Antano Smetonos gimnazijos moksleiviai Onkologijos institute.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Edukacinė pamoka kitoje aplinkoje

Kornelija BALŽEKAITĖ

Antano Smetonos gimnazijos 3b klasės gimnazistė

Šie mokslo metai prasidėjo gana keistai, su didžiausiais netikėtumais. Vienas iš jų – planuotas ir ilgai lauktas susitikimas sudėtingai pasiekiamame Onkologijos institute, kuris vadinamas Nacionalinio vėžio instituto pagalbininku. Gimnazistai, pasirinkę biologiją mokytis A kursu, ir gabių (gamtamokslių) vaikų sambūris nekantriai ir kartu su nerimu laukė šios išvykos į Vilnių. Ją suorganizavo biologijos mokytoja metodininkė Elvyra Kriaučiūnienė.

Vos peržengus instituto slenkstį, mus pasitiko edukacinės programos vadovė. Ji pristatė mus gaubusią erdvę ir papasakojo, ką turėsime galimybę pamatyti. Mums pavyko patekti net į tris instituto laboratorijas! Pirmojoje, deja, niekas tuo metu nevyko, tačiau buvome supažindinti su baisaus darinio, vėžio, rūšimis, jo tyrimo būdais ir netgi jiems skirtomis įrangomis, aparatais. Taip pat savo akimis išvydome vėžio ląstelę. Išsiaiškinę mums rūpimus klausimus ir gavę daugybę informacijos, ėjome į antrąją laboratoriją, kurioje visi buvome nustebinti, net šiek tiek sužavėti. Taip nutiko todėl, kad keli studentai (kai kurie – jau net magistrantai) parodė kvantinius taškus – puslaidininkinius nanokristalus, naudojamus ląstelių vaizdinimui dėl savo švytėjimo. Keli mėgintuvėliai, pripildyti kvantinių taškų, buvo padėti po UV lempa ir ėmė švytėti skirtingomis neoninėmis spalvomis! Buvo įdomu ir tai, kad padėjus rankas ir arčiau priėjus bei nusišypsojus, tiek nagai, tiek dantys švietė baltai. Trečioje laboratorijoje negalėjome užsibūti, nes vaikinas, kuris mums pasakojo apie savo veiklą, būtent čia atlieka jau du mėnesius trunkantį tyrimą su vėžinėmis ir nevėžinėmis ląstelėmis. Šioms turi būti nuolat palaikoma sterili ir nekintanti aplinka. Tad apžiūrėję tiriamas ląsteles ir susipažinę su tyrėjo darbo „įrankiais“ baigėme savo ekskursiją.

Išvykos metu dar spėjome nukeliauti ir iki 1579 metais įsteigto Vilniaus universiteto Centrinių rūmų, kuriuos, kaip aiškino mokytoja, privalu aplankyti kiekvienam. Pabuvę daug mačiusiame ir patyrusiame pastate, apžiūrėję svarbias rūmų sales, skaityklą, pasigrožėję autentiška architektūra autobusu iškeliavome namo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas