Laukiamos didžiosios metų šventės žavi savo sočiomis vaišėmis, įskaitant ir gardžius patiekalus iš paukštienos. Dažnuose namuose per Kalėdas kepamos antys, vištos ar tie patys kalakutai, kurių jau prisivalgė amerikiečiai per Padėkos dieną praėjusį mėnesį. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė parengė atmintinę vartotojui, į ką atkreipti dėmesį perkant ir ruošiant paukštieną.
Renkantis paukštieną labai svarbu atkreipti dėmesį, kad produkto pakuotė būtų nepažeista, būtų laikoma tinkamomis sąlygomis, šviežia paukštiena tiek parduotuvėje tiek namuose turėtų būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje. Taip pat pirkdami įsitikinkite, kad tinkamumo vartoti terminas yra nepasibaigęs. Rekomenduotina paukštienos produktus rinktis apsipirkimo pabaigoje, kad būtų užtikrintas kuo trumpesnis produkto laikymo ir gabenimo laikas ne šaldytuve ar šaldiklyje. Daugiau informacijos pateikta trumpoje atmintinėje (apačioje).
VMVT dalinasi trumpa atmintine, ko nepamiršti ir į ką atkreipti dėmesį, perkant paukštieną prekybos vietose:
- Paukštieną pirkti tik iš registruotų arba patvirtintų įmonių (numeris turi būti pateikiamas ant pakuotės). VMVT įspėja, kad vartotojai, pirkdami iš neregistruotų ir (ar) nepatvirtintų įmonių, dažnai rizikuoja įsigyti ne tik nekokybiškų, bet ir nesaugių maisto produktų, žmonės netenka galimybės pareikalauti grąžinti sumokėtus pinigus;
- Visada atkreipti dėmesį į produkcijos tinkamumo vartoti terminą;
- Įvertinti parduotuvėje ar kitoje prekybos vietoje laikomos paukštienos aplinkos sąlygas – šviežia paukštiena turėtų būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje (tas pats galioja ir laikant paukštieną namų sąlygomis);
- Prekyboje matoma paukštiena turėtų būti sandariai supakuota, o pakuotė – nepažeista, švari, sausa;
- Jei renkamasi įsigyti sveriamą paukštieną, pardavėjas turi dėvėti pirštines, ją sandariai supakuoti ir švarioje pakuotėje perduoti prekę pirkėjui.
Šviežia paukštiena turėtų būti švari ir be jokių matomų pašalinių priemaišų, neturėtų jaustis pašaliniai kvapai, matytis pastebimų kraujosruvų ar kraujo likučių;
Norint užtikrinti savo pačių saugumą ir įsigytos paukštienos kokybę bei saugą, būtina užtik-rinti tinkamas laikymo sąlygas bei higieną ir namuose: paukštieną pakankamai termiškai apdoroti, šaldytuve atskirti jau paruoštus vartoti produktus ir šviežią paukštieną, kad nesusidarytų kryžminė tarša, panaudojus įrankius šviežiai paukštienai ruošti juos tinkamai nuplauti (peilius, pjaustymo lenteles ir kt.) ir tik tada naudoti kitiems produktams ruošti.
Ruošiant paukštieną būtina laikytis kelių esminių taisyklių:
- Ruošiant paukštieną jos nereikėtų plauti. Plovimo metu bakterijos, kartu su vandeniu gali patekti ant šalia plautuvės esančių paviršių ir pasklisti pačioje plautuvėje. Tinkamai nenuvalius tai gali sukelti riziką, jog aplink esantis inventorius ar kiti indai, kurie bus plaunami plautuvėje gali užsiteršti bakterijomis.
- Visada nusiplaukite rankas prieš ruošdami paukštieną ir po jos gaminimo. Naudokite muilą ir šiltu vandeniu plaukite rankas ne trumpiau nei 30 sekundžių. Nelieskite jokių įrankių ar paviršių neplautomis rankomis.
- Prieš ir po gaminimo kruopščiai karštu vandeniu nuplaukite įrankius, lenteles ir lėkštes, kurias naudojate gamybai.
- Po gaminimo kruopščiai nuvalykite virtuvės paviršius, esant galimybei – dezinfekuokite.
- Rekomenduojama plaunant paviršius ir indus nenaudoti virtuvinių kempinių, nes jas itin sudėtinga išplauti. Esant galimybei naudokite vienkartines šluostes arba popierinius rankšluosčius. Jeigu vis tik naudojate daugkartinio naudojimo kempines, šluostes, dienos pabaigoje rekomenduojama jas keletą minučių sterilizuoti verdančiame vandenyje.
- Tinkamai termiškai apdoroti. Kad gaminamas patiekalas būtų saugus vartoti, reikia užtikrinti, kad kepama paukštiena visose dalyse būtų tinkamai iškepusi ir pasiektų ne žemesnę nei 75 °C temperatūrą.
Daugiau informacijos, kaip išsirinkti paukštieną parduotuvėje, kaip saugiai laikyti šaldytuve arba šaldiklyje, kaip saugiai atitirpinti bei kaip paruošti ir kitą aktualią informaciją galite rasti Paukštiena/Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt).
VMVT visus metus vykdo valstybinę paukštienos kontrolę ne tik prekybos centruose, bet ir maistinių naminių paukščių laikymo vietose, skerdyklose, išpjaustymo įmonėse bei importo metu. VMVT specialistai planinės ir neplaninės kontrolės metu nuolat tikrina paukštienos atitiktį teisės aktų keliamiems reikalavimams, taip pat atrenkami mėginiai taršai nustatyti. Tačiau norint užtikrinti savo pačių saugumą ir įsigytos paukštienos kokybę, būtina užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas bei higieną ir namuose.
„G. ž.“ inform.
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Ukrainai perduotas gaisrinis automobilis
2024/05/01
Komentarų (1)
Aktualijos, Naujausi
Prancūzijos instituto Lietuvoje atstovai savivaldybei pateikė intriguojantį pasiūlymą
2024/04/29
Komentarų (0)
Aktualijos
Rinkėjų pašto dėžutėse – pranešimai apie dvejus rinkimus
2024/04/28
Komentarų (1)
Aktualijos, Naujausi
28 sprendimus priėmė per pusę valandos
2024/04/28
Komentarų (9)
Aktualijos, Naujausi
Netikėtai sugrįžusi žiema sukėlė nemažai rūpesčių
2024/04/24
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi, Sveikata
5 didžiausi moters sveikatos priešai
2024/04/24
Komentarų (0)
Gerąja patirtimi pasidalino su Utenos apskrities savivaldybių atstovais
2024/04/29
Komentarų (1)
Patvirtintos savivaldybės įstaigų metinės veiklos ataskaitos
2024/04/29
Komentarų (0)
Apdovanoti geriausi medicinos darbuotojai
2024/04/28
Komentarų (0)
Įprasminant Dainų šventės šimtmetį, ukmergiškiai sodino mišką
2024/04/26
Komentarų (2)
Deklaruoti pajamas liko savaitė – ypač svarbu suskubti vykdžiusiems individualią veiklą
2024/04/25
Komentarų (0)
Vienus kelio ženklus statys, kitus perkels
2024/04/25
Komentarų (0)
Kaip sumokėto GPM dalį galite skirti paramai?
2024/04/23
Komentarų (0)
Ką svarbu žinoti prasidėjus vynuoginių sraigių rinkimui
2024/04/23
Komentarų (0)
Pasėlių deklaravimas: jau galima pildyti paraiškų duomenis
2024/04/23
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Garbės piliečio vardą siūlo suteikti Vytautui Tutliui
2024/04/21
Komentarų (7)
Naujausi, Žmonės
Pasveikino jubiliejų švenčiantį kunigą
2024/04/12
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Šimtametei gyventi padeda nuolatinis judėjimas, geras nusiteikimas ir šviesios mintys
2024/04/05
Komentarų (5)
Naujausi, Žmonės
Senjorai aptarė savo veiklą ir būsimus darbus
2024/04/04
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Ukmergės teismo rūmuose dirbs dar vienas teisėjas
2024/03/24
Komentarų (2)
Naujausi, Žmonės
Pagerbta ilgametė savivaldybės administracijos darbuotoja
2024/03/18
Komentarų (4)
Pirmą kartą Lietuvos kino teatruose – dokumentinis filmas apie prezidentą Valdą Adamkų
2024/04/09
Komentarų (0)
Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas
2024/04/08
Komentarų (1)
Apdovanojimą pelnęs ūkininkas: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“
2024/04/06
Komentarų (3)
Žolininkės patirtis – iš pačios įveiktų sunkių ligų
2024/04/02
Komentarų (0)
Iš lelijos ir paukščio. Iš žemės ir iš dangaus
2024/03/30
Komentarų (0)
Vilniaus PPAR Ukmergės filialas turi naują vadovą
2024/03/26
Komentarų (5)
Žydų gelbėtojai Ukmergės krašte
2024/03/17
Komentarų (1)
Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais
2024/03/15
Komentarų (0)
Ukmergės globos centras turi naują direktorę
2024/03/09
Komentarų (0)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Ką turite žinoti prieš pasirenkant pavojingus krovinius gabenančią logistikos įmonę?
2024/04/30
Komentarų (0)
Įvairūs
Kuo pirkėjus žavi Cupra automobiliai?
2024/04/26
Komentarų (0)
Įvairūs
Avarinis buto durų atrakinimas – kada jo prireikia?
2024/04/19
Komentarų (0)
Įvairūs
Smulkaus verslo apskaitos patarimai
2024/04/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip išsirinkti šaldiklį mažai virtuvei?
2024/04/04
Komentarų (1)
Įvairūs
Nuo chaoso prie tvarkos: Dokumentų valdymo pertvarkymas naudojant DVS
2024/04/04
Komentarų (0)
LED žibintai: tradicinio apšvietimo žemės ūkyje lyginamasis tyrimas
2024/04/26
Komentarų (0)
Kuo ypatingi sieniniai kondicionieriai?
2024/04/24
Komentarų (0)
Naudoto automobilio pasirinkimo vadovas
2024/04/22
Komentarų (0)
Kaip išsirinkti tinkamą spiningą pradedantiesiems?
2024/04/15
Komentarų (0)
Automobilių stiklų keitimas: Esminiai patarimai klientams
2024/04/08
Komentarų (1)
Kremavimas mirusiųjų kultūroje
2024/04/04
Komentarų (0)
Kokios yra pagrindinės baldų tvirtinimo detalės?
2024/03/28
Komentarų (0)
ŠKODA automobiliai: įdomūs faktai, kurių nežinojote
2024/03/28
Komentarų (1)
Susipažinkite su nauju geriausiu sodo draugu: Ambrogio robotas
2024/03/28
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra
Tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio spektakliai – Ukmergėje
2024/05/01
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Bibliotekoje viešėjo istorinių detektyvų autorė
2024/05/01
Komentarų (0)
Kultūra
Vlado Šlaito viešoji biblioteka kviečia pažinti Prancūziją
2024/04/19
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Kalbinių ir kūrybinių patirčių kelionė bibliotekoje
2024/04/19
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Vokietijoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir atidarė parodą
2024/03/29
Komentarų (5)
Kultūra, Naujausi
Ukmergė ir vėl nerimo – Kultūros centre šėlo „Nenuoramos“
2024/03/28
Komentarų (0)
Leonpolio dvare – meno sezono atidarymas
2024/04/27
Komentarų (0)
Kviečia susipažinti su Ukmergės senamiesčio bronzine kopija
2024/04/26
Komentarų (4)
Namai, kuriuose gyvena praeitis
2024/04/24
Komentarų (0)
Linkėjo, kad kultūra išliktų taikos ir vilties nešėja
2024/04/18
Komentarų (0)
Tarp lankytinų rajono objektų – ir Kadrėnų tvenkinio poilsiavietė
2024/04/14
Komentarų (0)
„Pavasaris, žemė ir moteris“
2024/04/05
Komentarų (0)
Bibliotekoje – sukakčiai skirta paroda
2024/03/26
Komentarų (0)
Šventiškai paminėjo įkūrimo 35-ąsias metines
2024/03/25
Komentarų (1)
Regina
2024/03/18
Komentarų (0)