Akcijos vykdytojai.

Aktualijos, Naujausi

Atšvaito neturėjimas gali kainuoti gyvybę

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

Neužmirškite išeidami iš namų prisisegti atšvaitą,“ – tokius žodžius trečiadienio vakarą Ukmergės gatvėse girdėjo dažnas praeivis. Apie būtinybę segėti atšvaitus ir saugoti savo gyvybę su praeiviais kalbėjosi Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnai, kuriems talkino policijos rėmėjai. Spalio 24-osios vakarą buvo vykdoma prevencinė priemonė „Atšvaitai“. Akcijos metu išdalinta 500 atšvaitų, juos rajono Policijos komisariatui skyrė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Akcijos dalyviai pastebėjo, kad tiek jaunimas, tiek vyresni žmonės atšvaitų nesegi, kiti sutiktieji tikino turintys, bet juos palikę namuose. Pastebima, kad jaunimas ir tamsiu paros metu dažnai vaikšto su ausinėmis, kurios trukdo išgirsti transporto priemonių signalus, trikdo dėmesingumą. Bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė ragina tėvus ar globėjus pasikalbėti namuose su vaikais apie saugų elgesį gatvėje, pasirūpinti, kad atžalos segėtų atšvaitus ar dėvėtų drabužius su šviesą atspindinčiais elementais. Atšvaitą prie drabužių reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių; pakabinamą atšvaitą patariama prisegti prie drabužių (pvz., kišenės) dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje; atšvaitas juostelė dedamas ant dešinės rankos aukščiau riešo.

Pasak bendruomenės pareigūnės I. Dutkienės, šia akcija siekta paskatinti rajono gyventojus tamsiu paros metu teisingai segėti atšvaitus. „Nerekomenduojame atšvaito juostelės kabinti ant kuprinės ar rankinės rankenų. Tokiame aukštyje atšvaitas prastai atspindi transporto žibintų šviesas ir neatlieka savo funkcijos. Ant rankinės rankenos apvyniotą atšvaitą žmogus dažnai užstoja savo kūnu ar drabužiais“, – daromas klaidas įvardijo pareigūnė.

Pastebėta, kad pėstiesiems dažnai trūksta sąmoningumo, jie neįvertina rizikos bei nepagalvoja apie galimas skaudžias pasekmes.

Artimiausiu metu bus sugriežtinta atšvaitų segėjimo kontrolė. Pėstiesiems už vaikščiojimą tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui neapšviestuose keliuose be atšvaito gresia bauda nuo 20 iki 40 eurų.

Vairavimo sąlygos tamsiu paros metu, lyjant ar sningant yra sudėtingos. Todėl ir vairuotojams patariama būti itin atsargiems, sulėtinti greitį prieš pėsčiųjų perėjas.

Praėjusiais metais Ukmergės rajone pėsčiųjų perėjose nukentėjo penki eismo dalyviai, vienas pėstysis žuvo automagistralėje. Šiais metais pėsčiųjų perėjose buvo sužaloti keturi žmonės, vienas pėstysis nukentėjo eidamas per kelią neleistinoje vietoje, dar vienas pėstysis žuvo.

Buvo dalinami atšvaitai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas