Jaunimas, Žmonės

Jaunimas gali užduoti klausimus ir gauti atsakymus apie savo sveikatą

Deimantė SKAČKAUSKAITĖ

Vilniaus universiteto studentė

2016 metais startavęs jaunimo sveikatos išsaugojimo ir gerinimo projektas, orientuotas į 14-29 metų jaunuolius, veikia ne tik kaip interneto portalas, bet yra išsiplėtojęs 24-iose savivaldybėse, kurių padaliniuose profesionalūs koordinatoriai laukia jaunimo skambučių ar gyvo apsilankymo. Organizacijos darbuotojai konsultuoja dėl kilusių susirūpinimų apie kūną, sveikatą, psichologinę būseną bei nukreipia jaunimą pas tinkamus specialistus.

Jaunimo sveikatos tinklo portale (http://www.sveikatostinklas.lt), skiltyje „Klausk patarimo“, suteikiama galimybė ne tik anonimiškai užduoti specialistams rūpimą klausimą, bet ir rasti atsakymus į kitų jaunuolių iškeltus klausimus. Skiltis yra suskirstyta į dažniausiai užduodamų klausimų potemes. Jaunimas gali pasiskaityti specialistų atsakymus dėl patyčių, alkoholio, kontracepcijos, lytinės sveikatos, valgymo sutrikimų, psichikos sveikatos ir dar daugiau.

Portale įdiegtuose diskusijų forumuose jaunuoliai gali ne tik registruotiems specialistams, bet ir vieni kitiems pateikti klausimų apie sveiką gyvenseną ir sveikatą. Būtina paminėti ir tai, kad į jaunimo informavimą sveikatos, sveikos gyvensenos bei su šiomis temomis susijusių renginių viešinimo ir edukacinių tekstų bei vaizdo medžiagos platinimo klausimus orientuota portalo funkcija nėra vienintelė. Portale taip pat yra kaupiama su visos Lietuvos su sveikatos apsauga bei sveika gyvensena susijusių institucijų duomenų bazė.

Pasak projekto vadovo, UAB Sveikatos ekonomikos centro direktoriaus Romualdo Buivydo, organizacija orientuota į savivaldybės specialistų ir jaunimo koordinatorių kompetencijų didinimą teikiant platesnio spektro bei priimtinesnes paslaugas jaunimui, kurios taip pat koordinuojamos nacionaliniu lygiu. Nacionalinis koordinatorius – Higienos institutas – vykdo specialistų mokymus, organizuoja susitikimus, konferencijas, parengė jaunimo koordinatorių veiklos gaires, vykdo nuolatinį savivaldybių projekto specialistų konsultavimą bei veiklos koordinavimą.

„Projekto tikslas yra skatinti jaunimą nevengti domėtis savo sveikata, nebijoti klausti ir nenumoti ranka į susirūpinimą keliančius dalykus. Svarbiausia užduotis mums – padėti jaunimui turėti geresnį, sveikesnį gyvenimą ir mažinti mirtingumą. Jaunimo švietimo įvairiais sveikatos klausimais visais laikais trūko, deja, mokyklose keisti to niekas neskuba. Ieškoti atsakymų į savo klausimus interneto platybėse, pripažinkime, keblu ir kartais net klaidinga. Mes kartu su specialistais stengiamės atsakyti kuo aiškiau ir konkrečiau. Smagu, kad ši organizacija vis plečiasi, o jaunimas, kadangi čia galima konsultuotis nemokamai ir konfidencialiai, vis labiau domisi savo sveikata“, – teigė Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (JPSPP) teikimo koordinacinio centro Ukmergėje koordinatorė Evelina Kimsė.

Portale taip pat pateikiama informacija apie įvairius regionuose vykdomus mokymus, akcijas, renginius, kuriuose gali dalyvauti visi norintys. Jaunimas kviečiamas į pilateso ir jogalateso treniruotes, pažintines miesto rungtynes, jaunimo vasaros stovyklas, paskaitas apie saugumą vandenyje, savižudybių ir savižalos prevenciją, streso valdymą.

Ukmergės JPSPP centro koordinatorė neslepia, jog jaunimas vis tik labiausiai renkasi anonimiškumą, nors konsultacijos gali vykti ir gyvai, ir paskambinus telefonu, ir anonimiškai užduodant klausimą internete.

„Normalu, kad ne visi jauni žmonės drįsta garsiai akis į akį kalbėti apie savo problemas. Anonimiškumas portale suteikia didesnį saugumo jausmą, ypač, kai paliečiamos tokios temos kaip lytiniai santykiai, patyčios ir narkotikai. Bet tiems, kurie ateina gyvai apie tai šnekėti, stengiamės padėti pasijusti kuo labiau suprastiems, priimtiems, paaiškiname, kad jų bėda nėra didžiulė ir neišsprendžiama“, – sakė koordinacinio centro Ukmergėje koordinatorė.

Paklausus, ar pastebėjo šiuo metu kokias nors tendencijas dėl jaunimo sveikatos, koordinatorė atskleidė, jog didėja susirūpinimas valgymo sutrikimais. Pasak moters, vis daugiau jaunimo suvokia turintys nesveiką santykį su maistu: „Džiugu, kad paaugliai pradeda suprasti, kas yra negerai. Tai pirmas žingsnis sutrikimo išgydymo link“.

Ukmergėje JPSPP centras įsikūręs Deltuvos g. 19. Taip pat konsultuotis galima telefonu +370 668 36 214 arba el. paštu jpspp.koordukmerge@gmail.com.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas