Ar papildys pedagogų būrį jauni specialistai? Nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Aktualijos, Naujausi

Ar pavyks pritraukti mokytojus ir investicijas?

Tarybos posėdyje, vykusiame praėjusį ketvirtadienį, buvo svarstomas klausimas „Dėl Uk-mergės rajono mokytojų profesijos prestižo didinimo ir jaunų pedagogų pritraukimo programos patvirtinimo“.

Kad į rajoną būtų pritraukta daugiau jaunų pedagogų, programoje numatyta gerinti pedagogų darbo sąlygas, ugdymo įstaigų emocinę aplinką, tobulinti vadovų ir pedagogų kvalifikaciją, skatinti mokyklų vadovus ir pedagogus, stiprinti bendradarbiavimą su socialiniais partneriais.

Programoje buvo numatyta parengti rajono savivaldybės ugdymo įstaigose dirbančių pedagogų kelionės išlaidų kompensavimo tvarkos aprašą. Kaimo ir aplinkosaugos komitete siūlyta kompensuoti kelionės išlaidas ne tik pedagogams, bet ir kultūros, socialiniams darbuotojams.

Posėdžio metu dėl pateikto sprendimo projekto kilo daug diskusijų.

Opozicijos atstovas Regimantas Baravykas demonstravo nuotraukose užfiksuotą Šventojoje esantį apleistą, apšiurusį namelį, kuriame, anot jo, siūloma ilsėtis pedagogams. Tai, Tarybos nario nuomone, nekelia mokytojo profesijos prestižo ir suinteresuotumo.

Romas Pivoras siūlė, kad dalį mokymo įstaigų ūkinių funkcijų atliktų ne mokyklų vadovai, o pasamdyti administratoriai. Todėl direktoriai galėtų daugiau laiko skirti ugdymo reikalams.

Tarybos narė Jurgita Vijūnė sakė, jog vaikų darželiuose, mokyklose reikėtų įsteigti pedagogų padėjėjų etatus ir ateinančių metų biudžete tam numatyti lėšų.

Andrius Lyška teiravosi, kokie dabar, po reformų, yra rajono mokytojų vidutiniai atlyginimai.

Sprendimo projektą pristatęs savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, kad susitiko su miesto mokyklų mokytojais ir neišgirdo nė vieno atvejo, kad pedagogui turint tokį pat kontaktinių valandų skaičių, atlyginimas būtų sumažėjęs. Tiems mokytojams, kurie gavo papildomą krūvį, algos padidėjo.

Patvirtino aprašą

Tarybos nariai patvirtino Ukmergės rajono savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) lėšų skyrimo ir panaudojimo tvarkos aprašą. Šis dokumentas priimtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro nurodymu.

Tvarkos apraše yra bendrosios nuostatos, nurodyti lėšų skyrimo ir naudojimo principai, reikalavimai švietimo tiekėjams ir NVŠ programoms bei jų vertinimas, kitkas. Tvarkos apraše pažymima, jog rekomenduojama NVŠ lėšų suma vienam programoje dalyvaujančiam vaikui yra 15 eurų per mėnesį. Įtvirtinta nauja nuostata, kad NVŠ teikėjas sudaro mokymo programoje sutartis su paslaugos gavėju, užpildydamas mokymo sutartį elektroniniu būdu.

Parama – ir nedeklaravusiems gyvenamosios vietos

Savivaldybės taryba pakeitė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašą, patvirtintą 2015 m. sausio 29 d. sprendimu.

Naujajame dokumente reglamentuojama, kad piniginės socialinės paramos rūšys yra šios: socialinė pašalpa ir būsto šildymo, geriamojo vandens bei karšto vandens išlaidų kompensacijos. Piniginę socialinę paramą teikia Ukmergės rajono savivaldybės administracija.

Šis aprašas patvirtintas įgyvendinant Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo nuostatų pasikeitimus, taip pat siekiant didinti piniginės socialinės paramos tikslingumą ir veiksmingumą, garantuojant minimalias pajamas asmens būtiniausiems poreikiams patenkinti. Dokumentu bus už-tikrinta, kad asmenys, kurie nėra deklaravę gyvenamosios vietos, ar yra įtraukti bei neįtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, neprarastų teisės gauti piniginę socialinę paramą. Taip pat pažymima, jog asmenys, norintys gauti piniginę socialinę paramą, šią paramą gauti grynais pinigais arba pageidaujantys, jog piniginė socialinė pašalpa nebūtų mažinama, turės dalyvauti ne tik visuomenei naudingoje veikloje, bet ir parengtoje užimtumo didinimo programoje.

Svarbiausia – ne savivaldybės dydis, o tikslo siekimas

Apsvarsčius visus darbotvarkės klausimus, rajono meras Rolandas Janickas informavo apie kelionės į Kiniją rezultatus. Jis į šią šalį, Zhangjiajie miestą, buvo išvykęs spalio 13-18 dienomis, kur dalyvavo Šilko kelio tarptautinių prekybos rūmų Šilko kelio verslo 2018 metų suvažiavime. R. Janickas Tarybos narius informavo, kad pasirašė susitarimą tarp Ukmergės rajono savivaldybės ir Šilko kelio tarptautinių prekybos rūmų dėl dalyvavimo Šilko kelio miestų aljanso veikloje ir rajonas tapo šios organizacijos nare. Pasirašytoje sutartyje susitarta skatinti ekonominį ir prekybos bendradarbiavimą, kultūrinius mainus Šilko kelio regione, įgyvendinti Šilko kelio miestų aljanso iniciatyvą.

Šiame suvažiavime dalyvavo apie 700 delegatų iš viso pasaulio, 63 miestų merai. 13 pranešėjų pristatė savo regionus, tarp jų – ir mūsų rajono vadovas. Jis, taip pat renginyje dalyvavusi Lietuvos ambasadorė Kinijos Liaudies Respublikoje Ina Marčiulionytė, kalbėjo apie Ukmergę ir Lietuvą.

Kadangi Lietuvoje jau yra miestų, kurie Kinijoje turi partnerius, tikimasi, jog bus atrastos galimybės ir mums bendradarbiauti.

R. Janickas sakė, kad suvažiavime dalyvavo apie 20-50 tūkstančių gyventojų turinčių miestų merai, o mažiausiame gyvena tik trys tūkstančiai. Tad svarbiausia – ne savivaldybės dydis, o tikslo siekimas: reikia numatyti planuojamus įgyvendinti projektus ir tada siekti pritraukti investicijas.

Pranešėjas pastebėjo, kad Kinijoje yra didžiulė techninė pažanga, kuri matoma kiekviename žingsnyje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas