Jaunimo laisvalaikio centre nuolatos verda veiksmas.

Jaunimas

Tereikia norėti veikti!

Jaunimo laisvalaikio centre nuolatos verda veiksmas.

G. Janušytė ir R. Čekavičius.

Jaunimo darbuotojas – specialybė, kurios universitete ar kolegijoje neįgysite. Kokia ta jaunimo darbuotojo diena, su kuo jauni ukmergiškiai bendrauja laisvalaikiu, užsukę į Jaunimo laisvalaikio centrą (JLS), kokius naujus sumanymus ir idėjas energingi ir aktyvūs jaunimo darbuotojai GRETA JANUŠYTĖ ir RYTIS ČEKAVIČIUS planuoja įgyvendinti? Su jais kalbėjomės naujoje jiems darbo vietoje, laukdami, kol truputį po penkioliktos valandos į centrą ims rinktis lankytojai.

 – Ar jūs abu ukmergiškiai?

Greta: Aš taip.

Rytis: Ne. Aš Ukmergėje gyvenu tik metus, atvažiavau čia iš Vilniaus.

– Kur studijavote? Kokią specialybę?

Greta: Aš studijavau KTU (Kauno technologijos universitete). Pagrindinės mano studijos buvo viešoji politika, tačiau antrame kurse turėjau galimybę rinktis gretutines studijas, todėl norėdama įgyvendinti savo vaikystės svajonę būti mokytoja, pasirinkau studijuoti pedagogiką.

Rytis: LEU (Lietuvos edukologijos universitete) Muzikos pedagogo specialybę.

– Jaunimo laisvalaikio centras. Kodėl pasirinkote dirbti čia?

Greta: Kadangi savo studijų praktiką atlikau Ukmergėje, radau laisvo laiko ir darbui. O tuo metu JLC kaip tik ieškojo naujo jaunimo darbuotojo. Apmąsčiusi savo galimybes, nusprendžiau pabandyti. Juk tai, galima sakyti, darbas pagal specialybę, taip pat pamaniau, kad pati neseniai buvau mokinė, todėl sutarti su jaunimu neturėtų būti sunku. Juk čia mes esame jaunuolių draugai.

Rytis: Mane Jaunimo laisvalaikio centras surado pats. Kadangi buvau ką tik įgijęs pedagogo kvalifikaciją, atvykęs gyventi į Ukmergę iš karto išsiunčiau savo gyvenimo aprašymą į Švietimo skyrių. Neilgai trukus sulaukiau skambučio iš JLC direktorės su pasiūlymu dirbti socialiniu darbuotoju centre. Darbas su vaikais ir jaunuoliais mane visada domino, todėl sutikau pabandyti net nesvarstęs.

– Kokie pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduria jaunimo darbuotojas?

Rytis: Nemažai daliai jaunimo trūksta motyvacijos mokslams ar prasmingam laisvalaikiui. Kitas ne ką mažesnis iššūkis – iniciatyvos trūkumas iš jaunuolių. Mes siekiame sukurti tokią aplinką, kurioje jie galėtų atsiskleisti, kurti ir svajoti, o ne nurodyti jiems, kokiomis veiklomis turėtų užsiimti laisvalaikiu.

Greta: Pagrindinis iššūkis ir šio darbo siekiamybė yra rasti kelią, kaip susidraugauti, susibendrauti su skirtingo amžiaus, mąstymo, vertybių jaunimu. Svarbu sugalvoti tokią veiklą, kuri būtų priimtina čia apsilankančiam jaunimėliui.

– Kodėl tas Ukmergės jaunimėlis ateina į Jaunimo centrą?

Greta: Šį klausimą buvau uždavusi lankytojams. Dauguma atsakė, kad čia ateina praleisti laiko po pamokų, pabendrauti vieni su kitais, taip pat su manimi ir Ryčiu. Aš asmeniškai manau, kad tai puiki vieta susirinkti jaunimui, kur jie gali išsivirti arbatos, išsikepti pyragą, pažiūrėti filmą ar tiesiog pabendrauti vieni su kitais „netrinant“ Ukmergės gatvių.

Rytis: Kaip minėjo Greta, geriausiai į šį klausimą galėtų atsakyti jie patys. Man bendraujant su jais susidarė įspūdis, jog dauguma jaunuolių čia ateina todėl, kad JLC lankosi jų draugai, tai yra, vieni kitus kviečia susitikti būtent čia. Kodėl būtent čia? Todėl, kad tai bene vienintelė vieta, išskyrus namus, kur Ukmergės jaunuoliai gali leisti laisvalaikį, o ypatingai – atvėsus orams, kai būti parkuose ar prie upės nesinori.

– Kas vyksta centre kasdien? Kokie ateities planai?

Greta: Kasdienė veikla priklauso nuo kiekvieno lankytojo poreikių. Kasdieniškiausi užsiėmimai yra maisto gaminimas, filmų žiūrėjimas, stalo žaidimų žaidimas, stalo tenisas, o retkarčiais tiesiog naudojamės centriuko wifi, sėdime ir klausome muzikos. Taip pat neretai susigalvojame ir įvairių pramogų, tokių kaip diskotekos, orientacinės varžybos, protmūšiai, dalyvaujam sportiniuose užsiėmimuose, vykstančiuose mieste, gražiname savo aplinką, o po to visi kartu valgome picą. Kalbant apie ateitį – planuojame pritraukti dar daugiau jaunimo su jų idėjomis ir pasiūlymais, kad mūsų centro kasdienybė būtų dar įvairesnė.

Rytis: Vienas svarbiausių Jaunimo laisvalaikio centro tikslų yra sukurti jaukią, įdomią, draugišką aplinką jaunuoliams, kurioje jie galėtų leisti savo laisvalaikį ir atskleisti savo kūrybines puses. Taip pat vienas iš svarbių tikslų ir ateities planų yra surinkti visas Ukmergės jaunimo organizacijas po vienu stogu ir sukurti centrinę vietą Ukmergės mieste, kurioje visos veiklos ir užsiėmimai vienaip ar kitaip būtų orientuoti į jaunuolių gerovę. O veiksmo pas mus netrūksta… Čia renkasi skautų, Mokinių savivaldos informacinio centro, „Apskritojo stalo“ bei kitų jaunimo organizacijų dalyviai. Taip pat vykdome įvairius jaunuolių mainus bei tarptautinius projektus.

– Padedate kitiems prasmingai leisti laiką. O ką patys mėgstate veikti laisvalaikiu?

Rytis: Laisvo laiko turiu nedaug, nes nemažai dirbu (be šito darbo turiu dar kitą, susijusį su muzikine veikla). Savo laisvalaikį skiriu artimiausiems žmonėms – šeimai bei draugams.

Greta: Mėgstu skaityti knygas, tačiau gaila, tam turiu mažai laiko. Taip pat smagu leisti laiką su draugais, žiūrėti filmus. Bet iš esmės neturiu kažkokių išskirtinių pomėgių, patinka įvairūs laisvalaikio leidimo būdai nuo aktyvių pramogų iki pasyvaus poilsio.

– Ką pasakytumėte jaunam žmogui, kuris teigia, kad neturi galimybių prasmingai leisti laisvalaikį?

Greta: Dažniausiai neigiami dalykai yra užprogramuoti žmonių galvose, todėl visų pirma reikia keisti savo mąstymą. Visada galima ateiti į JLC ir ten iš gausybės lankytojų tikrai atrasi bendraminčių, kurie mėgs tuos pačius dalykus. Svarbu pačiam būti aktyviam, o ką nors darant visada atsiveria platesni keliai. Todėl galima pradėti nuo apsilankymo pas mus!

Rytis: Pirmiausia paklausčiau, ar jis tikrai tų galimybių ieškojo, o tada pasiūlyčiau apsilankyti pas mus. Tereikia norėti veikti!

– Kaip manote, kodėl jaunimas nepasilieka gyventi ir dirbti Ukmergėje?

Rytis: Tiesą sakant, nežinau, nes pats čia atvažiavau gyventi ir dirbti iš didesnio miesto. Spėju, kad dauguma lieka ten, kur ir studijavo, nes dar studijų metais susiranda darbus ir pradeda kurti pagrindą po kojomis. Kiti galbūt įsivaizduoja, jog tik didmiesčiuose yra darbo perspektyvų ar įdomių vietų bei būdų praleisti laisvalaikį. Aš manau, viskas priklauso nuo to, kokią aplinką kuriame aplink save, ten, kur esame, todėl pats niekada neturėjau griežto nusistatymo, kad gyvensiu tik sostinėje ir niekur kitur.

Greta: Mano manymu, ne visi trokšta gyventi tik dideliuose miestuose. Aš pati po mokslų grįžau į Ukmergę ir joje dirbu, o Rytis net iš Vilniaus persikėlė gyventi į Ukmergę.

– Ko palinkėtumėt sau naujame darbe?

Greta: Sau norėčiau palinkėti kuo daugiau optimizmo, niekada neišsenkančių idėjų, kad ir toliau pavyktų rasti bendrus interesus su JLC lankytojais.

Rytis: Ateityje palinkėčiau sau nepasiduoti, nenusiminti, jeigu ne visos mūsų iniciatyvos, geri norai yra tinkamai priimami jaunuolių, ir toliau stengtis kurti gražią aplinką jaunimui tiek Jaunimo laisvalaikio centre, tiek ir visoje Ukmergėje.

Kalbėjosi Daiva PRANSKEVIČIENĖ

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas