Aktualijos, Naujausi

Meras šaukia neeilinį Savivaldybės tarybos posėdį

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Kovo 2-ąją numatytas neeilinis rajono Savivaldybės tarybos posėdis. Jo darbotvarkėje – sprendimų „Dėl partnerystės sutarčių su Rusijos Federacija ir Baltarusijos Respublika nutraukimo“ ir ,,Dėl humanitarinės pagalbos suteikimo” projektai.

Kaip rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte, rajono savivaldybė, reaguodama į Rusijos Federacijos paskelbtą „specialią karinę operaciją“, Ukrainoje ir Baltarusijos Respublikoje sutelktas dideles Rusijos Federacijos karines pajėgas, nusprendė nutraukti 2010-2017 metais pasirašytas partnerystės sutartis su šių valstybių miestais partneriais. Tai – Pionersko miesto apygarda Kaliningrado srityje, Rusijos Federacijoje, bei Žodino miestu, Ašmenos ir Svisloč rajonais, esančiais Baltarusijos Respublikoje.

Taip pat Taryba nusprendė iš savivaldybės biudžete patvirtinto Administracijos direktoriaus rezervo skirti 10,0 tūkst. Eur humanitarinę pagalbą Podolės Kameneco miestui (Ukraina).

Solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina išreiškia ir kitos Lietuvos savivaldybės. Jos per Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA) suteiks 50 tūkstančių eurų paramą šiai šaliai, taip pat nutrauks bendradarbiavimo sutartis su Rusijos ir Baltarusijos miestais.

Sprendimą dėl finansinės paramos Ukrainai vasario 28 dieną priėmė LSA valdyba.

„Ši finansinė parama skiriama Ukrainai visų šalies savivaldybių vardu. Visos jos į Rusijos invaziją Ukrainoje reaguoja vienareikšmiškai – įvairiuose formatuose reikalaudamos nedelsiant nutraukti karinius veiksmus prieš nepriklausomą valstybę bei siūlydamos visokeriopą pagalbą. Miestuose ir miesteliuose ruošiamasi priimti pabėgėlius, jiems rengiamos apgyvendinimo vietos ir socialiniai paketai, renkama parama daiktais ir lėšomis, siūloma ir teikiama pagalba konkretiems Ukrainos miestams partneriams, atidaromos specialios sąskaitos, iniciatyvų imasi verslo įmonės, įvairūs klubai ir bendruomenės“, – pranešime cituojamas asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, LSA sprendimas skirti finansinę paramą atspindi visų savivaldybių ir jų gyventojų pastangas siekiant padėti Ukrainai. Kitas žingsnis yra veiksmai, skirti aiškiai parodyti Rusijos ir Baltarusijos vietos valdžios atstovams bei gyventojams, kad jų šalių vykdoma karinė agresija bet kokį bendradarbiavimą daro neįmanomu.

Šiuo metu apie nutrauktas sutartis arba sprendimus tai padaryti artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje jau yra pranešusios Elektrėnų, Druskininkų, Akmenės, Anykščių, Ignalinos, Jonavos, Kėdainių, Neringos, Radviliškio, Šilalės, Šilutės, Švenčionių, Ukmergės, Šalčininkų, Trakų, Kaišiadorių, Lazdijų, Kretingos, Rokiškio, Raseinių, Kazlų Rūdos, Varėnos, Molėtų, Marijampolės, Šiaulių, Kalvarijų, Jurbarko, Šakių, Tauragės, Panevėžio rajonų, Alytaus, Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio, Kauno ir Šiaulių miestų savivaldybės.

M. Sinkevičiaus teigimu, neabejojama, jog tai artimiausiu metu padarys ir kitos savivaldybės. Kai kurios jų tokių sutarčių neturi.

Praėjusią savaitę Lietuvos savivaldybių vadovai išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė Rusijos karinius veiksmus nepriklausomoje Ukrainos valstybėje, išreiškė visapusišką palaikymą Ukrainos savivaldybėms ir žmonėms bei užtikrino, kad yra pasirengę teikti visokeriopą pagalbą.

 Taip pat LSA kreipėsi į Europos Regionų komitetą prašydama artimiausiame posėdyje, kuris numatytas kovo 2 dieną Marselyje, Prancūzijoje, inicijuoti rezoliuciją, kuria Europos vietos ir regionų valdžių atstovai pasmerktų Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. Europos Regionų komitetą sudaro apie 350 Europos Sąjungos valstybių narių vietos ir regionų valdžios atstovų.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Xxxx :
    ww.ukmerge.lt/naujienos/buve-partneriai-baltarusijoje-musu-prasymo-neisgirdo-ir-dialogo-nebelieka/
  • //// :
    O kazeno atsiklauset?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas