M. Aliuškevičius teisę dalyvauti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse iškovojo gegužę nugalėjęs nacionaliniame etape.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Vepriškis jaunųjų mokslininkų konkurse pelnė specialųjį prizą

Laura BUTKUTĖ

Praėjusią savaitę paskelbti Taline vykusio Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso rezultatai. Jame vepriškis Matas Aliuškevičius, Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos dvyliktokas, pelnė specialųjį prizą.

Šiemet konkursas buvo rengiamas 29-ąjį kartą. Jame varžėsi jaunieji mokslininkai iš beveik 40 pasaulio šalių – ne tik iš Europos, bet ir Pietų Korėjos, Kinijos, JAV.

Jie savo mokslinius tyrimus pristatė biologijos, chemijos, kompiuterijos, inžinerijos, aplinkos, medžiagų, matematikos, medicinos, fizikos ir socialinių mokslų srityse.

ES jaunųjų mokslininkų konkurse Lietuvai atstovavo nacionalinio etapo nugalėtojai – Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos absolventas, dabar jau studijuojantis Vilniaus universitete Adomas Paulauskas su darbu „Virtualia realybe pagrįsti reabilitaciniai žaidimai“ ir Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos dvyliktokas M. Aliuškevičius su darbu „Bičių kolonijos garsai atskleidžia slaptą avilių gyvenimą“.

Kaip skelbiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime, Matas konkurse pristatė nuo 2014 m. atliekamo tyrimo rezultatus. Jis tyrė normalios Apis mellifera bičių šeimos, išsigimstančios į traninę šeimą, akustinių parametrų (spektro) kitimą viso proceso metu, sudarė algoritmą, leidžiantį aptikti ankstyvą bičių šeimos išsigimimą, ir sukūrė tam algoritmui nustatyti pritaikytą išmaniąją programėlę „Beegnostic“. Naudojantis programėle galima laiku aptikti bičių motinos netektį, nustatyti šeimos išsigimimo proceso pradžią ir sumažinti bitininkų patiriamus nuostolius.

Abu Lietuvos atstovai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse apdovanoti specialiaisiais prizais.

M. Aliuškevičius už savo darbą pelnė Europos maisto ir gėrimų industrijos „FoodDrinkEurope“ piniginį prizą, kuris skiriamas siekiant jaunuosius mokslininkus paskatinti tęsti tyrimus ir ateityje, plėtoti savo projektus.

„Laimėtą prizą skirsiu programėlės paleidimui į rinką. Konkurse susipažinti su „Beegnostic“ programėle atėjo daug bitininkų iš Estijos, Belgijos, Ispanijos ir kitų šalių. Jie džiaugėsi programėlės pritaikomumu ir mielai ja naudotųsi, taigi, jau artimiausiu metu tikiuosi, kad bitininkai visame pasaulyje galės šią programėlę atsisiųsti ir naudoti. Su mano projektu galima susipažinti http://www.beegnostic.eu“, – apie tolimesnius savo planus kalbėjo jaunasis mokslininkas. Šis projektas buvo pristatytas inžinerijos srityje.

Matas tirti bites pradėjo prieš ketverius metus senelio bityne Vepriuose kartu su broliu Luku. To imtis vaikinus paskatino tėtis.

M. Aliuškevičiui šis ES jaunųjų mokslininkų konkursas buvo penktas. 2013 metais jis pristatė darbą „Veprių meteoritinio kraterio erdvinis vaizdas“. Po metų konkurse dalyvavo su broliu. Jaunųjų mokslininkų darbas „Akustinis bičių šeimos diagnostikos prietaisas Beegnostic“ pelnė antrą vietą. 2015 metais Matas pateikė darbą „Apis Mellifera bičių šeimos bioakustiniai ir etologiniai tyrimai bei jų praktinis taikymas“, tačiau tarp prizininkų nepateko. 2016-iais gimnazisto darbas „Veprių meteoritinio kraterio morfologijos tyrimas“ buvo įvertintas trečia vieta. Šiemet gegužę jis tapo nacionalinio etapo nugalėtoju ir iškovojo teisę atstovauti Lietuvai ES jaunųjų mokslininkų konkurse.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas