Vidiškiečiai prie paminklo, pastatyto tragiškai žuvusiems kovotojams už Lietuvos nepriklausomybę.

Jaunimas

Minėjome Gedulo ir vilties dieną

Dalia USELIENĖ

Mokytoja metodininkė

 

Vidiškių pagrindinėje mokykloje nuosekliai puoselėjamos tautinės tradicijos, minimos valstybinės šventės, ugdomas moksleivių pilietiškumas. Siekiama, kad jaunimas gerai žinotų savo krašto, gyvenamosios vietovės istoriją.

Kaip ir kiekvienais metais mokyklos bendruomenė birželio 14-ąją paminėjo Gedulo ir vilties diena, kartu prisidėdami ir prie Pilietinės iniciatyvos „Vilties paukštis“. Iš pat ryto, po pilietiškumo pamokos, mokykloje vykstančios stovyklos ,,Vasara kartu”, stovyklautojai ,,Vilties paukščius” padėjo prie Dukstynos kapinėse esančio paminklo tremtiniams.

Pilietiškumo pamoką prie mokyklos koplystulpio, kurį pastatė mokytojas – šaulys Jonas Virbalas su mokiniais, vedė direktorė Laimutė Strelčiūnienė. Prisiminę trėmimų istoriją, uždegėme atminimo žvakes ir padėjome ,,Vilties paukščius” su viltimi, kad tie įvykiai nepasikartos.

Aplankėme ir sutvarkėme 2001 m. Albino Strelčiūno iniciatyva pastatytą tragiškai žuvusiems kovotojams už Lietuvos nepriklausomybę paminklą, esantį už 5 kilometrų nuo Vidiškių mokyklos, Kirveliškių kaime. Čia, buvusioje Petro Matuškevičiaus sodyboje, 1948 m. kautynėse su Ukmergės MGB ir Taujėnų valsčiaus stribų būriu žuvo Didžiosios kovos apygardos B rinktinės 5-ojo bataliono štabo reikalų tvarkytojas Stepas Zalagėnas-Ripka, šio bataliono 2-osios kuopos vadas Alfonsas Tušas-Papuošalas ir jo brolis, 1-osios kuopos vadas Kazimieras Tušas-Nemunas. Už pagalbą kovotojams seserys Ona ir Elena Tušaitės buvo nuteistos ir ištremtos. Labai džiaugiamės, kad prie mūsų tradicijų išsaugojimo prisijungia ir nuolat šį atminimo ženklą prižiūri netoli Kirveliškių kaimo gyvenantys, buvę mūsų mokyklos mokiniai Gražina ir Gintas Buteikiai su šeima.

Tai istorija, kurios nevalia užmiršti. Ją reikia puoselėti! Lietuva niekada nepakluso prievartai, neprašė pasigailėti ir nors yra mažytė, beginklė ir graudžiai trapi, nesižemino pasauliui. Mes stengiamės ugdyti laisvę ir Lietuvą mylinčias savo vaikų širdis, kaip tai darė mūsų protėviai. Taip buvo, taip yra…

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas