Moksleiviams tautinio kostiumo detalė patiko.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Pasipuoškime delmonu

Valerija JUREVIČIENĖ

Veprių pagrindinės mokyklos technologijų mokytoja metodininkė

2016–2017 mokslo metais Veprių pagrindinė mokykla dalyvavo etninės kultūros globos projekte, kurį rėmė Ukmergės rajono savivaldybė. Siekiant populiarinti tautinį kostiumą ir įprasminti jį valstybinėse šventėse, Lietuvoje 2017-ieji paskelbti Tautinio kostiumo metais. Todėl mokykla pasirinko vieną iš trijų konkurso prioritetų – tautinio kostiumo elementų (marškinių, liemenių, prijuosčių, juostų) gaminimą technologijų pamokose. Projekto tikslas – puoselėti etnokultūrą, supažindinti mokinius su įvairių regionų tautinio kostiumo elementais. Projektą pavadinome „Pasipuoškime delmonu“.

Iki projekto pradžios žodis „delmonas“ daugeliui mokinių buvo nežinomas. Tai Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto, moterų tautinio kostiumo detalė, kuri kabinama prie juosmens ir skirta susidėti smulkiems asmeniniams daiktams – maldaknygei, raktams, nosinaitei. Delmonai siuvinėjami įvairiaspalviais siūlais ar karoliukais augaliniais, paukščių, vandens ženklų ar geometriniais raštais. Dažnai delmonus dovanodavo, ant tokių išsiuvinėdavo dovanos gavėjos inicialus, kartais net palinkėjimą, datą, kada delmonas pasiūtas. Šios rankinės būdavo nevienodo dydžio ir formos: stačiakampės, suapvalintais kampais, nupjautos elipsės, laužytos ar taurės formos, kartais į apačią smailėjančios. Pasitaikydavo ir viršuje sutraukto maišelio formos delmonų. Ši tautinio kostiumo detalė mokiniams pasirodė patraukli tuo, kad ją galima puikiai pritaikyti ir prie šiandienos drabužių, jis gali būti puikus mobiliojo telefono dėklas.

Edukacinės išvykos į Lietuvos nacionalinį muziejų Vilniuje metu mokiniai susipažino su tautinio kostiumo elementais, liaudiškų spalvų ir raštų derinimu, apžiūrėjo Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo ekspoziciją. Remdamiesi muziejuje įgytomis žiniomis, informacija interneto svetainėse, 7–10 klasių mokiniai kūrė eskizus: pasirinko delmono formą, raštą, atlikimo techniką. Mokiniai siuvo ir liaudiškais raštais siuvinėjo delmonus. Savo darbus pristatė mokyklos bendruomenei, surengė pasiūtų ir išsiuvinėtų delmonų parodą mokykloje. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas