Renginį savo koncertine programa papuošė šiltai klausytojų sutikti atlikėjai Violeta ir Vilius Tarasovai.

Aktualijos, Naujausi

Žemaitkiemyje praūžė „Aniuolų sargų kermošius“

Evelina PAŠKOVSKYTĖ

Vilniaus universiteto studentė

 

Jau ne vienerius metus iš eilės tradicine tapusi Derliaus šventė organizuojama vis kitoje Ukmergės rajono seniūnijoje. Šeštadienį šiųmetinis „Aniuolų sargų kermošius“ vyko Žemaitkiemio seniūnijoje ir buvo kviečiama pasidžiaugti „Aukštaitiškomis vestuvėmis“. Veiklos ir reginių tikrai netrūko nei mažiems, nei dideliems – buvo visko, nuo sunkiausios daržovės rinkimo iki šokių polkos ritmu, o šventės pabaigoje išrinkta seniūnija, kurioje kitais metais vyks ,,Aniuolų sargų kermošius“.

Tik atvykus į šventę pasitiko akordeono garsai ir skambiai traukiamos lietuvių liaudies dainos, nosį kuteno kepamų šakočių kvapas, o akys raibo nuo gausybės žmonių, pasidabinusių lietuvių liaudies kostiumais ir… vestuvinėmis suknelėmis. Šių metų šventės tematika – aukštaitiškos vestuvės. Įsimylėję jaunavedžiai, pabroliai ir pamergės, piršliai, ilgi, net žemę šluojantys nuometai, išradingos nuotakų puokštės puikiai kūrė šventės nuotaiką ir leido renginio dalyviams pasijusti tikrais lietuvių liaudies vestuvių svečiais.

Šių metų Derliaus šventės tematika – aukštaitiškos vestuvės.

Prie Vidiškių seniūnijos kiemelio pasitiko smagi vestuvininkų kompanija.

„Visos seniūnijos, bendruomenės, Kultūros centro darbuotojai dirbo įgyvendindami šią temą ir, kaip matome, pavyko – Žemaitkiemis šiandien šurmuliuoja vestuvių ritmu“, – džiaugėsi viena iš šventės organizatorių, Kultūros centro režisierė Laima Jančiauskaitė.

Kermošių pradėjo ansamblis ,,Želvos armonikieriai“ (vad. Vaclovas Butkus).

Renginio vedėjai Violeta Mičiulienė ir Giedrius Viduolis susirinkusiesiems pristatė, kas jų laukia kiekviename teatralizuotame seniūnijų kiemelyje, kvietė džiaugtis saulėtu oru ir mėgautis nuostabia bendruomenės draugija.

Sveikinimo žodžius tarė rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė, Lietuvos Respublikos Seimo narys Juozas Varžgalys ir rajono savivaldybės Tarybos narė Irma Vaitaitienė. Kalbėjusieji linkėjo sėkmės, kūrybiškumo ir gražios šventės.

„Šiandien mus pasitinka nuostabi atmosfera, gera matyti, kad ukmergiškiai taip pasirengę šventei, tikimės, jog ir ūkininkai pasiruošę pademonstruoti sėkmingą šių metų derlių“, – kalbėjo I. Pračkailė.

Vėliau šventės dalyvius linksmino muzikantai iš Valų – Albinas Tamošiūnas ir Tadas Džiautas bei folkloro grupė „Ratilai“.

Kiekviena seniūnija turėjo savo teatralizuotą kiemelį, kuriame stengėsi pristatyti tikrų aukštaitiškų vestuvių tradicijas ir vyko pačių vestuvių inscenizacijos. Pivonijos seniūnija kvietė kartu atšvęsti mergvakarį. Šešuolių seniūnija ragino apžiūrėti jaunosios kiemą, o Lyduokių – jaunojo. Deltuvos seniūnija tapo pamergių kiemeliu, Pabaiskas neatsiliko ir skambėjo nuo pabrolių garsiai traukiamų dainų. Jaunųjų svetingu sutikimu rūpinosi Taujėnų seniūnija. Siesikai išlydėjo nuotakas, o Vepriai stalus nukrovė svočios vaišėmis. Visi teatralizuoti kiemeliai šventės svečius stebino išskirtinėmis dekoracijomis ir itin apgalvotais kostiumais. Kiekviename kiemelyje buvo po dėmesio centre atsidūrusią jaunavedžių porą.

Šventės dalyviai turėjo galimybę dalyvauti seniūnijų organizuotose veiklose: užmesti rūtų vainikėlius ant kuolo, atnešti dovanų jaunosios kraičiui, išrinkti būsimų pirmagimių vardus… Kiemai skambėjo nuo juoko ir dainų, stalai lūžo nuo vaišių: naminė duona, ką tik suslėgti sūriai, dar šilti žagarėliai, silkė su bulvėmis ir dar daugybė skanėstų. O kaip be pyragų! Organizuotas ir „Skaniausio svočios pyrago“ konkursas, kuriame norintieji galėjo dalyvauti, į krepšelį įmetę pinigėlį ir paragavę skanėsto, rinkti, kurios gi seniūnijos pyragas buvo skaniausias. Šio konkurso nugalėtoja paskelbta Žemaitkiemio seniūnija.

Žemaitkiemis svetingai pasitiko atvykusius į šventę ir visą dieną šurmuliavo vestuvių ritmu.

Dar vienas konkursas – „Geriausias STOP KADRAS iš praeities“. Kiekvienos seniūnijos jaunavedžiai turėjo atkurti seną vestuvių nuotrauką ir geriausiai atkartoti nuotraukoje užfiksuotų jaunavedžių išvaizdą. Šventės dalyviai galėjo balsuoti, kurios seniūnijos pora geriausiai atliko užduotį. Šio konkurso nugalėtojais tapo Šešuolių seniūnijos jaunavedžiai.

Žiūrovų laukė žemės ūkio technikos paroda „Jaunikio technikos kiemelis“, naminių gyvūnų paroda „Jaunosios pasoga“, kurioje buvo galima išvysti ir papenėti nemažai gyvūnėlių – nuo žąsų iki ožkų. Jaunieji šventės dalyviai linksminosi „Vaikiškuose džiaugsmuose“, kur buvo gausu žaidimų ir atrakcionų vaikams. Žiūrovus džiugino „Katino Murklio teatras“, kuris dovanojo spektaklį „Ypatingas berniukas Nukas“. Taip pat buvo galima įsijungti į kulinarinio paveldo, amatininkų edukacijas ir degustacijas „Tėvų parėdymai“. „Žibutės pievų ūkis“ šventės svečius vaišino natūraliomis arbatomis, „Tuomų ūkis“ pristatė avies vilnos siūlus, gausu buvo ir kitų amatininkų, kurie maloniai kvietė susipažinti su jų veikla.

Šventės dalyvius savo koncertine programa džiugino atlikėjai Violeta ir Vilius Tarasovai.

Žinoma, nebuvo apsieita ir be kasmetinių „Sunkiausios daržovės“ bei „Didžiausios saulėgrąžos“ rinkimų. Šiais metais sunkiausia bulvė svėrė 1 kilogramą ir buvo užauginta Siesikų seniūnijoje. Sunkiausias 2023 metų kopūstas atkeliavo iš Pivonijos seniūnijos – jis svėrė 7 kilogramus ir 400 gramų. Šiame konkurse tarp visų svertų raudonųjų burokėlių pirmą vietą laimėjo Šešuoliuose iškastas ir 3 kilogramus bei 600 gramų svėręs burokėlis.

Didžiausias svogūnas, svėręs 575 gramus, augintas Želvos seniūnijoje. 53 kilogramai ir 600 gramų – tiek svėrė sunkiausias moliūgas iš Žemaitkiemio. Šiame konkurse apdovanota ir Pabaisko seniūnijoje įsikūrusi „Tėkmės mokykla“, kurios morka svėrė 925 gramus. O Taujėnuose užauginta didžiausia saulėgrąža, kurios skersmuo net 35 centimetrai.

Pakalbinta Žemaitkiemio seniūnė Rita Mikutienė neslėpė džiaugsmo: ,,Daug dirbome ir atsakingai planavome šią šventę, todėl džiugina ir rezultatas – susirinko šitiek žmonių ir visi sotūs bei laimingi.“

Šventės pabaigoje padėkos žodį kiekvienai bendruomenei už 20 metų bendradarbiavimą tarė Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė Angelė Jokubynienė. Padėkota ir kiekvienos seniūnijos seniūnams bei organizatoriams už kūrybiškumą, pagalbą rengiant šventę.

Pasak pakalbinto „Aniuolų sargų kermošiaus“ dalyvio Juozo, kiekvienais metais ši šventė nustebina.

„Dalyvauju jau labai daug metų ir visada smagu matyti tiek laimingų veidų, paragauti įvairiausių vaišių. O šiemet dar ir vestuvėse sudalyvavau, kuriose tuokėsi net 10 porų“, – juokėsi Juozas. Jam antrino ir žmona Stasė: ,,Dalyvavome visose veiklose ir šokome, smagu, kad šiemet mus dar ir oras džiugina.“

Burtų keliu – metus jaunosios puokštę, paaiškėjo, kad kitais metais ,,Aniuolų sargų kermošius“ vyks Lyduokių seniūnijoje.

AUTORĖS nuotraukos

Daugelį traukė „Skaniausio svočios pyrago“ konkursas.

„Sunkiausios daržovės“ bei „Didžiausios saulėgrąžos“ rinkimams pristatytos daržovės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas