Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai, Naujausi

Pardavėjai grėsė prarasti 2 800 eurų

Į rajono Policijos komisariatą kreipėsi su sukčiais susidūrusi ukmergiškė. Ji nurodė, jog sausio 7 dieną socialiniame tinkle Facebook, Marketplace pardavimų platformoje, už 70 eurų pardavinėjo manikiūro įrankių sterilizatorių. Preke susidomėjusi pirkėja, kuri pasivadino Sveta Petrun, su ukmergiške susisiekė per Messenger programėlę. Pirkėja rašė, kad nori įrankių sterilizatorių gauti per „Omniva“ siuntų tarnybą. Ji atsiuntė nuorodą, kurią pardavėja turėjo užpildyti, kad į jos sąskaitą būtų pervesti pinigai.

Ukmergiškė įvedė savo asmeninius duomenis ir banko sąskaitos numerį bei patvirtino užklausą Smart ID kodu. Tačiau procesas strigo, buvo prašoma veiksmus pakartoti. Tariama pirkėja rašė, kad užklausą reikia patvirtinti, įvedant banko sąskaitos IBAN numerį bei kortelės galiojimo laiką. (IBAN – privalomas tarptautinis banko sąskaitos numerio formatas, pagal kurį bankai įskaito lėšas į gavėjo sąskaitą. Jis naudojamas visoje Europos Sąjungoje atliekant tarptautinius ir vietinius pinigų pervedimus – red.)

Pareiškėja padarė tai, ko jos prašė. Kadangi nuoroda vis neatsidarė, o pirkėja ragino bandyti dar ir dar kartą, pardavėja duomenis įvedinėjo kelis kartus. Procesui vis stringant, ukmergiškė sumanė patikrinti savo banko sąskaitą. Tuomet ji pastebėjo, kad nuskaityti 2 700 eurų. Po to patikrino ir kitą sąskaitą, kurioje pasigedo apie 100 eurų. Moteris skubiai užblokavo sąskaitą ir susisiekė su banko atstovais. Jie patvirtino, kad klientė susidūrė su sukčiais. Banko darbuotojai ukmergiškei paaiškino, jog pinigai, 2 800 eurų, yra rezervuoti, todėl ji finansiškai nenukentėjo.

Po šio įvykio Policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Pareigūnai pataria niekam neatskleisti savo mokėjimo priemonių prisijungimo duomenų (PIN kodų, mokėjimo kortelės CVV kodo, numerio, elektroninės bankininkystės naudotojo duomenų ir pan.). Taip pat visuomet reikėtų tikrinti Smart-ID pranešimų turinį – juose dažnai nurodoma, kokia operacija autorizuojama. Atidžiai ir kritiškai būtina įvertinti ir asmens, su kuriuo ketinama turėti finansinių sandorių, Faceook profilį. Kilus abejonėms, nedelsiant reikia susisiekti su savo banku.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Gintautas :
    Man irgi buvo panašiai,vietoj 2 euru nuskaitė apie 50 euru,(nes daugiai nebuvo)uvo irgi rezervuota bet bankas Luminor ,nieko nedaro ir po ilgo laiko jie iškeliavo Pasiūlė ilgas ieškojimo procesus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas