Pavasarį keliuose budėjo policijos pareigūnai, jiems talkino šauliai.

Aktualijos, Naujausi

Griežtėjantys karantino reikalavimai palies ir rajono gyventojus

Nijolė STUNDŽIENĖ

Sekmadienį posėdžiavęs naujasis ministrų kabinetas karantiną šalyje pratęsė iki sausio 31 dienos ir jį sugriežtino. Nuo šio trečiadienio apribojamas žmonių judėjimas, uždarytos ne maisto prekių parduotuvės, laikinai atsisakyta grožio bei kitų paslaugų teikimo.

 

Patvirtino naujus ribojimus

Nuo gruodžio 16 dienos žmonių judėjimas leidžiamas tik esant būtinybei. Iki sausio 4 dienos iš savo gyvenamos savivaldybės žmogus galės išvykti tik dėl artimųjų giminaičių mirties, dirbti, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, arba dėl būtinosios medicinos pagalbos. Ribojimas netaikomas žmonėms, vykstantiems į kitą savivaldybę, kurioje turi jiems priklausančio nekilnojamojo turto

Išvykti iš vienos savivaldybės į kitą bus leidžiama ir tais atvejais, kai vykstama į ar iš oro uosto, gauti ne tik skubiųjų medicinos, bet ir planinių medicinos paslaugų.

Taip pat nuo šiandien draudžiami daugiau nei vieno namų ūkio artimi kontaktai. Iš namų galima išeiti į darbą, prekybos vietą, laidotuves, gauti sveikatos priežiūros paslaugų, prižiūrėti sergančių, ar į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise.

Dirbti leista tik maisto, veterinarijos, optikos ir ortopedijos prekių parduotuvėms, vaistinėms. Turguose ir kitose viešose prekybos vietose veiks tik maisto prekių skyriai. Internetinė prekyba, kai prekės pristatomos arba atsiimamos atsiėmimo punktuose, nedraudžiama.

Draudžiamos kontaktinio pobūdžio paslaugos. Duris laikinai užvėrė grožio salonai, kirpyklos ir panašios vietos. Išimtis taikoma psichologinės pagalbos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu, taip pat lieka galioti kitos išimtys, kuomet sveikatos paslaugos gali būti teikiamos kontaktiniu būdu.

Apgyvendinimo paslaugas galima teikti nuomos, subnuomos ar panaudos pagrindais tik asmenų izoliacijai. Tad iki šiol galiojusi galimybė apsigyventi dviese (nebent tai – šeimos nariai, tada galima ir daugiau) viešbutyje nebeliko.

Kaip ir iki šiol, ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos galės dirbti įprastu būdu ir priimti vaikus. Darbas įstaigose organizuojamas laikantis jau įprastų būtinų saugumo sąlygų. Vis tik rekomenduojama įstaigas lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu ir užtikrinti vaikų priežiūros namuose.

Pradinis ugdymas po pradinukų atostogų, nuo sausio 4 d., vyks nuotoliniu būdu.

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas taip pat organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal socialinių įgūdžių ugdymo programas, užtikrinant visas saugumo sąlygas – ši išimtis galioja ir pradiniam ugdymui.

Sąlygas pakoregavo

Pirmadienį Vyriausybė patikslino kai kuriuos karantino apribojimus. Leista išvykti iš gyvenamos savivaldybės esant svarbiai priežasčiai, kurią įvertinti galės judėjimo ribojimų laikymąsi kontroliuosiantys pareigūnai. Premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad rimčiau judėjimas bus ribojamas tik šventiniu laikotarpiu.

Taip pat ministrų kabinetas leido lauko prekybą eglutėmis. Patikslinta, kad nedraudžiama taksi, pavėžėjimo veikla, dirbti galės notarai, advokatai, autoservisai.

Viešosiose vietose žmonės ir toliau galės būti tik po du, tačiau būriuotis gali ir skirtingų, kartu negyvenančių namų ūkio nariai, jei jie būna lauke, eina pasivaikščioti. Žinoma, gyventojai turi dėvėti kaukes ir laikytis saugaus atstumo. Tačiau į namus svečių kviestis nebus galima – tai numato įvestas daugiau nei vienos šeimos artimų kontaktų draudimas.

Policijos pareigūnai ruošiasi naujiems iššūkiams

Kontroliuoti, kaip laikomasi nustatytų judėjimo bei kitų apribojimų, pavesta policijai.

Antradienį ryte „Gimtosios žemės“ kalbintas Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sakė, jog kol kas konkrečių nurodymų nėra gavęs.

„Žinome, kad gyventojų judėjimą kontroliuosime ir įvažiavimo bei išvažiavimo kelius uždarysime nuo gruodžio 18 dienos, penktadienio, – situaciją komentavo pareigūnas. – Šiomis dienomis vykdysime tik patruliavimą ir automobilių vairuotojus tikrinsime atsitiktine tvarka arba stabdysime tik keliančius įtarimų ar nesilaikančius Kelių eismo taisyklių“.

Pasak rajono Policijos komisariato viršininko, dar nėra aišku, kiek ribojant judėjimą reikės postų, nežinoma, ar užteks savų pajėgumų. „Jei viskas vyks proto ribose, išsiversime patys. Bet jei teks uždaryti visus Ukmergės rajono kelius, budėjimą savo jėgomis pajėgsime organizuoti kelias paras, po to pareigūnams reikės poilsio. Kreipsimės pagalbos į Šaulių sąjungą, gal padės Vilniaus apskrities VPK, Viešojo saugumo tarnyba. Esame pasiruošę šiems iššūkiams ir savo pareigą atliksime.“

Pavasarį veikė dešimt postų

S. Kazlauskas tikisi, jog šiuo metu bus taikomi tokie patys eismo suvaržymai, kokie buvo pavasarį, prieš šv. Velykas. Tuomet, t. y. balandžio 11–13 dienomis, miesto prieigose, prie įvažiavimų į Ukmergę buvo įrengti devyni postai, dar viena užkarda veikė autostradoje Vilnius–Panevėžys, Dukstynos kaime, kur patruliavo kolegos iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

Pareigūnams talkino būrys šaulių – ne tik vietinių, bet ir į pagalbą atvykusių iš Vilniaus. Tarp pastarųjų buvo ir gerai žinomas lenktynininkas Benediktas Vanagas. Jis su policininkais bei šauliais budėjo Kauno-Gerseniškių gatvių sankryžoje.

Pasak pareigūnų, tuomet intensyviausias buvo kelias A-6 (Kaunas–Daugpilis). Pro kai kuriuos postus per valandą pravažiuodavo 50–100 automobilių.

Budėjimą vykdę pareigūnai pastebėjo, jog dauguma vairuotojų, jų keleivių patikroms buvo pasiruošę, pateikė judėjimo teisę į kitus miestus patvirtinančius dokumentus. Ukmergėje piktybinių pažeidėjų bei konfliktų nepasitaikė.

Rajono policijos komisariato viršininkas S. Kazlauskas pasidžiaugė, kad į komisariatą koronavirusas nebuvo įsisukęs. „COVID-19 liga sirgo 5 darbuotojai, kurie šiuo metu jau pasveikę ir grįžę į darbą. Visi jie užsikrėtė šeimose. Dabar turime tik vieną sergantį darbuotoją. Saviizoliacijos niekam neprireikė“, – kalbėjo viršininkas.

Prašo stabdyti priemiestinių autobusų reisus

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Darius Varnas sakė, kad savivaldybė antradienį iki pietų taip pat nebuvo gavusi jokių Vyriausybės nurodymų.

„Šiomis dienomis deriname veiksmus su policija, aptarėme viešo ir neviešo patruliavimo modelį. O judėjimo apribojimai turėtų būti taikomi tokie, kaip ir buvo pavasarį“, – kalbėjo D. Varnas.

Pasak administracijos direktoriaus, Operacijų centro posėdyje bus tariamasi dėl viešojo transporto maršrutų mažinimo. UAB Ukmergės autobusų parkas kreipėsi į savivaldybę, prašydamas stabdyti priemiestinius reisus, nes beveik nėra keleivių. Miesto maršrutinis transportas važinės įprastu grafiku.

Ukmergėje, dar iki paskelbiant karantino sugriežtinimus, nuo praėjusio trečiadienio uždaryti visi vaikų lopšeliai-darželiai, sustabdytas ir į nuotolinę erdvę perkeltas pradinis mokymas.

Kaip sakė savivaldybės administracijos direktorius, lopšeliuose-darželiuose veikia budinčios grupės, kurias lanko kontaktiniu būdu privalančių dirbti tėvų vaikai. Taip pat veikia specialioji „Ryto“ mokykla, dienos centrai.

Praėjusią savaitę D. Varno įsakymu „Dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės vykdymo“ savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjui Aidui Dutkui bei vyriausiajam specialistui civilinei saugai ir mobilizacijai Valdui Rabazauskui pavesta lankytis rajono savivaldybės teritorijoje esančiose įmonėse, įstaigose, organizacijose ir vykdyti užkrečiamųjų ligų profilaktikos bei kontrolės priemonių įgyvendinimo priežiūrą. Pasak administracijos direktoriaus, savivaldybė sulaukia nemažai signalų apie saugos priemonių nebuvimą kai kuriose bendrovėse bei kitus pažeidimus. „Lankydamiesi gamyklose, įmonėse savivaldybės atstovai nesiruošia nieko bausti. Visų pirma, jie teiks informaciją, konsultacijas, vertins padėtį“, – aiškino D. Varnas.

Administracijos direktorius visiems rajono gyventojams patarė būti sąmoningiems, laikytis nurodymų, vengti susibūrimų, likti namuose, niekur nevykti. „Šis sunkus laikotarpis netrukus baigsis ir visi grįšime prie įprasto gyvenimo“, – nesusivilti ragino D. Varnas.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • as :
    alert(ok)
  • atsakymas :
    Edita, visoje Ukmergės savivaldybėje galite keliauti (rajonas-rajono centras (miestas(-rajonas) jei tik esate registruota šioje savivaldybėje, turite kokio nors turto ar darbą.
  • Edita Malukiene :
    Kodėl rajono gyventojams negalima prekintis mieste,o miestiečių niekas netikrina važiuojant ï rajonus,,?Ne visi turi elektroninę bankininkystę užsisakyti internetu ir vaistai išrašomi elektroniniu būdu tai yra didelė skriauda rajono gyventojams ,kodėl taip elgiamasi?
  • Raminta :
    Bepročiai ir tiek..
  • Melagienos. :
    Pataisykite info apie viešbučius, savo rajone galima šeimai naudotis jų paslaugomis.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas