Parduotuvės „Ukmergės ginklai“ savininkas A. Liukaitis sakė, kad jaučiamas didesnis ukmergiškių susidomėjimas šaudmenimis ir ginklais.

Aktualijos, Naujausi

Karo akivaizdoje daugėja ukmergiškių, norinčių turėti ginklą

Nijolė STUNDŽIENĖ

Vykstant karui Ukrainoje, Lietuvoje kelis kartus išaugo ginklų, šaudmenų pardavimai, daugėja norinčių gauti leidimą juos turėti. Šių prekių paklausa padidėjo ir Ukmergėje.

Žmonės kaupia šovinių atsargas

Pastaruoju metu vis dažniau prabylant apie galimo karo grėsmę, žmonės ne tik rūpinasi maisto atsargomis, bet vis dažniau užsuka į ginklais prekiaujančias įmones. Tai patvirtino ir „Gimtosios žemės“ kalbintas parduotuvės „Ukmergės ginklai“ savininkas Arūnas Liukaitis: „Šiomis dienomis tikrai juntama išaugusi ginklų ir ypač šovinių paklausa, padidėjęs jų pirkimas.“

A. Liukaitis pridūrė, jog, pavyzdžiui, praėjusį ketvirtadienį, kovo 10-ąją, ginklą parduotuvėje įsigijo trys pirkėjai, kurių du buvo ukmergiškiai ir vienas – atvykęs iš Utenos.

„Be to, praeitą savaitę pritrūkome šovinių, – kalbėjo pirmadienį iš Kauno su prekių papildymu grįžęs parduotuvės savininkas. – Lankiausi trijose firmose, bet jos jau riboja pardavimus, kad užsakytų prekių užtektų ir kitiems užsakovams, neduoda jų tiek, kiek reikėtų.“

Tarp šiuo metu perkamiausių prekių yra pistoletai, savigynai skirti vinčesteriai, pusautomačiai. Pastarųjų, kaip pastebėjo A. Liukaitis, anksčiau ukmergiškiai mažai pirko, o dabar teiraujasi, įsigyja. Trūksta parduotuvėje ir šovinių pistoletams.

Pasak pašnekovo, medžiotojai, kurie yra nuolatiniai parduotuvės klientai, šiuo metu taip pat perka daugiau šovinių – įsigyja po kelias dėžutes. „Žvėrių juk nepadaugėjo, vadinasi, žmonės kaupia šovinius atsargai“, – svarstė pašnekovas.

Anot jo, pistoletai paprastai įsigyjami savigynai, jie karui netinka, o pusautomačiai, graižtviniai ginklai gali būti skirti kovai.

Lietuvoje aktyviau perkamos ir naktinio matymo priemonės, termovizoriai, neperšaunamos liemenės, militaristinė apranga, karo reikmenys. A. Liukaičio teigimu, naktinio matymo priemonių, termovizorių kol kas Ukmergėje dar yra, o karo reikmenimis, neperšaunamomis liemenėmis parduotuvė neprekiauja.

Parduotuvės „Ukmergės gink-lai“ savininkas pasakojo, jog kartais čia užsuka ir šeimos: „Anądien vyras įsigijo rimtą ginklą, o moteris, nors ir neplanavo nieko pirkti, namo grįžo su dujiniu pistoletu“.

Pasak pašnekovo, žmonės, perkantys ginklus, šaudmenis, turi turėti policijos išduotą leidimą. Visi šie pirkėjai taip pat registruojami atskiroje knygoje.

A. Liukaičio teigimu, šiomis dienomis užėjusieji į parduotuvę teiraujasi, kokius dokumentus pateikti norint įsigyti ginklą.

„Patariu pirmiausia kreiptis į policiją, pasitikrinti sveikatą ir gauti leidimą laikyti, nešiotis ginklą. Jei žmogus nusprendžia pirkti ginklą savigynai, turi baigti atitinkamus mokymus, patvirtinančius, kad moka jį naudoti. Tiesa, perkant dujinį 6 mm pistoletą, nereikia lankyti jokių kursų, laikyti egzaminų. Kiti, kam reikia rimtesnių ginklų, turi baigti specialius mokymus“, – kalbėjo parduotuvės savininkas.

Paaiškino, kaip ir kur gauti leidimą

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė paaiškino, jog Ukmergės rajono policijos komisariate leidimai ginklui neišduodami. Dėl to reikėtų kreiptis į Vilniaus apskrities VPK Licencijavimo skyrių. Pasak A. Krogertienės, šiomis dienomis išties jaučiamas didesnis žmonių domėjimasis, kaip įsigyti ginklą. Nors Licencijavimo skyriaus pareigūnai neturi tikslių duomenų, kiek ir iš kokių rajonų sulaukia asmenų, norinčių gauti leidimą, tačiau pastebi, jog tarp jų yra ir nemažai ukmergiškių. Žmonių srautai, kaip teigė Komunikacijos poskyrio specialistė, nuo praeitos savaitės išaugo kelis kartus.

Pasak A. Krogertienės, nuolatiniai Lietuvos Respublikos gyventojai ir Lietuvos Respublikoje registruoti juridiniai asmenys gali įsigyti ir turėti ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis šiems tikslams: medžioklei; sportui; savigynai; profesinei veiklai; kolekcijoms sudaryti; mokymui; moksliniam tyrimui; šaulio tarnybai ar profesinės karo tarnybos kario, kario savanorio ir kito savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti; kitiems tikslams, jeigu tai neprieštarauja įstatymams, tarptautinėms sutartims ir susitarimams.

Leidimus įsigyti ginklus, leidimus laikyti ir leidimus nešiotis A, B, C kategorijų ginklus išduoda policijos įstaigos, gavusios asmenų prašymus per Policijos elektroninių paslaugų sistemą arba tiesiogiai.

„Reikalavimai asmenims, norintiems turėti ginklą, priklauso nuo norimo įsigyti ginklo kategorijos. Šie reikalavimai nustatyti Lietuvos Respublikos ginklų kontrolės ir šaudmenų įstatymo 13 straipsnyje ir Lietuvos policijos generalinio komisaro 2003 m. birželio 23 d įsakyme Nr. V-362 „Dėl Fizinių asmenų ginklų ir šaudmenų civilinės apyvartos tvarkos aprašo patvirtinimo“, – aiškino Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė. Ji taip pat akcentavo, jog prašymą leidimui galima pateikti atvykus į apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyrių pagal savo faktinę gyvenamąją vietą arba per Policijos elektroninių paslaugų sistemą adresu www.epolicija.lt.

A. Krogertienė pridūrė, jog norint gauti leidimą arba jį prasitęsti, reikia pateikti medicininio patikrinimo išvadą; ketinantys įsigyti ginklus medžioklei – medžiotojo bilietą; įsigyjant ginklus sportui – dokumentą, patvirtinantį asmens priklausymą šaudymo sporto organizacijai; taip pat būtini asmens tapatybės dokumentai. Tie, kas kreipiasi dėl leidimo turėti ginklus savigynai, dar turi pridėti ir egzamino išlaikymo pažymėjimą.

Specialistė pridūrė, jog policija neorganizuoja mokymų, kaip naudotis ginklu, todėl asmuo turi savarankiškai surasti įmones, įstaigas, teikiančias tokias mokymų paslaugas.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas