Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Paprastėja nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka

Praėjusią savaitę įsigaliojo sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų įsakymo pakeitimai, kuriais padidėjusio sergamumo gripu, ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) laikotarpiu sudaryta galimybė nedarbingumo pažymėjimus išduoti supaprastinta tvarka.

Padidėjusio sergamumo metu asmeniui pasireiškus negalavimams, atitinkantiems užkrečiamosios ligos požymius, šeimos medicinos paslaugas teikiančio gydytojo sprendimu, nedarbingumo pažymėjimas gali būti išduodamas nuotoliniu būdu nuotolinės konsultacijos metu.

Prireikus tiesioginės konsultacijos, gydytojas nuotolinės konsultacijos metu įvertinęs pateiktą informaciją apie asmens sveikatos būklę ir galimo užkrėtimo riziką, dėl asmens laikinojo nedarbingumo sprendžia konsultacijos tiesioginio kontakto metu.

Padidėjusio sergamumo laikotarpiu nedarbingumo pažymėjimai dėl kitų, nei užkrečiamosios ligos požymius turinčių susirgimų, priežasčių, išduodami ir tęsiami šiose taisyklėse nustatyta tvarka.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje praėjusią savaitę gripo, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų (suminis rodiklis) viršijo 800. Toks rodiklis laikomas padidėjusiu sergamumu.

Jei padidėjusio sergamumo, paskelbto užkrečiamųjų ligų protrūkio ar epidemijos arba paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir (ar) karantino laikotarpiu asmens sveikatos priežiūros įstaiga dėl asmenų kreipimosi nuotoliniu būdu gausos neturi galimybės atsiliepti į visų ar dalies asmenų skambučius ar dėl kitų objektyvių priežasčių negali asmens kreipimosi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dieną išduoti elektroninio nedarbingumo pažymėjimo, šis pažymėjimas gali būti išduotas atgaline data ne daugiau kaip už 5 darbo dienas, skaičiuojant nuo asmens kreipimosi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dienos.

NVSC duomenimis, praėjusią savaitę, lapkričio 6–13 dienomis, sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius Lietuvoje šiek tiek pasikeitė. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis siekė 1 061,53 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitė (spalio 30–lapkričio 5 d.) buvo 739,2 atv./100 tūkst. gyventojų, o spalio 23–29 d. – 1 199,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Vilniaus apskrityje praėjusią 45-ąją metų savaitę 100 tūkst. gyventojų teko 1 256 atvejo. Ukmergės rajono savivaldybėje sergamumas mažiausias – 781,98 atv./100 tūkst. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad nuo gripo ir COVID-19 ligos efektyviausiai apsaugo skiepai. Nuo šių ligų rekomenduojame pasiskiepyti vieno apsilankymo pas gydytoją metu. Tiek nuo gripo, tiek ir nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) labiausiai rekomenduojama pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims: 65 m. ir vyresniems asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose, žmonėms su nusilpusiu imunitetu, taip pat medikams ir nėščiosioms.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas