Komanda žygyje.

Jaunimas

Gimnazistai įveikė iššūkį

Gabrielė BRAZAITYTĖ

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studentė

Rugpjūčio 8–10 dienomis Antano Smetonos gimnazijos moksleiviai įveikė Ukmergės bei Jonavos rajonuose vykusį „The Duke of Edinburgh‘s International Award“ (DofE) programos sidabro kvalifikacinį žygį.

Programą sudaro trys lygiai: bronzos, sidabro bei aukso. Priklausomai nuo pasirinkto lygio, privalomos atlikti užduotys sudėtingėja, tačiau jas sieja bendros sritys: įgūdžių lavinimas, aktyvi sportinė veikla, paslaugos bendruomenei ir žygiai.

Apie programą gimnazistai Kamilė Samusiovaitė, Ieva Girnytė, Tauras Žemaitis ir Augustas Takarevičius sužinojo mokykloje. „Vieną dieną mūsų gimnazijos socialinė pedagogė ir gimnazijos DofE vadovė Agnė Gruodienė papasakojo apie šią programą man ir mano bendraklasiams. Iš savo klasės aš viena susidomėjau šia programa, todėl nutariau vykdyti užduotis. Taip gavau savo pirmąjį bronzos apdovanojimą“, – pasakoja žygio dalyvė K. Samusiovaitė. Pasak merginos, nors tai pareikalavo itin daug jėgų ir ji svarstė programos nebetęsti, supratusi, kiek daug patirties įgijo, visgi nusprendė siekti ir sidabro ženklelio.

Sidabro kvalifikacinį žygį įveikusi komanda susibūrė DofE programoje jau dalyvavusių K. Samusiovaitės bei T. Žemaičio iniciatyva. „Aš ir Tauras jau buvome gavę bronzos apdovanojimus, todėl abu lygiai taip pat troškome gauti ir sidabro. O likę komandos nariai atsirado visai netikėtai. Savo klasės grupėje paklausiau, ar kas nors norėtų bei galėtų su manimi ir Tauru keliauti į žygį ir padėti gauti mums labai svarbų sidabro ženklelį. Su mano pasiūlymu sutiko ir su malonumu nusprendė leistis kartu bendraklasė Ieva. Na, o Tauras prikalbino paskutinį komandos narį, savo bendraklasį Augustą.“

Komandai pėsčiomis teko įveikti 46 kilometrus. „Iki tol nebuvau niekur keliavusi su didžiule kuprine ant pečių tiek kilometrų, kad paskaustų ne tik kojos, bet ir nugara, pečiai“, – prisimena Kamilė. Tačiau atstumas, pasak pašnekovės, nebuvo didžiausiais iššūkis. Šiuolaikiniam jaunimui teko išmokti naudotis kompasu ir žemėlapiu, nes mobiliųjų telefonų bei navigacijos naudojimą draudė programos sąlygos.

Žygyje patirtas emocijas bei regėtus vaizdus komandos nariai pavaizduos tapybos darbuose, kuriuos ketina parduoti, o gautus pinigus paaukoti. „Žmonės šiais laikais skuba, dažnai nepastebėdami gamtoje esančių detalių, nesustoja pasigrožėti savo gimtuoju kraštu. Mums labai svarbu atskleisti visas jaučiamas emocijas, gamtinių, istorinių bei kultūrinių vietų grožį“, – aiškina gimnazistė.

DofE programa skirta moksleivių praktinių įgūdžių lavinimui. Dalyvaudami šioje programoje, pasak jos rengėjų, jaunuoliai ugdo esamus gabumus bei įgyja naujų, išmoksta pažinti savo silpnybes ir stiprybes bei atpažįsta individualų mokymosi stilių. K. Samusiovaitė neslepia, kad šios programos dėka išmoko neatidėlioti ir nuosekliai siekti išsikeltų tikslų. „Labai dažnai sportuoti pasižadame nuo rytojaus, – šypsosi pašnekovė, – tačiau tas rytojus taip ir neateina. DofE – tai programa, kurioje veiklas turi atlikti reguliariai, kartą, du per savaitę, būtent tai išmoko neatidėlioti savo planų ir siekti sau gyvenime išsikeltų tikslų.“
Paklausta, kaip vienu žodžiu apibūdintų patirtį DofE programoje, Kamilė nedvejoja: „Tai buvo neįkainojama“.

Antano Smetonos gimnazijos „Facebook“ nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas