LMS Ukmergės padalinio savanoriai.

„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“, Jaunimas, Naujausi

„Karantinas sujaukė planus, bet mes ir toliau neprarandame motyvacijos“

Pavasariui keičiant žiemą kalbiname Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Ukmergės padalinio pirmininkę, Antano Smetonos gimnazijos antros klasės moksleivę Gerdą KAPOČIŪTĘ. Šiame interviu mergina atskleidžia naujus LMS planus, pasakoja apie karantino sukeltas problemas ir visiems linki išlikti sveikiems.

G. Kapočiūtė – rajono moksleivių lyderė, kuri stengiasi atstovauti visų savivaldybės moksleivių nuomonei.

– Esate rajono moksleivių sąjungos pirmininkė. Papasakokite plačiau apie šias pareigas.

– Lietuvos moksleivių sąjungos Ukmergės padalinio pirmininkės pareigos yra tokios pat, kaip ir visų kitų LMS valdybos narių (kitų padalinių pirmininkų). Aš esu moksleivių lyderė, kuri stengiasi atstovauti visų mūsų rajono mokinių nuomonei. Taip pat turiu labai atsakingai priimti kiekvieną sprendimą, kuris liečia Lietuvos moksleivių sąjungos organizaciją, nes būtent aš nešu jos vėliavą ir kuriu Ukmergės moksleiviams geresnį rytojų.

– Kiek padalinyje yra narių? Kaip galima įsitraukti į jūsų veiklą?

– Šiuo metu mūsų padalinyje savanoriauja 24 aktyvūs ir norintys save realizuoti įvairiose (tiek jaunimo politikos, tiek renginių organizavimo, tiek komunikacijos, tiek rinkodaros) srityse moksleiviai.

Pas mus patekti galima labai paprastai: kiekvienas moksleivis, norintis išreikšti savo nuomonę ir besidomintis šiuo metu jaunimui aktualiomis temomis, į komandą gali ateiti užsiregistravęs į savanorių priėmimą, vykstantį pavasarį arba rudenį. Kadangi šiais metais daugelį mūsų planų sugriovė karantinas, tai savanorių priėmimą planuojame organizuoti rudenį. Labai lauksime visų, norinčių būti kartu su mumis. O kaip stengiamės įtraukti daugiau moksleivių į savo veiklą? Skleidžiame žinią apie mus, pagrindinius tikslus ir veiklą moksleiviams per mūsų padalinį vienijančias mokinių savivaldas, draugus ir, aišku, socialinius tinklus.

– Kaip pakito LMS veikla karantino metu?

– Drįsčiau sakyti, kad labai pasikeitė. Pandemijos laikotarpiu moksleiviams visa informacija yra perduodama nuotoliniu būdu, mūsų renginiai, vadovų klubai ar susitikimai su rajono moksleiviais, savivaldybės atstovais bei mokinių savivaldomis taip pat persikėlė į nuotolinę erdvę. Aišku, tikriausiai vienas didžiausių pakitimų yra tas, jog antrojo karantino laikotarpiu dauguma yra praradę motyvaciją veikti dėl savo bei kitų moksleivių ateities mokyklose, kuriose mokosi, ar bendraudami su mūsų padaliniu nuotolinėje erdvėje. Būtent dėl to į per atstumą rengiamas veiklas ir susirenka mažiau moksleivių. Tačiau mes, padalinio savanoriai, rankų nenuleidžiame, nors, nemeluosiu, ir patiems buvo užėjęs nenoras dirbti… Bet pailsėję atostogų laikotarpiu toliau galvojame įvairius būdus, kaip galime praskaidrinti Ukmergės jaunimo gyvenimą karantino laikotarpiu, užimti juos, kalbėti visiems aktualiomis temomis, skleisti žinią apie mūsų padalinį. Kasdien labai tikimės kuo greičiau sugrįžti į normalų, kontaktinį gyvenimą.

– Gal yra įsimintinų nutikimų, įvykių vykdant šią veiklą?

– Man pačiai kiekviena akimirka su Lietuvos moksleivių sąjunga yra kaip įsimintinas nutikimas, nes tikrai nežinai, ką naujai išaušusi diena gali atnešti. Tačiau seniausi savanoriai, kurie padalinyje yra jau trečius ar ketvirtus metus, su džiaugsmu prisimena 2018 metais vykusį penkių dienų vasaros forumą „Įžiebk pilietiškumo kibirkštį“, kurį rengė mūsų padalinys ir į jį susirinko Lietuvos moksleivių sąjungos savanoriai iš visų šalies kampelių. Kaip pasakoja mūsų veteranai, šis forumas buvo daugiausiai jėgų atėmęs bei labiausiai leidęs atsiskleisti jiems šioje veikloje renginys. Na, o dabartiniai naujieji LMS nariai girdėdami pasakojimus apie šį masinį forumą taip pat svajoja netolimoje ateityje kažką panašaus surengti.

– Kokia organizacijos misija, vizija ir ateities planai? Papasakokite apie Ukmergės padalinio įkūrimą. Kokie projektai planuojami 2021 metams?

– Pagrindinė Lietuvos moksleivių sąjungos misija yra atstovauti moksleiviams formuojant įtaką švietimo ir jaunimo politikai, ugdyti mokinius aktualiais klausimais ir vienijant juos bendrai veik-lai. Mūsų organizacijos vizija yra labai susijusi su misija, tik perfrazuota šiek tiek kitais žodžiais: pripažįstama svarbiausia ir ekspertine moksleivių švietimo ir jaunimo politikos formavimo bei įgyvendinimo platforma, kuri bendrauja su visuomenės, valdžios, verslo ir mokslo sektoriais. Na, o ateities planai yra užtikrinti gerą tolimesnį moksleivių mokymąsi bei gyvenimą Lietuvoje, kitaip sakant, kurti geresnį rytojų dabartiniams ir ateities kartų moksleiviams. Mūsų padalinys įkurtas 2013 metais, gruodžio 13 dieną, ir pirmuoju jo pirmininku buvo Simonas Kalesnykas, kuris šiuo metu yra Ukmergės rajono jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ (URJOSAS) pirmininkas. Projektų, kuriuos stengsimės įgyvendinti šiais ar ateinančiais metais, atskleisti neketiname, nes ateityje viską pamatysite patys.

– Iš kur kyla idėjos? Domitės užsienyje vykstančia jaunimo veikla ar problemas sprendžiate su savo nariais padalinyje?

– Užsienyje vykstančia jaunimo veikla nelabai domiuosi, nebent tik šiek tiek, nes Lietuvos moksleivių sąjunga bendradarbiauja su „OBESSU“ (Organising Bureau of European School Student Unions), ir kadangi esu valdybos narė, privalau žinoti, kaip mūsų organizacija yra susijusi su „OBESSU“. Viskas generuojama padalinyje, nes čia turime programų komitetą, kurio tikslas yra sugalvoti idėjas, patiksiančias tiek mums patiems, tiek moksleiviams. Aišku, ne vien programų komitetas yra idėjų generatorius, jeigu kitų komitetų savanoriams kyla minčių, jie visada jomis pasidalina ir mes jas stengiamės įgyvendinti. Tad tarp jaunimo kylančias bėdas ir problemas sprendžiame su savanoriais, na, o jei tai nepavyksta padaryti patiems, kreipiamės į rajono jaunimo reikalų koordinatorę ir tuomet tai būna svarstoma jau aukštesniame lygmenyje.

– Girdėjau, Lietuvos moksleivių sąjunga labai puoselėja tvarumą. Kaip tai atsispindi mūsų padalinio veikloje?

– Praėjusiais 2019–2020 mokslo metais Lietuvos moksleivių sąjunga vykdė metinę programą „Ž.E.M.E.“ (Žalių ekologiškų mokyklų erdvė), kurios tikslas – skatinti moksleivius, mokytojus ir kitus mokyklų bendruomenės narius mažais žingsneliais keisti savo kasdienius įpročius, kenkiančius aplinkai, siekiant sumažinti taršą, vartotojiškumą bei gyventi tvariau. Padalinio savanoriai labai džiaugėsi, jog buvusi Ukmergės padalinio pirmininkė, dabartinė LMS biuro narė Ieva Rinkevičiūtė tapo šios metinės programos koordinatore ir Lietuvos mokyklose suvienijo net 307 ambasadorius. Būtent Ievos pastūmėti mes galėjome prisidėti prie šios programos ir įvykdyti du „Ž.E.M.E“ renginius: vieną – gyvai, o kitą – „Facebook‘o“ platformoje live formatu. Beje, nors ši programa jau pasibaigusi, Lietuvos moksleivių sąjunga puoselėja tvarumą iki šiol. 2020 m. lapkričio 28 dieną LMS XXX asamblėjoje buvo patvirtintas šios organizacijos tvaraus vystymosi tikslų dokumentas, kuriuo mes šiuo metu kaip padalinys ir vadovaujamės bei stengiamės savas veiklas, o ypač nenuotolines (kai jas dar buvo galima daryti), vykdyti tvariai, naudoti mažiau popieriaus, plastiko, o daugiau daugkartinių priemonių ir, aišku, rajono moksleiviams skleidžiame žinią apie tvarumą bei meilę gamtai.

– Koks turi būti patriotiškas žmogus? Kas Jums yra patriotiškumas?

– Aš manau, jog mes kiekvienas giliai širdyje tai žinome, tačiau tik to dar kiekvienas neparodėme. Mano nuomone, patriotiškas žmogus turi mylėti savo tėvynę, žinoti bent kiek Lietuvos istorijos ir svarbias savo šaliai datas, kalbėti tėvynės kalba, puoselėti tradicijas, „sirgti“ už tėvynei atstovaujančius žmones įvairiose srityse: tiek sporto, tiek politikos, tiek muzikos ir kitose, bei gebėti suprasti, kodėl jis gyvena Lietuvoje ir yra būtent šios šalies pilietis. Man pačiai patriotiškumas yra viena iš svarbiausių žmogaus vertybių, kurią kiekvienas žmogus turi savyje puoselėti jau nuo pat vaikystės laikydamasis tradicijų, minėdamas šalies šventes, prisidėdamas prie valstybės kūrimo, dalyvaudamas pilietinėse iniciatyvose, prisijungdamas prie įvairių organizacijų ir nepamiršti to iki pat senatvės.

– Kuo svajojote tapti vaikystėje?

– Norėjau tapti gydytoja ir virtuvės šefe, tačiau dabar šiose profesijose savęs tikrai nematau arba matau tik vienoje iš jų.

– Ar nuo mažens buvote tokia drąsi? Visgi tapti pirmininke – nemenkas iššūkis. Iš kur visa tai? Iš savęs, kaip asmenybės, ar ir didelis tėvų indėlis?

– Na, tikrai nebuvau drąsi mergaitė, visada visko bijodavau, o ypač reikšti savo nuomonę. Tačiau visuomet stengdavausi dalyvauti darželio ar mokyklos veiklose, prisidėti prie jų inicijavimo. Kad visada buvau aktyvi politiškai, tikrai nepasakysiu. Tačiau besimokydama ,,Šilo” progimnazijoje atradau mokinių savivaldą, kurioje drąsiai reiškiau savo nuomonę, ir taip prasidėjo mano kelias Lietuvos moksleivių sąjungoje. Tad tikrai galiu teigti, jog visa ši drąsa atsirado iš savęs pačios kaip asmenybės, nors tikrai nemeluosiu, esu labai jautrus žmogus ir kartais būna tų baimių, tačiau drąsos man, kai jos reikia, jau nebetrūksta.

– Itin aktyvaus žmogaus laisvalaikis. Kas artima širdžiai laisvu laiku?

– Labai mėgstu žaisti stalo žaidimus, kurių dėka galiu pabūti su draugais ar šeima bei pasisemti naujų žinių, pramankštinti protą ir lavinti vaizduotę. Taip pat labai mėgstu žiūrėti intelektualias laidas, tokias kaip ,,Auksinis protas“, ,,Kas ir kodėl“ bei ,,Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Beje, pastarojoje ir pati du kartus esu dalyvavusi. Aišku, kaip ir visi paaugliai mėgstu klausytis muzikos, žiūrėti filmus, serialus, būti su draugais, šeima, mažuoju broliuku, išeiti į lauką, o ypač į mišką pasivaikščioti ir taip ,,pravėdinti” savo mintis bei prasimankštinti.

– Kokiomis veiklomis dar užsiimate?

– Be savanoriavimo Lietuvos moksleivių sąjungoje dar lankau Antano Smetonos gimnazijos moksleivių choro, teatro ir chemijos būrelius. Anksčiau savanoriavau vaikų lopšelyje-darželyje „Eglutė“, kurį ir pati būdama maža lankiau. Deja, šią veiklą sustabdė karantinas.

– Ko palinkėtumėte ukmergiškiams?

– Noriu palinkėti sveikatos, kurios šiuo metu tikrai labai trūksta. Taip pat – pozityvumo ir atvirumo, nes visų šių savybių visuomet reikės. Tik pozityvumo dėka turėsime drąsos veikti bei kurti miestui ir visiems ukmergiškiams geresnį rytojų net ir tokiu sunkiu karantininiu laikotarpiu. Na, o pačiai Ukmergei palinkėčiau laikui bėgant atsinaujinti, nes naujovės niekada nepakenkia, išlikti tokiai pačiai unikaliai bei toliau stebinti mus įvairiais krašto atradimais, kurie garsina ją visoje Lietuvoje.

– Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Kamilė STRACHĖ

G. KAPOČIŪTĖS asmeninio archyvo nuotraukos

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas