D. Varnas sakė, kad šiemet pradinis rajono savivaldybės biudžeto projektas Tarybos nariams pristatytas anksčiau.

Aktualijos, Naujausi

Rajono savivaldybės 2023 metų biudžeto projektas: 59 mln. eurų pajamų ir apie 62,1 mln. eurų išlaidų

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Gruodžio 21-ąją vykusiame rajono Savivaldybės tarybos posėdyje savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pristatė 2023 metų biudžeto projektą.

Pasak pranešėjo, ankstesniais metais biudžeto rodiklius Lietuvos Respublikos Seimas patvirtindavo tik prieš Kalėdas. Kadangi 2023 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas priimtas lapkričio 22 d., šiemet Tarybos nariams anksčiau pristatytas ir pradinis Ukmergės rajono savivaldybės 2023 m. biudžeto projektas.

„Rajono Savivaldybės tarybai planuojama teikti tvirtinti 2023 metams beveik 59 mln. Eur pajamų. Dėl išskirtinių aplinkybių, susidariusių dėl geopolitinės situacijos ir jos galimo neigiamo poveikio valdžios sektoriaus finansams, savivaldybė gali pasiskolinti daugiau, nei planuojama grąžinti paskolų, tačiau metinio grynojo skolinimosi suma negali viršyti 1,5 procento biudžeto pajamų. Teikiamame biudžeto projekte numatoma pasiskolinti virš 2 mln. Eur investicijų projektams finansuoti.

Įvertinus visus iki šiol žinomus finansavimo šaltinius, savivaldybės biudžeto išlaidoms 2023 m. planuojama skirti apie 62,1 mln. Eur. Kadangi tai tik pradinis biudžeto projektas ir kol kas dar nėra žinomos visos 2023 m. planuojamos gauti dotacijos bei kitos tikslinės lėšos, tikėtina, kad iki biudžeto tvirtinimo šie skaičiai pasikeis į didesnę pusę“, – kalbėjo administracijos direktorius.

D. Varno teigimu, jau šįmet savivaldybė, kaip ir visa šalis, susidūrė su iššūkiais, kurie pareikalavo papildomų finansinių savivaldybės išteklių. Pirmiausia tam įtakos turėjo išaugusios energetinių išteklių kainos, kurioms įkandin augo paslaugų ir darbų kainos. Vyriausybei priėmus sprendimą palengvinti šalies gyventojų dalią, sudarant galimybę gauti kompensacijas už centralizuotą šildymą bei kietą kurą, visa tai pareikalavo papildomų savivaldybės biudžeto lėšų, nes Vyriausybės skirtų buvo ženkliai per maža.

Pasak direktoriaus, per 2022 m. 11 mėnesių į savivaldybės biudžetą, įskaitant tikslines lėšas, buvo gauta 53,9 mln. Eur. Daugiausia buvo surinkta gyventojų pajamų mokesčio – 24,3 mln. Eur, nekilnojamojo turto mokesčio į savivaldybės biudžetą gauta 801 tūkst. Eur, žemės mokesčio – 843 tūkst. Eur, žemės nuomos – 500 tūkst. Eur.

„Būtent didesnis, nei buvo planuota, mokesčių surinkimas leido gruodžio 21 dienos Tarybos sprendimu papildomai 2022 m. biudžeto reikmėms – biudžetinių įstaigų komunalinių paslaugų išlaidoms, kompensacijoms už šildymą, socialinei globai, nuostolių, susidariusių dėl būtinų keleivinio transporto paslaugų teikimo visuomenei, dengimui skirti 740 tūkst. Eur. Jei ne šios papildomos išlaidos, šios lėšos 2023 m. galėjo būti nukreiptos į investicijas“, – pastebėjo pranešėjas.

Lietuvos Respublikos 2023 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu Ukmergės rajono savivaldybei patvirtintas prognozuojamas gauti gyventojų pajamų mokestis yra 29,8 mln. Eur. Lyginant su 2022 m., numatoma gauti 4,3 mln. Eur daugiau. Beveik pusė šių lėšų bus skirta viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčiui padidinti, kadangi nuo 2023 m. sausio 1 d. didėja minimali mėnesinė alga, pareiginės algos bazinis dydis, minimalūs pareiginės algos koeficientai. Kartu didėja ir pedagoginių, socialinių, kultūros darbuotojų darbo užmokestis.

Atsižvelgiant į faktinį mokesčių rinkimą 2022 m. bei įvertinus patvirtintus mokesčio tarifus planuojama, kad į 2023 m. savivaldybės biudžetą bus gauta 1,1 mln. Eur žemės mokesčio, 800 tūkst. Eur nekilnojamojo turto mokesčio bei 500 tūkst. Eur valstybinės žemės nuomos pajamų.

Vadovaujantis jau turima informacija iš valstybės institucijų, 2023 m. iš Valstybės biudžeto Ukmergės rajono savivaldybei numatyta skirti specialios tikslinės dotacijos suma bus apie 19 mln. Eur. Didžiausia dotacija numatyta ugdymo reikmėms finansuoti – beveik 14,2 mln. Eur, likusi suma skiriama valstybinėms (perduotoms savivaldybėms funkcijoms) finansuoti – rajono priešgaisrinei tarnybai išlaikyti, socialinei globai su negalia, socialinei paramai mokiniams, socialinei priežiūrai šeimoms finansuoti ir kt.

Savivaldybės biudžetą vertinant programiniu principu, didžiausia asignavimų dalis numatoma Žinių visuomenės ir plėtros programai – beveik 25,3 mln. Eur arba 40,7 proc. visų biudžeto lėšų. Antra pagal apimtį – Sveikatos ir socialinės paramos programa – 11,9 mln. Eur arba 19,1 proc. visų biudžeto lėšų. Savivaldybės valdymo prog-ramai numatyta beveik 7,6 mln. Eur, tačiau iš šios sumos beveik 1,7 mln. Eur skiriama finansinių įsipareigojimų vykdymui. Viešosios infrastruktūros plėtros programai numatoma skirti beveik 6,3 mln. Eur, Kultūros paslaugų plėtros programai – 3,6 mln. Eur.

„Kaip ir ankstesniais metais, savivaldybės administracija naujaisiais metais įgyvendins nemažai jau besibaigiančių iš ES ir kitos tarptautinės paramos finansuojamų projektų (Ukmergės miesto buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų viešųjų erdvių infrastruktūros vystymas, Turizmo maršruto Elektrėnai-Širvintos-Ukmergė informacinės infrastruktūros plėtra, Ukmergės miesto Šventosios upės kraštovaizdžio sutvarkymas, Ukmergės miesto gatvių apšvietimo modernizavimas ir kt.) bei pradės naujus. Vienas svarbiausių projektų – Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės) panaudojimas Ukmergės rajono savivaldybės elektros energijos poreikiams. Jo įgyvendinimui iš savivaldybės biudžeto numatoma skirti beveik 1,3 mln. Eur, tačiau tai bus projektas, kurio naudą pajus visos savivaldybės biudžetinės bei viešosios įstaigos“, – akcentavo D. Varnas.

Kaip teigė direktorius, 2023-iais planuojama įgyvendinti Viešojo pastato, esančio Kęstučio a. 5, Ukmergės mieste, atnaujinimo darbus, Melioracijos griovių ir juose esančių statinių Ukmergės rajono savivaldybės Pivonijos seniūnijos Jačionių k., Bakšionių k., Verškainių k., Pabaisko seniūnijos Ūlyčnikų k., Varkalių k., Nenortų I k., Nenortų II k., Maigių II k., Sargelių k. rekonstravimą, Ukmergės stadiono futbolo aikštės atnaujinimą, gatvių ir kelių rekonstravimą.

„Tarp planuojamų rekonstruoti galima paminėti Antakalnio, Deltuvos gatves, taip pat tas, kurios labiausiai nukentėjo atliekant Linų g. projektą. Darbų apimtys, be abejo, priklausys nuo turimų lėšų ir kainų“, – užsiminė D. Varnas.

Pasak jo, svarstant žemės mokesčio tarifų klausimą buvo kalbėta, kad melioracijai papildomų lėšų būtina skirti iš savivaldybės biudžeto. Iki šiol šie darbai buvo vykdomi tik valstybės biudžeto lėšomis. Kaip žinia, iš valstybės biudžeto melioracijai 2023 m., kaip ir kelerius paskutinius metus, skirta ta pati suma – 258 tūkst. Eur, nors darbų kainos pakilo. Todėl savivaldybės biudžete siūloma šiam tikslui numatyti 100 tūkst. Eur papildomai. Taip pat bus tęsiamas prisidėjimas iš savivaldybės biudžeto prie asociacijų įgyvendinamų projektų.

„2023-ieji bus tie metai, kai pradėsime įgyvendinti visas savivaldybės biudžete patvirtintos Gyventojų skaičiaus stabilizavimo ir augimo programos priemones. Šįmet buvo įgyvendinama tik parama jaunoms šeimoms įsigyjant būstą (parama skirta 6 šeimoms) bei buvo vykdoma viešinimo kampanija. Kitais metais bus įgyvendinama ir trečia programos priemonė – išmokų (GPM lengvatų) skyrimas gyventojams, kurie atvyko į mūsų rajoną ir įsidarbino mūsų įmonėse“, – komentavo pranešėjas.

Savivaldybės administracijos direktorius pastebėjo, jog paskutiniame šių metų posėdyje Tarybos nariai patvirtino dar vieną priemonę, skirtą medicinos darbuotojų pritraukimui į rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigas: „Norisi tikėti, kad šiam tikslui skirtos savivaldybės biudžeto lėšos tikrai atneš naudą savivaldybės gyventojams – jiems pagerės paslaugų prieinamumas. Nuo kitų metų taip pat bus skirtos didesnės lėšos pedagogų, socialinių ir kultūros darbuotojų kelionės išlaidų kompensavimui.“

2023 metais Ukmergė švęs 690-asias miesto įkūrimo metines. Minint šį jubiliejų, teigė D. Varnas, Ukmergė bus pristatoma kaip turinti įdomaus, kuriančio ir aktyvaus miesto įvaizdį, bus atskleidžiamas Ukmergės rajono savitumas Lietuvos kultūros kontekste. Parengta ir įgyvendinama kultūrinių-kūrybinių bei pramoginių projektų programa atspindės Ukmergės rajono bei visos Lietuvos kultūros įvairovę ir savitumą, rajono gyventojų bei organizacijų potencialą. Be to, bus atnaujinamas ir plečiamas viešųjų kultūrinių bei pramoginių renginių segmentas, miesto viešąsias erdves užpildys tradiciniai ir nauji renginiai. Įgyvendinant jubiliejinę programą bus siekiama, kad visi kultūros renginiai ir meniniai produktai būtų solidaus meninio lygio ir kartu patrauklūs žiūrovams bei turintys juos į kūrybinį procesą įtraukiančių elementų. Direktoriaus manymu, toks išskirtinis jubiliejus bus ne tik šventė ukmergiškiams, bet ir proga kurti bei reprezentuoti miesto įvaizdį visoje šalyje.

Ukmergės rajono savivaldybės 2023 m. biudžeto projektą planuojama tvirtinti 2023 metų sausio 19 dieną.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • **** :
    Raugala kur idarbinsi? Patareju?
  • Kazys :
    O biudžetas nenumatytiems reikalams - tokiems kaip "suoliukai" tarybos pritarimu numatyti?
  • Tas pats :
    ...ir ledo rūmų!!!
  • Rinkitės atsakingai :
    Prioritetai miesto šventė, melioracija? Apsidairyk žmogau kaip nustekentas kraštas - keliuose galima įrenginėti melioraciją, gyventojams už neūkiškumą turėsit atlyginti. Ar gali įvardinti kas pradėta ir užbaigta nepriekaištingai? kur pradėta neužbaigta, galima skaičiuoti dekadomis tokius projektus. Žadėta prižadėta - apskritas nulis, tokie patys "draugeliai" sėdi tam tikrose pavaldžiose vietose. Kas metai keičia partijas - ką tai galėtų reikšti?
  • Ukmerge :
    Reik sporto arenos:)

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas