėpė, jog Ukrainoje didelį įspūdį darė XX a. 8 deš. fenomenas – Lietuvos fotografijos mokykla, didžiąja dalimi suformavusi lietuviškos fotografijos stilistiką – polinkį į reportažiškumą, humaniškumą, psichologiškumą ir t. t. Fotografijos entuziastas ukmergiškis Valdas Petronis dalijosi asmenine patirtimi kelionių fotografijos tema. Nacionalinės premijos laureatas, Vytauto Didžiojo universiteto Šiuolaikinių menų katedros profesorius, fotografas Romualdas Požerskis paskaitoje apie reportažinę fotografiją pabrėžė, jog kuriant fotoreportažą jau iš pirmųjų fotografijų turi būti aišku, kas vyksta, kur tai vyksta, taip pat turi išryškėti asmeninė fotografo pozicija; ne mažiau svarbi, beje, ir gera fotografijų atranka. Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Dizaino fakulteto dėstytoja Vėtrė Antanavičiūtė gvildeno emocijų perteikimo portretinėje fotografijoje temą, daug dėmesio skirdama kadravimui: pasak lektorės, matymas vystomas tada, kada fotografuojama iškart taip, kaip reikia. Fotografė iš Odesos Iryna Kozlova dalijosi patirtimi, kaip spausti fotografijas pasitelkus aliejinių dažų technologiją (ang. oil print process), kurią XIX a. itin pamėgo piktorealistai, fotografijoje tęsę dailės tradicijas. Džiugina ir tai, kad dalies ukrainiečių plenero dalyvių pažintis su fotografu R. Požerskiu prasitęsė Kaune – profesorius aprodė Kauno senamiestį, jame įsikūrusias Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto erdves, Kauno fotografijos galeriją, pasikvietė ir į savo fotostudiją.

Plenero „Fokuso taškas – Deltuva“ organizatoriai širdingai dėkoja partneriams: Deltuvos seniūnijai ir seniūnui Gintarui Radzevičiui, Deltuvos bendruomenei ir jos pirmininkui Dovilijui Serapinui, Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriui ir jo vadovei Daivai Stimburienei, Deltuvos pagrindinei mokyklai ir jos direktorei Daliai Žuklienei, Ukmergės technologijų ir verslo mokyklai bei jos direktoriui Jonui Cesevičiui, Ukmergės globos centrui, Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui, Ukmergės kultūros draugijai ir Kosakovskių institutui. Taip pat nuoširdi padėka skiriama rėmėjams: Ukmergės rajono savivaldybei, V. Petroniui („Statybos montavimo darbai“), Valdui Mikalajūnui („Valdo leidykla“), UAB „Gudobelė“, Nerijui Kriaučiūnui („Vyrų duona“), Genovaitei Sakalauskienei („Genutės uogainė“), UAB Rokiškio pieninės Ukmergės filialui, Dariui Varnui, Loretai Burokienei, Salvijui Stimburiui. Už plenero plakatų ir skrajučių koncepciją, dizainą, maketavimą dėkingi Justei Pavasarytei.

Lietuvos, Ukrainos ir Lankijos fotografus subūrė naujųjų medijų meno klubas „Pozityvas“. I. KOZLOVOS nuotrauka

Plenere dalyvavo ir pirmuosius žingsnius fotografijos srityje žengiantys jaunuoliai. Vijolės IVANAUSKIENĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas