Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Smalkės – nematomas, bet klastingas priešas

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas atkreipia dėmesį, kad prasidėjus kūrenimo sezonui, padaugėja ir apsinuodijimo smalkėmis atvejų.

Lapkričio 15 d. Trakų rajono Rūdiškių seniūnijoje žmonės, atėję aplankyti giminaičio, rado jį apsinuodijusį smalkėmis. Vyras buvo be sąmonės, bet kvėpavo. Jis per anksti uždarė krosnies sklendę ir nuėjo miegoti, o dūmai pateko į namo vidų. Atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai iškvietė ugniagesius, kurie, apžiūrėję namą, degimo požymių nenustatė. Gaisrininkai medikams padėjo išnešti nukentėjusįjį ir įkelti jį į greitosios medicinos pagalbos automobilį bei išvėdino patalpas.

Panašus atvejis buvo ir spalio 26 d. Alytaus rajono Butrimonių seniūnijoje. Moteris, nebaigus kūrentis krosniai, uždarė sklendę, todėl dūmai pradėjo eiti į gyvenamąsias patalpas. Gyventoja prisikvėpavo dūmų ir apsinuodijo smalkėmis. Apie nelaimę pranešė kaimynas. Greitosios medicinos pagalbos medikai moterį išvežė į ligoninę, ugniagesiai apžiūrėjo ir išvėdino patalpas.

Kad tokių nelaimių būtų išvengta, būtina žinoti, jog smalkės (anglies monoksidas) yra bespalvės, bekvapės, beskonės, degios ir labai nuodingos dujos. Jos susiformuoja tada, kai krosnyje degant dujoms trūksta deguonies. Todėl visada būtina įsitikinti, ar krosnyje yra gera trauka.

Smalkėmis dažnai apsinuodijama, kai krosnyje dega malkos ir nėra geros ventiliacijos, per anksti uždarius dūmtraukio sklendę. Gyventojai, įsirengę naują vandens ar patalpų šildymo dujinį katilą, net nepagalvoja apie smalkių grėsmę.

Apsinuodijus smalkėmis pykina, svaigsta galva, trūksta oro, padažnėja kvėpavimas, jaučiamas ūžimas ausyse, gali sutrikti koordinacija ir kt. Nukentėjusį žmogų reikia kuo skubiau išvesti į gryną orą.

Apsinuodijimo smalkėmis galima išvengti, jei namuose bus sumontuotas anglies monoksido detektorius. Jis yra tvirtinamas prie sienos toje patalpoje, kurioje yra šildymo prietaisai. Išgirdus smalkių detektoriaus pavojaus signalą, niekada nereikia manyti, kad jis ėmė veikti per klaidą. Net nejaučiant jokių apsinuodijimo smalkėmis požymių būtina nedelsiant išeiti iš pastato ir skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Priešgaisrinės apsaugos specialistai primena, kad kasmet būtina patikrinti ir išvalyti kaminą ir dūmtraukius. Negalima naudoti dujinės viryklės ar orkaitės namų šildymui. Pavojinga jungti generatorių uždaroje erdvėje, pavyzdžiui, rūsyje ar garaže. Jei naudojami šildymo prietaisai, turi būti užtikrinta gera patalpos ventiliacija. Prieš užvedant automobilį svarbu atidaryti garažo duris. Niekada negalima palikti veikiančio automobilio garaže, net jeigu garažo durys ir atviros.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas