Prie Klaipėdos gatvės 7-ojo namo bus apribotas automobilių stovėjimo laikas.

Aktualijos, Naujausi

Greičio mažinimo kalneliai – ir daugiabučių kiemuose?

Nijolė STUNDŽIENĖ

Spalio 29-ąją, antradienį, į posėdį rinkosi rajono savivaldybės Saugaus eismo komisija. Jos nariams pateikta daugiau nei dešimt gyventojų prašymų bei pageidavimų. Dauguma jų buvo susiję su priemonėmis, kurios padėtų sutramdyti viršijančius greitį vairuotojus bei išspręstų automobilių parkavimo vietų stygiaus klausimus.

Policijos apsilankymas galėtų tapti drausminančia priemone

Į Saugaus eismo komisiją kreipėsi sodų bendrijos „Pušelė“ gyventoja, kuri kėlė eismo saugumo problemas ir skundėsi kaimynais. Pasak jos, kai kurie sodininkai savo teritorijas žymi stulpeliais arba apsodina tujomis ir dėl to sunku būna pravažiuoti, blogėja matomumas.

Į komisijos posėdį buvo pakviesta šios sodų bendrijos pirmininkė Tivana Baranovienė. Ji patikino, jog susipažino su sodininkės paminėtomis neva probleminėmis teritorijomis, tačiau jokių pažeidimų nenustatė. Pasak pirmininkės, minėtieji stulpeliai įkasti norint pažymėti sklypo ribas pagal atliktus geodezinius matavimus bei apsaugoti veją, esančią privačioje teritorijoje. Atseit nedrausmingi vairuotojai dažnai neišsitenka kelyje ir važiuoja per sklypus, todėl jų savininkai ir imasi įvairių priemonių – kala kuoliukus, apsodina gyvatvorėmis, stato tvoras ir pan. Tai žmonės daro nepažeisdami įstatymų, neperžengdami savo sklypo ribų.

T. Baranovienė pripažino, jog sodų bendrijoje daugėja naujakurių, kurie čia statosi gyvenamuosius namus, todėl intensyvėja ir transporto judėjimas. Be to, kaip teigė ji, daugelis viršija leistiną 30 km per val. greitį. Sodų bendrijos „Pušelė“ pirmininkė prašė policijos pareigūnų dažniau užsukti į jų sodus ir pakontroliuoti vairuotojus. Policijos apsilankymas galėtų tapti drausminančia priemone.

Saugaus eismo komisijos nariai pritarė T. Baranovienės mintims. Pasak rajono Policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Vlado Butkaus, daugelis sodų bendrijų susiduria su tuo, jog gyvatvorės mažina matomumą, tačiau visiems reikėtų laikytis saugaus greičio ir problemų nekiltų. Be kita ko, kiemuose, jungiamosiose jų gatvėse, sodų bendrijose daug kelių nepažymėti pirmumo ženklu, todėl čia galioja vadinamoji dešinės rankos taisyklė. Lygiareikšmių kelių sankryžoje vairuotojas privalo duoti kelią iš dešinės artėjančioms transporto priemonėms.

Saugaus eismo komisijos pirmininkas, savivaldybės administ-racijos direktorius Darius Varnas užsiminė, jog kitų metų biudžete ketinama numatyti 35 tūkst. eurų mobiliojo greičio matuoklio įsigijimui. Juo ateityje galės naudotis ne tik rajono Policijos komisariato pareigūnai, bet ir savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus specialistai.

Apribos automobilių stovėjimo laiką

Sulaukta ir UAB „Ukmergės vaistinė“, esančios Klaipėdos gatvėje, atstovų prašymo prie automobilių stovėjimo aikštelės įrengti kelio ženklą „Stovėjimo ribotą laiką vieta“. Šis ženklas motorinėms transporto priemonėms leidžia stovėti ne ilgiau, negu nurodyta.

Gautą prašymą Saugaus eismo komisijai pristatęs rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, jog automobilių stovėjimo aikštelė Klaipėdos gatvėje – pilna automobilių, kurie dažnai ten stovi ištisą dieną. Kadangi šioje gatvėje yra nemažai įvairių įstaigų, parduotuvių, jų klientai neturi kur pastatyti savo transporto. UAB „Ukmergės vaistinė“ pirmoji prabilo apie šią problemą.

Saugaus eismo komisija nutarė minėtąjį kelio ženklą, leidžiantį stovėti ne ilgiau kaip 2 valandas, įrengti atkarpoje palei Klaipėdos gatvės 7-ąjį namą. Ženklas šioje zonoje galiotų nuo 8 iki 17 valandos.

Tik su svečiams skirtais leidimais

Apie tai, jog Ukmergėje, ypač dabar, kai vykdoma kelių bei kitų teritorijų rekonstrukcija, nėra kur pastatyti automobilio, posėdžio metų kalbėta ne kartą. Aptartas ir VšĮ „Ukmergės šeimos centras“ laikinai einančios direktorės pareigas Jurgitos Vijūnės prašymas prie Vienuolyno g. Nr. 17 pastato skirti įstaigai dvi automobilių stovėjimo vietas. Į Ukmergės šeimos centrą, pasak direktorės, atvyksta lektoriai, psichologai, motinos su mažais vaikais, kurie neturi kur pastatyti savo transporto priemonės. Paskaitos skaitomos visą dieną, o užsiėmimai užsitęsia ilgiau nei dvi valandas.

Tam paprieštaravęs UAB „Ukmergės butų ūkis“ laikinai direktoriaus pareigas einantis Kęstutis Jurkevičius teigė, jog tokiu atveju rezervuoti vietas savo klientams užsimanys ir visos gydymo bei kitos įstaigos, kuriose lankosi mamos su mažais vaikais.

Vis tik nuspręsta, gavus kitų šiame pastate veikiančių įstaigų pritarimą, prie įėjimo į Šeimos centro patalpas rezervuoti dvi vietas, kuriose automobiliai bus statomi su svečiams skirtais leidimais.

Reikalingas gyventojų daugumos sutikimas

Saugaus eismo komisijos posėdyje taip pat svarstytas Dukstynos mikrorajono gyventojų pageidavimas rekonstruotame Anykščių ir S. Daukanto gatvių daugiabučių kieme įrengti automobilių greitį ribojančios priemones. Šį gyventojų prašymą pateikė UAB „Ukmergės butų ūkis“ administracija, į kurią kreipėsi gyvenamųjų namų vadybininkai. Pasak jų, minėtųjų gatvių daugiabučių kai kurie gyventojai skundžiasi, kad sutvarkius kelią juo važiuoja daugiau automobilių, o kai kurie vairuotojai per greitai laksto, kelia pavojų aplinkiniams.

Siūlyta pastatyti kelio ženklą „Gyvenamoji zona“, draudžiantį važiuoti didesniu kaip 20 km/h greičiu, arba įrengti greičio mažinimo kalnelius. Kai kurie Saugaus eismo komisijos nariai piktinosi, kad sutvarkius tarp daugiabučių esantį kelią iškyla kitų problemų, abejojo, ar įmanoma tokiame siaurame keliuke lakstyti. Pasak A. Dutkaus, vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis, daugiabučių kiemuose galima važiuoti tokiu pat greičiu kaip ir gyvenamojoje zonoje, todėl statyti šį ženklą nėra prasmės, o vadinamieji kalneliai ne visiems gyventojams bus priimtini, nes per juos važiuojant kils triukšmas.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo teigimu, greičio mažinimo kalnelius galima būtų įrengti tarp S. Daukanto 63-iojo ir Anykščių gatvės 35-ojo namų bei prie S. Daukanto 67-ojo namo. Tačiau tam reikalingas būtent šių namų gyventojų daugumos sutikimas. UAB „Ukmergės butų ūkis“ atstovai turės apklausti žmones ir tik tuomet Saugaus eismo komisija priims sprendimą.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas