Nuomonių telefonas

Benamiai prieglobstį rado prekybos centre

Nijolė STUNDŽIENĖ

„Nuomonių telefonu” skambinusi moteris kalbėjo apie Ukmergės socialinių paslaugų centro Nakvynės namuose, veikiančiuose Vytauto gatvėje, rajono Policijos komisariato pastate, gyvenančius žmones, kurie paspaudus šaltukui persikraustė į netoliese esantį prekybos centrą „Eifelis“.

„Man labai keista, kad šaltuoju metų laiku Nakvynės namų gyventojai ryte išprašomi iš patalpų, į kurias gali sugrįžti tik po 16 val. Vasarą jie randa kur praleisti dieną, o kur jiems prisiglausti žiemą? Lauke juk žvarbu, todėl jie ir eina ten, kur šilčiau. Benamiai įsitaiso ant prekybos centre esančių suoliukų, kažką valgo, geria, šiukšlina, nuo jų sklinda nemalonus kvapas… „Eifelio” prekybos centras neturi daug apsaugos darbuotojų, jie nespėja vaikščioti koridoriais ir vaikyti atklydėlių. Be to, man gaila šių vargšų, kur jiems dėtis, kai lauke sninga, spaudžia šaltis ar lyja…“ – mintimis dalijosi ukmergiškė. Jos nuomone, žiemos metu reikėtų Nakvynės namų gyventojams leisti pasilikti kambariuose arba bent patalpą atskirą jiems skirti, kad šiltai galėtų praleisti dieną.

Ukmergės socialinių paslaugų centro direktorė Kristina Karpovienė informavo, jog šiuo metu Nakvynės namuose gyvena 16 asmenų. Pasak direktorės, dėl skirtingų priežasčių jiems reikalinga suteikti nakvynę ir kitas paslaugas – emocinę–psichologinę pagalbą, buitines ir higienos, pagalbą organizuojant sveikatos priežiūros paslaugas ir kt.

„Apgyvendinimo Nakvynės namuose paslauga, vadovaujantis Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, yra laikinas nakvynės ir kitų reikalingų socialinių paslaugų suteikimas socialinę riziką patiriantiems asmenims. Nakvynės namai nėra socialinis būstas ar savarankiško gyvenimo namai, kuriuose asmenys gali gyventi kaip savo namuose ir neribotą laiką, todėl Ukmergėje veikiančiuose Nakvynės namų darbo laikas yra nuo 16 iki 9 valandos“, – komentavo K. Karpovienė.

Pasak direktorės, kai lauke yra ekstremaliai šalta ar esant kitoms aplinkybėms, kuomet kyla pavojus žmogaus sveikatai ar gyvybei, Ukmergės rajono savivaldybė visada priima žmonėms palankius sprendimus ir Nakvynės namų gyventojams tuo laikotarpiu leidžiama visą dieną likti patalpose.

„Praktika rodo, kad šiomis išlygomis pasinaudoja tikrai ne visi šių namų gyventojai, nes jų gyvenimo būdas yra kitoks“, – pridūrė K. Karpovienė.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ant :
    Gerbiami išrinktieji, gal jūs apsilankykite autobusų stotyje ir pasižiūrėkit, kas ten darosi?Ką jie geria, kaip teršia, kvapai kaip didžiausiam šiukšlyne, iš žmonių pinigus kaulija, kas neduoda, išvadina bjauriausiais žodžiais ir niekas jiems nieko negali padaryt, jeigu iškviečia policiją, tai juos paveža pora kilometrų ir paleidžia, po valandos jie vėl čia. Normaliam žmogui dėl šių smirdalių nėra kur net prisiglausti, palaukt autobuso. Kas čia per institucija? Nakvynės namai? Vadinasi, naktį pabūkit, o dieną valkataukit.
  • Nu jo :
    Cia pinigu plovimaa, o ne pagalba. Savu idarbinimas.
  • //// :
    Nu kai vadove gali supainiot su klientu.... Kokie g.b.klausimai isspresti.
  • Neatsakyta ar čia viskas gerai? :
    Ar čia nėra problemos su darbo birža? Ką mano savivaldybės ir socialines paslaugas teikiantys klerkai? Kaip padėti į rinka sugrįšti puolusiems? Ką nuveikėte šiuo klausimu? Ir ar normaliai reprezentuojamas mūsų miestas šioje vietoje? Čia tikros problemos....
  • **** :
    Ir dar susimoketi privalo kaip uz soc.busta nakvynes gyventojai ... Teismais issikrauste, vietos sociai. Gales dabar kv.gyventojas po kambari tureti.
  • 6 palata :
    Karpoviene, kur reali pagalba žmonėms? Pinigus plaunant per juos ir patenkinti, žinot, kad niekas niekur nesikreips. Kodėl nesuteikti socialiniais bustai, kur savarankiško gyvenimo namai? cituoti svetimus žodžius daug proto nereikia. Kur specialistų pagalba? narkologu pvz.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas