Statytojai džiaugiasi savo pagamintais laivais.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Ukmergiškiai jūrų skautai pastatė keturias burines jachtutes

Elena LIUTKUTĖ

Ukmergės jūrų skautai bei Skautų slėnis rajone veikia jau keletą metų. 2015-iais skautai Ukmergėje pastatė pirmą burinę mokomąją jachtutę „Laumė“. Pernai jiems pavyko atkartoti 1933 m. Ukmergės jūrų skautų žygį: Ukmergė–Klaipėda. Jo metu skautai ištyrė Šventosios, Neries ir Nemuno upių vandens kokybės ir užterštumo lygius.

„Dabar norime pasidžiaugti dar vienu įveiktu iššūkiu – per žiemą pastatytos net keturios „Optimist“ klasės mokomosios jachtutės. Jų statyba šį kartą vyko dviejose vietose: Ukmergėje, Jaunimo laisvalaikio centre ir Siesikų gimnazijoje. Į Ukmergę prie trijų laivų statybos atvažiuodavo ir jūrų skautų veiklose dalyvaujantis jaunimas iš Veprių, Pabaisko, Pašilės ir Deltuvos. Už suteiktas patalpas mes dėkingi Jaunimo laisvalaikio centrui ir Siesikų gimnazijai, taip pat dėkojame projektą savo produkcija rėmusiai UAB „Likmerė“, jachtų burių siuvimą parėmusiam Gintaro Steponavičiaus paramos fondui“, – sakė Ukmergės jūrų skautų ir Skautų slėnio vadovas Jonas Dragūnas.

Pasak jo, „Optimist“ projektas tik įpusėjo, nes per 2016–2018 metus ketinama pastatyti aštuonis tokius laivus bei kviesti daugiau žmonių išmokti dirbti su įvairiais įrankiais ir priemonėmis.

Vadovas pasakojo, kad statant burines jachtutes intensyviai prisidėjo Skautų slėnio Europos savanorių tarnybos savanoris ir skautas iš Rumunijos Alexandras bei daugiau nei 70 neformaliame vaikų ugdyme dalyvaujančio jaunimo ir jų tėvų. „Išmokome dirbti su fanera ir įvairiausiais įrankiais, klijais, dažais ir metalu. Viską gaminomės patys ir pamažu stebėjome naujų laivų gimimą. Be to, savo veiklose neretai mokėmės kalbėti angliškai“, – pažymėjo J. Dragūnas.

Antrus metus vykdoma neformalaus vaikų švietimo programa „Skautai: Dievui-Tėvynei-Artimui“. Jos dalyviai ne tik stato laivus, bet organizuoja ir praktinius susitikimus, išvykas, žygius. Jūrų skautai „Šilo“ pagrindinės mokyk-los baseine gilino savo plaukimo įgūdžius. Atšilus orams – šaudo iš lankų, vykdo šaudymo normatyvus, pradeda praktinius buriavimo užsiėmimus Žirnajų ir kituose ežeruose. Ši praktika tęsiama rugsėjo–spalio mėnesiais, iki šiltojo sezono pabaigos. Nemažai kandidatų per pusmetį atsiskaito už jūrų skautų programas ir tampa tikraisiais nariais – jūrų skautais. Kiekvienas lankantis veiklas turi savaitinį 2–3 val. užsiėmimą Jaunimo laisvalaikio centre, Siesikuose arba Pabaiske ir bent vieną kartą per mėnesį – praktinę dieną arba savaitgalį gamtoje. Skautiškos sueigos Ukmergėje vyksta kiekvieną dieną.

„Nuo rugsėjo į Jūrų skautų programą Ukmergėje kviesime naujus kandidatus (8–18 metų jaunimą, taip pat jų tėvus). Ypač laukiami tie, kurie nori būti aktyvūs, sveiki ir įgyti praktinių gyvenimo įgūdžių, gerai išmokti anglų ir kitas kalbas. Šiuo metu mūsų gretose – 60 tikrųjų Lietuvos skautijos narių, jūrų skautų ir tiek pat kandidatuojančių tapti skautais bei trys užsienio savanoriai iš Rumunijos, Ukrainos ir Italijos. Dėka vykdomos Neformalaus vaikų švietimo programos mūsų savaitiniai užsiėmimai yra nemokami, o visa praktika gamtoje ir stovyklos nariams nemažai remiama“, – teigė J. Dragūnas.

Kitas puikus būdas susipažinti su skautiška veikla – Skautų slėnio vykdomi kiti projektai ir stovyklos. Vasara prasideda nuo dienos stovyklų mažiesiems 6–10 metų vaikams bei edukacijų ir tęsiama savaitės trukmės intensyviomis „Skautai neskautams“ stovyklomis, tarptautiniais mainais ar net Išgyvenimo stovykla vyresniam nei 16 metų jaunimui.

„Birželio 4 dieną, sekmadienį, visus besidominčius skautų veik-la kviečiame į nedidelę, bet istorinę šventę. Į Žirnajų ežerą pirmą kartą bus nuleisti ką tik pastatyti laivai bei apdovanoti ir įvertinti jaunieji laivų statytojai. Renginio pradžia – 14 valandą“, – sakė Ukmergės jūrų skautų ir Skautų slėnio vadovas J. Dragūnas.

Optimsit2017_statyba

Jaunimas išmoko dirbti su įvairiais įrankiais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas