Jubiliatui distancijoje kompaniją palaikė žinomas fotografas, keliautojas, Marius Jovaiša (kairėje).

Naujausi, Sportas, Žmonės

Bėgimo entuziasto jubiliejus paminėtas šventiniu bėgimu

Benas KLIMAITIS

Vilniaus universiteto studentas

Spalio 8 dieną Ukmergėje vyko žinomo Lietuvos bėgimo entuziasto, ukmergiškio Juozo Songailos 70-mečio bėgimas. Šventės metu pasveikintas ir pagerbtas jubiliatas, o į miesto stadioną gausiai susirinkę šio sporto mylėtojai savo jėgas galėjo išbandyti bėgdami maratoną, pusmaratonį, 7 km, 3 km bei 400 m. Renginio programoje vietos atsirado ir jauniesiems sportininkams, kurie galėjo dalyvauti pramoginiame bėgime.

Beveik keturis dešimtmečius bėgiojantis J. Songaila – žinomiausias Ukmergės bėgikas.

Šventišką nuotaiką kūrė bendra mankšta ir orkestras

Nepaisant žvarbaus vėjo ir grėsmingų debesų, Ukmergės stadione vykusiame renginyje dalyvavo apie 400 bėgikų. Prieš startą visi dalyvavo bendroje mankštoje, kurią vedė trenerė Lina Abromaitytė-Šmaižė. Po jos prasidėjo Ukmergės meno mokyklos pučiamųjų orkestro pasirodymas su vadovu Ričardu Kamarausku bei solistu Rusniumi Garbatavičiumi priešakyje. Muzikantai atliko tris kūrinius – „Linksmasis melionų pardavėjas“, „Gera“ ir maršą „Žvirblis“.

Prieš startą – mero sveikinimai

Prieš prasidedant varžyboms su garbingu jubiliejumi pasveikintas pagrindinis šios šventės kaltininkas J. Songaila.

Renginio globėjas, rajono savivaldybės meras Darius Varnas ir Savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Indrė Kižienė sukaktuvininkui skyrė gražius padėkos žodžius, linkėjo, kad toks bėgimas vyktų ir Juozui sulaukus 100-ojo gimtadienio.

I. Kižienė bėgikui įteikė rajono savivaldybės mero padėką už svarų indėlį puoselėjant bėgimo sporto tradicijas, iniciatyvumą, puikų pavyzdį jauniems ukmergiškiams bei Ukmergės vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje.

Pirmieji prie starto linijos rikiavosi maratono, pusmaratonio, 7 km bėgimo bei šiaurietiško ėjimo dalyviai. Merui D. Varnui iššovus garso signalą, prasidėjo varžybos. Bendru sutarimu iki pirmo posūkio buvo draudžiama lenkti gimtadienį švenčiantį J. Songailą. Pastarasis pasirinko dalyvauti 7 km bėgime ir buvo vyriausias šios rungties dalyvis. Distanciją įveikė lygiai per 42 min. ir bendroje įskaitoje užėmė 89-ą vietą.

Šventė šeimoms ir organizavimo ypatumai

Įsibėgėjus renginiui gamta ir toliau nedarė jokių nuolaidų Ukmergės centriniame stadione susirinkusiems dalyviams bei žiūrovams, tačiau rudeniška dargana, stiprus vėjas jų neatbaidė. Pakalbinta Viktorija džiaugėsi puikiai organizuotu renginiu bei galimybe šeimoms aktyviai praleisti laisvadienį.

„Šiandien varžybose dalyvauja mano vyras, pramoginiame bėgime startuos dukra. Labai graži šventė, daug dalyvių, oras, žinoma, nedžiugina, tačiau nuotaiką palaiko vaišių stalai ir gera muzika, – teigė pašnekovė. – Visi šypsosi, atrodo laimingi, linkiu daugiau tokių renginių Ukmergėje“.

Bėgimo entuziastai nepraleido progos įsiamžinti su jubiliejų mininčiu J. Songaila.

Šios bėgimo šventės metu Ukmergės mieste, Kareivinių gatvės atkarpoje, Anykščių skersgatvyje, Šviesos, Senkapių bei A. Baranausko gatvėse, buvo ribojamas transporto eismas. Bet dėl to problemų niekam nekilo. Pasak jubiliejinio bėgimo organizatorės, rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės Rasos Ragelytės-Kraucevičienės, pasirengimas šiai šventei buvo paprastas, kadangi visi susivienijo dėl gražaus bendro tikslo.

„Organizuoti šventę nebuvo sudėtinga. Nors reikėjo uždaryti kai kurias gatves, nuo ryto puikiai komunikavome su policija, užtikrinome visiems saugumą, o žiūrovams bei dalyviams – nuotaikingą renginį“, – mintimis dalijosi specialistė ir pridūrė, jog teisėjų darbą organizavo VšĮ „Maratomanija“.

Be to, varžybų organizavimo darbuose pagelbėjo savanoriai iš Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos ir Dukstynos pagrindinės mokyklos.

Noras tęsti tradiciją

R. Ragelytė-Kraucevičienė tikisi, jog šis bėgimas taps gražia, ne tik Ukmergės, bet ir kitų miestų bėgimo entuziastus suburiančia tradicija.

Jai pritarė ir pats J. Songaila, kuris neįsivaizduoja geresnio gimtadienio šventimo nei bėgimas. Esą, jeigu sportininkui reikėtų pasirinkti kitą šventimo būdą, sveikuolis vis tiek eitų į lauką vienas, kad galėtų prasibėgti.

„Jeigu nebūtų surengta ši puiki šventė, švęsčiau panašiai – vienas nubėgčiau kokius 10 kilometrų, – juokėsi J. Songaila.

Paklaustas, ar galime tikėtis kito jubiliejaus bėgimo, sportininkas teigė, jog švenčių ir renginių dar bus, o jiems negali sutrukdyti netgi blogas oras.

„Man asmeniškai šiandien oras yra puikus. Mes, bėgikai, esame įpratę bėgti ir lietui lyjant, ir stipriam vėjui pučiant…“ – tikino jubiliatas. Anot jo, svarbiausia, jog šiame renginyje puikiai jaustųsi ir gera būtų bėgti vaikams, nes jie – didelė ir svarbi šios šventės dalis.

Trasa, rezultatai ir apdovanojimai

Gausiai į Ukmergę susirinkę bėgikai šventėje įveikė įvairias distancijas, o penkios iš jų vyko specialiai parinktoje trasoje. Sportininkai startavo iš centrinio miesto stadiono, tiltu pasiekė kitą Šventosios upės krantą, naujaisiais sveikatingumo takais kirto parką ir galiausiai grįžo atgal į stadioną. Vieno rato ilgis – 7 km. Visiems, pasiekusiems finišą per kontrolinį laiką, buvo įteikti originalūs jubiliejiniai atminimo medaliai ir rėmėjų dovanos.

Pagrindinėje, maratono rungtyje nugalėjo patyręs bėgikas iš Jonavos Antanas Žukauskas, kuris buvo vienintelis dalyvis, įveikęs šią rungtį greičiau nei per 3 valandas – 2 val. 51 min. 56 sek. Šis laikas nėra geriausias asmeninis A. Žukausko rezultatas – sportininkas yra bėgęs ir greičiau nei pustrečios valandos. Sidabro medaliu pasidabino kaunietis Renatas Orlovas, kuris distanciją įveikė per kiek daugiau nei 3 valandas, o trečią vietą užėmęs ukmergiškis Vytautas Jarusevičius nuo kauniečio atsiliko vos 59 sek. Tarp moterų nugalėjo Raminta Gaulė iš Kauno, antra distanciją įveikė ukmergiškė Rusnė Valeikienė, trečia buvo sostinės atstovė L. Abromaitytė-Šmaižė. Šią distanciją iš viso bėgo 34 dalyviai.

Pusmaratonyje dalyvavo 64 bėgikai, o pergalę iškovojo panevėžietis Simas Stasiukaitis, distanciją įveikęs per 1 val. 20 min. 54 sek. Antrąją ir trečiąją vietas atitinkamai pasidalino kaunietis Gediminas Gaulius bei Jonavos klubui atstovaujantis Julius Miliukas. Tarp moterų prizininkėmis tapo Viktorija Kalvelytė iš Kauno, šiaulietė Dalia Lukošienė ir jonaviškė Eglė Galimovienė.

7 km bėgime triumfavo vilnietis Povilas Kačinskas, antrąją vietą iškovojo Marius Alekna iš Kauno, o ant žemiausiojo apdovanojimų laiptelio lipo ukmergiškis Taumantas Mikašius. Visi šie sportininkai „sutilpo“ į 28 minutes. Tarp moterų greičiausiai distanciją nubėgo Virginija Višinskienė iš Kauno, Kaišiadorių atstovė Jūratė Grigorjevienė ir vilnietė Julija Smilgaitė. Rungtyje dalyvavo 113 sportininkų.

Dvigubai trumpesnėje distancijoje auksu suspindėjo dar vienas vilnietis – Dovydas Stašys, kuris pademonstravo greitesnį nei 13 min. – 12 min. 24 sek. – laiką. Antras atbėgo Rafaelis Pankūnas, trečias – vilnietis Julius Lučinskas. Moterų grupėje nugalėjo Daiva Bielevičiūtė (Marijampolė), antra buvo Viktorija Bilotė iš Vilniaus, trečia – taip pat sostinės atstovė Jolanta Gudaitienė.

400 m bėgime karaliavo vaikai – prizines vietas iškovojo bėgikai, dar neperžengę 10-ojo gimtadienio. Auksas iškeliavo Tajui Gruodžiui iš Ignalinos, sidarbas – Denui Paukščiui, bronza – Etanui Dovidavičiui. Abu šie sportininkai iš Kauno.

Nors šiaurietiško ėjimo rungtys daug dalyvių nesulaukė, čia vis tiek virė kova. 7 km ėjime nugalėjo Rimantas Sakeris iš Gargždų, kuris distanciją nužingsniavo per 1 val. 2 min. 7 sek., o 21 km distancijoje pergalę šventė uteniškė Dalė Liepuvienė – 2 val. 57 min. 23 sek.

AUTORIAUS nuotraukos

Šventinio bėgimo prizininkams įteikti originalūs prizai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas