Bružų šeima – Zita Irena su mama, tėveliu ir broliu Algimantu Antanu.

Žmonės

Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas

Prof. habil. dr. Algirdas Ažubalis

 

Filologė germanistė doc. Zita Irena Bružaitė gimė prieš 85 metus, 1939-ųjų balandžio 6 d. Ukmergės apskrities Kurklių miestelyje (dabar Anykščių r.). Jos tėvai: Mykolas Bružas (1904–1975) ir Veronika Bružienė (1907–1998). Brolis Algimantas Antanas Bružas (1932–2019), tapęs garsiu lietuvių aktoriumi, teatrų scenose sukūręs virš 100 vaidmenų, vaidinęs kine, garsus ir kaip skaitovas.

Z. I. Bružaitė.

Iki 1942 m. Zita Irena augo Kurkliuose, vėliau, tėvams persikėlus, – Ukmergėje. Baigusi septynias klases, 1952 m. įstojo ir 1956 m. su pagyrimu baigė priešpaskutinę Ukmergės pedagoginės mokyklos laidą.

Besimokydama pedagoginėje mokykloje aukšta liekna juodakasė gražuolė aktyviai dalyvavo meno saviveikloje, dainavo, šoko, vaidindavo (be abejo, turėjo aktorinių gebėjimų, kaip ir jos brolis).

1956 m. Zita Irena įstojo į Vilniaus pedagoginį institutą (VPI) ir jį 1960 m. baigė, įgydama vidurinės mokyklos vokiečių kalbos mokytojos kvalifikaciją. Vienus metus mokytojavo Prienų mokykloje-internate. 1961 m. buvo pakviesta į VPI vokiečių kalbos katedrą dirbti asistente.

1968 m. įstojo į Maskvos Moriso Torezo užsienio kalbų pedagoginio instituto aspirantūrą (dab. doktorantūrą) ir 1973 m. apgynė filologijos mokslų kandidato (dab. daktaro) disertaciją iš vokiečių kalbos eksperimentinės fonetikos. Ta tema parašė mokslinių straipsnių. Greitai tapo docente, VPI vokiečių kalbos katedros vedėja. Studentų ir kolegų buvo labai mėgstama. Su kolegomis parašė dvi mokomąsias knygas: ,,Vokiečių kalbos fonetikos įvadas. Balsiai“ (su Stasiu Smagurausku, 1979) ir ,,Vokiečių kalbos fonetikos praktikumas. Priebalsiai“ (su S. Smagurausku, Algimantu Martinkėnu, 1983). Deja, paskutinė knyga pasirodė jau po jos mirties.

Jauna, talentinga mokslininkė ir pedagogė mirė eidama 42-uosius, 1980 m. birželio 2 d., nes netikėtai atsėlino nepagydoma liga.

Visa Bružų šeima ilsisi Vilniaus Rokantiškių kapinėse, šeimyniniame kape.

Šarūnės BRUŽAITĖS asmeninio archyvo nuotraukos

Zita Irena su broliu.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • pilietė :
    Daug talentų tuo laiku gimę, tik ne visus galėjo į mokslus išleisti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas